Du skal tilbageholde 8 % am-bidrag og 30 % A-skat af medarbejderens løn. Det gælder både, når du lejer den udenlandske arbejdskraft direkte fra den udenlandske arbejdsgiver, og når lejeaftalen er formidlet og faktureret gennem en anden virksomhed eller et vikarbureau.
Glemmer du at tilbageholde skatten, når du afregner med arbejdsgiveren, skal din virksomhed selv betale skatten til Skattestyrelsen.
Opgør din virksomheds arbejdsudlejeskat
Du skal lave en opgørelse over lejede medarbejdere og deres skat hver måned.
Løn og skat skal være i danske kroner, og du skal bruge dagskursen på det tidspunkt, hvor skatten og bidragene er tilbageholdt.
Medarbejderens bruttoindkomst er grundlaget for beregningen af arbejdsudlejeskat og består af løn, bonus, provision, tillæg mv., herunder:
- Løn mv. under afspadsering optjent i forbindelse med arbejde i Danmark
- Ferieløn eller feriegodtgørelse optjent ved arbejde i Danmark
- Rejse- og befordringsgodtgørelser
- Værdi af fri kost og logi, hvis medarbejderen ikke anses for at være på rejse efter rejsereglerne
- Andre former for skattepligtige personalegoder
Den udenlandske arbejdsgiver skal give dig dokumentation for medarbejderens bruttoindkomst, så du kan beregne arbejdsudlejeskatten. Du kan se, hvordan du beregner den i dette eksempel:
Eksempel: Sådan beregnes Olivers arbejdsudlejeskat
Oliver bor i Tyskland, og hans tyske arbejdsgiver udlejer ham til din virksomhed. Prisen er 30.000 kr., som enten kan være vederlag for et antal timers forefaldende arbejde eller vederlag for at udføre et bestemt arbejde. Oliver får 18.000 kr. i løn, og befordringsgodtgørelse udgør 2.000 kr. I alt er Olivers bruttoindkomst 20.000 kr.
Sådan opgør du Olivers danske skat
Am-bidrag 8 % af bruttoindkomsten på 20.000 kr. | = 1.600 kr. |
Arbejdsudlejeskat 30 % af bruttoindkomsten efter am-bidrag (20.000 kr. - 1.600 kr.) | = 5.520 kr. |
I alt 35,6 % skat af bruttolønnen | = 7.120 kr. |
Sådan skal der afregnes
- Du betaler lejen på 30.000 kr. med fradrag af Olivers danske skat på 7.120 kr. til den tyske arbejdsgiver = 22.880 kr.
- Du afregner Olivers danske skat til Skattestyrelsen = 7.120 kr.
- Den tyske arbejdsgiver udbetaler lønnen og befordringsgodtgørelse på i alt 20.000 kr. med fradrag af dansk skat på 7.120 kr. til Oliver = 12.880 kr.
- Den tyske arbejdsgivers overskud på 10.000 kr. skal der ikke beregnes dansk skat af.
Hvis du ikke kender medarbejderens bruttoindkomst
Hvis du ikke får dokumentation for medarbejderens bruttoindkomst, skal du beregne arbejdsudlejeskatten af fakturasummen. Du skal tilbageholde skatten i betalingen til den udenlandske arbejdsgiver.
Indberetter du arbejdsudlejeskat beregnet på baggrund af fakturasummen, skal du også efter 1. januar 2023 benytte blanket 01.010: Arbejdsudleje.
Sådan indberetter du
Arbejde udført til og med indkomståret 2022 skal du indberette på blanketten Arbejdsudleje (01.010).
Arbejde udført fra og med 1. januar 2023 skal du indberette via eIndkomst. For at kunne indberette i eIndkomst, skal din virksomhed være registreret som indberetter af AM-bidrag og A-skat. Du kan ændre din virksomheds registreringer på virk.dk.
Vær opmærksom på, at indberetning af arbejdsudleje i eIndkomst skal ske med indkomsttype 02 "Særlig beskatning" samt indtægtsart 132 "Arbejdsudleje - leje af udenlandsk arbejdskraft". Du skal angive beløb i felterne 13, 15 og 16 og oplysning om udenlandsk adresse mv. på den udlejede medarbejder.
Du kan finde generel hjælp til indberetning i eIndkomst på siden Sådan indberetter du løn (eIndkomst).
Sådan betaler du virksomhedens arbejdsudlejeskat
Du skal betale skatten i danske kroner via din skattekonto. Du finder betalingslinjen ved at logge på skat.dk:
Du kan nu se betalingslinjen.
Når du skal betale fra en konto i en udenlandsk bank
Når du betaler til Skattestyrelsen fra en udenlandsk bankkonto, skal du bruge nedenstående IBAN-nummer, swiftkode og konto. Husk at tilføje dit se-nummer, fx i kommentarfeltet.
IBAN-nummer: DK87 0216 4069 1633 94
Swiftkode: DABADKKK
Konto: 02164069163394
Kontohaver: Skattestyrelsen
Dokumentation for betalt arbejdsudlejeskat
Dokumentation til medarbejderen
Medarbejderen bør få denne dokumentation for, at der er betalt arbejdsudlejeskat i Danmark:
- Den udenlandske arbejdsgiver giver hver måned medarbejderen en lønseddel, der viser, hvor meget af lønnen, der er optjent i Danmark, og hvor meget dansk skat der er tilbageholdt i denne løn.
- I marts-april året efter indkomståret får medarbejderen en engelsksproget årsopgørelse fra os. Til og med indkomståret 2022 bliver den sendt via den danske virksomhed til den udenlandske arbejdsgiver for at sikre, at den når frem til medarbejderens aktuelle adresse. Fra og med indkomståret 2023 bliver den sendt med fysisk post direkte til medarbejderens private adresse i hjemlandet. Det er derfor vigtigt, at du oplyser den lejede medarbejders korrekte adresse til os.
Dokumentation til den udenlandske arbejdsgiver
Det beløb (A-skat og am-bidrag vedrørende arbejdsudleje), som din virksomhed modregner i fakturaen fra den udenlandske arbejdsgiver, kan du dokumentere med:
- Til og med indkomståret 2022 i form at en kopi af den udfyldte arbejdsudlejeangivelse (blanket 01.010) og fra og med indkomståret 2023 i form af en kopi af eIndkomstindberetningen.
- En kvittering, som den danske virksomhed kan udskrive fra sin Skattekonto, og som viser det betalte beløb: "A-skat (Arbejdsudleje)".
Dokumentation til de nordiske skattemyndigheder
Skattestyrelsen kan lave en såkaldt "NT3 meddelelse" om, at træk af A-skat for medarbejdere fra de nordiske lande sker i Danmark.
Når medarbejderens skat ikke skal beregnes efter arbejdsudlejereglerne
Medarbejderen skal have beregnet skat efter et almindeligt skattekort, når:
- Medarbejderen vælger at få beregnet skat ligesom almindeligt begrænset skattepligtige i stedet for at få beregnet arbejdsudlejeskat eller
- Medarbejderens ophold i Danmark overstiger 183 dage indenfor 12 måneder eller
- Medarbejderen er eller bliver fuldt skattepligtig i Danmark. Det kan skyldes, at medarbejderen har bolig i Danmark, eller efter et ophold på mere end 6 måneder her i landet.
Medarbejderen skal registreres som beskrevet på siden "Når du har udenlandske medarbejdere".
Du skal som dansk virksomhed indeholde skat og am-bidrag og indberette i eIndkomst. Hvis medarbejderen ikke har et skattekort, skal der indeholdes 8 % am-bidrag og 55 % i skat.
Du skal selv betale manglende skat, hvis du fortsætter med at indeholde arbejdsudlejeskat, selvom du ved, at medarbejderens ophold har overskredet 183 dage indenfor 12 måneder.
Eksempel: Når du ikke skal beregne efter arbejdsudlejereglerne
Oliver bor i Tyskland, og hans tyske arbejdsgiver udlejer ham til dig.
De første måneder har du indeholdt arbejdsudlejeskat. Når I kan se, at hans ophold kommer til at overstige 183 dage inden for 12 måneder, skal Oliver søge om at få et skattekort og et skattepersonnummer gældende fra sin første arbejdsdag i Danmark. Gør desuden opmærksom på, at der er betalt arbejdsudlejeskat for de første måneder, så Oliver kan blive godskrevet arbejdsudlejeskatten på skattekortet. Du indberetter herefter lønoplysningerne til eIndkomst.
Lige inden Oliver blev arbejdsudlejet til dig, var han arbejdsudlejet i 1 måned til en anden dansk arbejdsgiver. Den periode skal I medregne, når I opgør de 183 dage.
Medarbejderen kan vælge at få skatten beregnet efter almindeligt skattekort efter årets udløb ved at indsende et oplysningsskema inden den 1. maj året efter indkomståret. Medarbejderen skal registrere sig som beskrevet på Når du har udenlandske medarbejdere, og det skal oplyses, at der allerede er betalt arbejdsudlejeskat.
Læs mere om at få et skattekort og skattepersonnummer.