Dato for udgivelse
27 Sep 2013 15:13
Resumé

Brud på arbejdsmiljølovgivningen, snyd med skat og moms samt virksomheder, som ikke er anmeldt korrekt. Det er noget af det, som blev afsløret, da Arbejdstilsynet, SKAT og politiet torsdag gennemførte årets sjette landsdækkende aktion mod social dumping.


Brud på arbejdsmiljølovgivningen og snyd med skat og moms var nogle af resultaterne efter aktionen. Den var rettet mod udenlandske virksomheder inden for byggebranchen, landbrug, skovbrug og gartneri.

57 alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven
Arbejdstilsynet gennemførte i løbet af dagen 97 kontrolbesøg og gav i alt 68 reaktioner. Af disse var 57 reaktioner for alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven. Desuden var 11 udenlandske virksomheder ikke korrekt anmeldt i Registeret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT). Arbejdstilsynet afklarer nu, om der er anledning til at give virksomhederne bøder.

Det er sjette gang i år, at Arbejdstilsynet, SKAT og politiet rykker ud sammen på en landsdækkende aktion, og der var også denne gang meget at lave for alle tre myndigheder.

"Aktionen bekræfter, at der stadig er mange udenlandske virksomheder, der har problemer med at følge reglerne på det danske arbejdsmarked. Vi er også denne gang stødt på udenlandske virksomheder, der ikke er anmeldt korrekt. Og så har vi set flere eksempler på arbejdsforhold, der var så farlige for de ansatte, at vi straks måtte gribe ind," siger tilsynschef i Arbejdstilsynet Karsten Bach Christensen.

SKAT kontrollerede 85 virksomheder ved gårsdagens aktion og har interviewet omkring 200 personer. Resultaterne viser problemer med momsbetaling, og SKAT kigger også nærmere på en række sager om personskat og sort arbejde.

"Aktionen i går viser desværre, at der fortsat er problemer på feltet. Vi følger op på sagerne og konstaterer, at det er fornuftigt, de tre myndigheder fortsat gennemfører fælles kontrolaktioner på området," udtaler underdirektør i SKAT, Lars Jepsen.

Politiet anholdt tre udlændinge, hvis identitet skalafklares, ligesom det skal undersøges, om de opholdt sig lovligt på den adresse, hvor de blev truffet.

Udover de landsdækkende aktioner, bliver der i alt i 2013 gennemført 24 regionale aktioner. Indsatsen mod social dumping er en del af udmøntningen af regeringens aftale med Enhedslisten om at styrke indsatsen mod social dumping.

Yderligere oplysninger:
SKAT: SKATs pressefunktion på telefon 72 37 09 00
Arbejdstilsynet: Pressechef Jesper Tidemann på telefon 72 20 93 94
Politiet: Kommunikationsrådgiver Carsten Andersen på telefon 25 10 77 24

Fakta:
Registeret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT) har til formål at give myndighederne bedre mulighed for at sikre håndhævelse af de regler, der gælder for udenlandske tjenesteydere og arbejdstagere, som opererer i Danmark. Dertil er en række af oplysningerne i RUT offentligt tilgængelige, så arbejdsmarkedets parter kan varetage deres interesser over for udenlandske virksomheder i forhold til at sikre ordnede forhold på det danske arbejdsmarked.