Dato for udgivelse
06 Sep 2013 12:33
Resumé

Der er fortsat mange udenlandske virksomheder, der har problemer med at følge reglerne på det danske arbejdsmarked.  Det blev afsløret, da Arbejdstilsynet, SKAT og politiet torsdag gennemførte årets femte landsdækkende aktion mod social dumping. Aktion viste blandt andet, at en del udenlandske virksomheder har problemer med arbejdsmiljøet, ligesom der blevet afsløret mange eksempler på snyd med skat og moms. Desuden er der stadig en del udenlandske virksomheder, som ikke er anmeldt korrekt i Registeret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT).


Aktionen var rettet mod udenlandske virksomheder inden for byggebranchen og det grønne område. Arbejdstilsynet kontrollerede arbejdsmiljøforhold og anmeldelse til RUT, SKAT kiggede på moms- og skatteforhold, og politiet kontrollerede arbejds- og opholdstilladelser.

Resultaterne af den landsdækkende aktion

Arbejdstilsynet gennemførte i løbet af dagen 93 kontrolbesøg og gav i alt 70 reaktioner. Af disse var 57 reaktioner for alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven. Desuden blev det konstateret, at syv udenlandske virksomheder ikke var anmeldt korrekt i RUT. Disse sager vil nu blive vurderet nærmere med henblik på bødestraf.

Det er femte gang i år, at Arbejdstilsynet, SKAT og politiet rykker ud sammen på en landsdækkende aktion, og der var også denne gang meget at lave for alle tre myndigheder.

- Vi må konstatere, at der fortsat er problemer med at overholde dansk lovgivning. Mange steder er vi stødt på arbejdsforhold, der var så farlige, at vi straks måtte gribe ind for at sikre de ansattes sikkerhed. Desuden er vi igen stødt på firmaer, der ikke er registreret i RUT, siger tilsynschef i Arbejdstilsynet Karsten Bach Christensen.

SKAT kontrollerede 82 virksomheder ved gårsdagens aktion.  Resultaterne viser, at der er mulige fejl i cirka halvdelen af de kontrollerede virksomheder. De fejl, der hyppigst blev konstateret drejer sig om selvstændigt erhvervsdrivende, der reelt formodes at være lønmodtagere.

- Der er fortsat ganske meget at komme efter, og derfor er det vigtigt at de tre myndigheder fortsat gennemfører fælles kontrolaktioner på området, udtaler underdirektør i SKAT, Lars Jepsen.

I forbindelse med aktionen har politiet anholdt to udlændinge for henholdsvis ulovligt arbejde og hæleri. Derudover har politiet afdækket et tyveri/hæleriforhold ved undersøgelse af en rendegraver, der viste sig at være meldt stjålet i 2010.

Aktionen var den femte af årets otte landsdækkende aktioner mod social dumping. Dertil følger 24 regionale aktioner. Indsatsen mod social dumping er en del af udmøntningen af regeringens aftale med Enhedslisten om at styrke indsatsen mod social dumping.

Yderligere oplysninger:
SKAT: SKATs pressefunktion på telefon 72 37 09 00
Arbejdstilsynet: Pressechef Jesper Tidemann på telefon 72 20 93 94
Politiet: Kommunikationsrådgiver Carsten Andersen på telefon 25 10 77 24