Dato for udgivelse
07 Jul 2008 09:46
Resumé

Salget af ulovligt øl er stoppet. Til gengæld har SKAT konstateret salg af ulovlige cigaretter og vandpibetobak samt brug af ulovlig arbejdskraft på mange spisesteder i Roskilde.


Medarbejdere fra SKAT har gennem hele den forløbne uge været til festival i Roskilde i tæt samarbejde med politiet, Roskilde Kommune, Arbejdsdirektoratet og Roskilde Festivalen.

- Vi er godt tilfredse med resultatet af årets festival. Vi har været meget synlige og lagt stor vægt på sikre en fair konkurrence for alle handlende på såvel festivalen som i butikkerne og spisestederne i Roskilde by, fortæller Gert Høj, der er afdelingsleder i SKAT, og fortsætter:

- Salget af ulovlige øl er stoppet - og vi har givet information og udleveret vejledninger til salgsboderne, men undervejs har vi desværre også måtte konstatere salg af ulovlige cigaretter og vandpibetobak samt brug af ulovlig arbejdskraft på mange spisesteder i byen.

Ulovlige øl og sodavand
Stor synlighed af SKATs medarbejdere og en bevidst hård kurs overfor salg af ulovlige øl og vand i de seneste år, er baggrunden for, at SKAT for andet år i træk ikke har kunnet konstatere noget nævneværdigt salg af ulovlige øl og vand. SKATs indsats har sikret Roskilde Festivalen og byens handlende en fair konkurrence.

- Vi anser det for en stor succes, at vi nu for andet år i træk stort set ikke har konstateret salg af ulovlige øl og vand. Vores målrettede indsats har nok gjort, at flere sælgere har tænkt sig om en ekstra gang inden de er kørt til festivalen for at sælge, fortæller Gert Høj.

Kontrol ved grænsen
Under festivalen har tolderne ved grænsen i Rødby og Gedser haft øget kontrol for at forhindre at der hentes større mængder af øl fra Tyskland til videresalg uden pant og afgifter på festivalen.

- Vi er glade for, at tingene i år er foregået normalt, og at der ikke har været noget specielt i relation til festivalen, forklarer Gert Høj.

Boderne
SKAT har besøgt alle de 30 udenlandske salgsboder, som gæstede festivalen i år samt boderne i gaderne i Roskilde by. Her er der givet information og udleveret vejledninger på forskellige sprog i reglerne for registrering og betaling af moms.

Under besøg i to af boderne måtte SKAT sammen med politiet beslaglægge et større parti ulovlige cigaretter på mere end 1.500 pakker. I en anden bod, blev der beslaglagt omkring 60 kilo vandpibetobak. Der venter nu sælgerne en samlet regning på over 130.000 kr. i bøder og afgifter.

- I løbet af søndagen har vi besøgt boderne igen for at indhente oplysninger om deres omsætning i hele festivalugen, så vi kan sikre, at der efterfølgende sker betaling af momsen. Den foreløbige momsregning er opgjort til ca. 260.000 kr., fortæller Gert Høj.

Spisestederne i Roskilde brugte ulovlig arbejdskraft
SKAT har sammen med Arbejdsdirektoratet og Roskilde Kommunen under festivalen kontrolleret 26 spisesteder i Roskilde.

- Halvdelen af de spisesteder vi besøgte havde ikke orden i tingene. Vi konstaterede personer på arbejdsløshedsunderstøttelse, sygedagpenge og personer, der ikke har arbejds- eller opholdstilladelse i Danmark. Vi følger hårdt op på disse sager, da det er helt uacceptabelt med denne unfair konkurrence overfor andre spisesteder, som aflønner og registrerer deres ansatte korrekt, fortæller Gert Høj.

SKAT pålagde ved kontrollerne syv spisesteder at føre logbog og inddrog desuden fire logbøger til brug for en bødesag. Logbøger anvendes til registrering af alle, der arbejder i virksomheden. Er logbogen ikke ajour, udsteder SKAT en bøde på 5.600 kr.

Gulpladebiler - klistermærker
SKATs medarbejdere har i løbet af ugen noteret og taget billeder af ca. 40 varebiler på gulplader, som vil blive undersøgt nærmere. Her kan der ske henvendelse til indehaveren af bilerne for at få en redegørelse for i hvilket ærinde bilen befandt sig på festivalområdet.

Piratbilletter og pirattaxier
SKAT har også i løbet af ugen observeret salg af piratfestivalbilletter. Sælgerne er blevet interviewet, og hvor der har været tale om falske billetter, er politiet blevet inddraget. Politiet har anholdt 3 englændere, som nu er varetægtsfængslet.

Pirattaxier har været et stort problem i år. Når SKAT observerede af- og pålæsning af festivalgæster og betaling, blev chaufførerne straks interviewet og gjort opmærksom på at det er ulovligt. Nogle stak af i hurtig fart til fare for andre. I alt har SKAT noteret nummerpladerne op på 10 pirattaxier, som nu vil blive kontaktet for at få oplyst, hvor meget, de har haft i indtjening ligesom politiet også er underrettet.

- Og endelig har vi som de mange festivalgæster glædet os meget over, at vejrguderne virkelig har tilsmilet os på Roskilde Festivalen i år, slutter Gert Høj.

Yderligere oplysninger: Journalister: 72 37 09 00; borgere: 72 22 18 18