Menu

Internethandel

Der er væsentlig forskel på, om du køber dine varer indenfor eller udenfor EU.

Internethandel inden for EU

Køber du varer over nettet i et andet EU-land, indeholder prisen som hovedregel allerede moms. Du skal ikke betale told af varer, der er sendt fra et EU-land, men du skal betale særlige afgifter (punktafgifter) af nogle varer. 

  • I EU må du købe varer over nettet til eget forbrug uden at betale told og dansk moms. I nogle tilfælde skal der betales dansk moms, men det gør sælger. 

  • Varerne skal sendes til dig fra et andet EU-land. 

  • Du skal betale særlige afgifter (punktafgifter) af nogle varer, som fx spiritus, kaffe og slik. Se Varer, du skal betale særlige afgifter af.  

Varen skal sendes fra et land inden for EU

Vær opmærksom på, at reglerne for varer, købt inden for EU, kun gælder, hvis varerne bliver sendt fra et EU-land.

I nogle tilfælde kan varerne blive sendt fra et land uden for EU, selvom sælgeren er etableret i EU. I den slags tilfælde skal du følge de regler, der gælder for varer købt uden for EU, og du skal betale told og afgifter. Det gælder for eksempel, hvis du køber varer på en engelsk hjemmeside, og varerne sendes fra Kina. Hvis du er i tvivl om, hvorfra varerne sendes, anbefaler vi, at du kontakter sælgeren.

Du skal ikke betale told og dansk moms af elektroniske ydelser, som for eksempel computerprogrammer og musik, som du køber og downloader fra en sælger i et andet EU-land.

Eksempler på særlige afgifter (punktafgifter) på typiske grænsehandelsvarer:

Vare

Afgift

Øl, pilsner 4,6 % alkohol

ca.   1 kr. pr. 33 cl. flaske/dåse

Vin, almindelig bordvin

ca.   8 kr. pr. 75 cl. flaske

Spiritus, 37 % alkohol

ca. 55 kr. pr. 100 cl. flaske

Alkoholsodavand, 5 %  alkohol

ca.   4 kr. pr. 33 cl. flaske/dåse

Chokolade, slik

ca. 25 kr. pr. kg.

Vær opmærksom på at emballage til drikkevarer som fx øl, sodavand og kildevand, som ikke er til eget brug, er pantpligtig. Læs mere hos Dansk Retursystem.

I den juridiske vejledning kan du både se alle de varer, som du skal betale punktafgifter af, og se, hvor stor afgiften er. Det kan være svært at finde rundt i den juridiske vejledning, så vi anbefaler, at du ringer til os på 72 22 18 18 for at få hjælp til punktafgifterne.

Områder i EU med særlige regler

Visse mindre områder i EU er ikke med i EU's moms- og afgiftsområde. Det betyder, at du skal betale moms og afgifter, når du køber varer, der bliver sendt fra disse områder. Det gælder blandt andet de engelske kanaløer (Jersey, Guernsey, Alderney og Sark) og Ålandsøerne i Finland. I disse tilfælde skal du følge reglerne for at købe varer på nettet uden for EU.

Norge

Norge er ikke med i EU. Når du køber varer fra Norge, skal du derfor følge reglerne for at købe varer på nettet uden for EU.

Internethandel uden for EU

Køber du varer over nettet, som bliver sendt fra et land uden for EU, skal du som hovedregel betale told og dansk moms. Derudover skal du betale særlige afgifter af nogle varer, som for eksempel spiritus, kaffe og slik.

Beregn din told, når du køber varer uden for EU

Det skal du betale i told og moms

  • Moms: Du skal betale dansk moms, hvis du køber varer for mere end 80 kr. før fragt. Momsen beregnes af både varens pris, fragten og tolden. Du skal altid betale moms af spiritus, vin, øl, tobaksvarer (fx cigaretter), parfume og eau de toilette, uanset hvor meget du køber.

  • Told: Du skal betale told, hvis du køber varer for mere end 1.150 kr. før fragt. Tolden beregnes af både varens pris og fragten. Du skal altid betale told af spiritus, vin, øl, tobaksvarer (fx cigaretter), parfume og eau de toilette, uanset hvor meget du køber.

  • Særlige afgifter (punktafgifter): Du skal betale særlige afgifter af blandt andet spiritus, vin, øl, tobaksvarer (fx cigaretter), slik, dæk, engangsservice og mineralolier.

  • Gebyr: Transportøren vil ofte opkræve gebyr i forbindelse med toldbehandlingen. SKAT har ikke noget med dette gebyr at gøre.

 Der gælder særlige regler for:

  • Spiritus, vin, øl, tobaksvarer (fx cigaretter): Du skal altid betale moms, told og eventuelt særlige afgifter af disse varer, uanset hvor meget du køber.

  • Programmer og underholdning som downloades: Som privatperson skal du betale dansk moms af computerprogrammer, musik, webhosting og lignende, som du køber uden for EU. Det er sælgeren, der skal opkræve momsen.

  • Varemærkeforfalskede og piratkopierede varer: Læs mere på stoppiratkopiering.dk.

Varens vej til dig

Transportøren opkræver moms, told og særlige afgifter - og et gebyr

Transportøren, dvs. virksomheden som transporterer varerne til dig, beregner og opkræver moms, told og særlige afgifter.

Ofte vil transportøren opkræve et gebyr i forbindelse med beregningen. SKAT har ikke indflydelse på gebyret eller dets størrelse. Du kan ikke selv betale direkte til SKAT, når dine varer transporteres med post eller et andet kurerfirma.

Varer til reparation

Skal du sende din vare til reparation i et land udenfor EU, kan du nøjes med at betale told og moms af reparationsomkostningerne -  plus fragt.

Har du ikke sendt varen ud under reglerne for passiv forædling, skal du betale told og moms af varen, når den kommer retur efter reparation.

Vi anbefaler at du kontakter transportøren eller SKATs toldvejledning på telefon: 72 22 12 12 inden du sender varen til reparation.

 

 

 

 

For uddybende og fyldestgørende juridisk information, se den juridiske vejledning.
Vis printvenlig udgaveVis som PDF
Fik du svar på dine spørgsmål?