Hvis du får mere eller mindre udbetalt, end du plejer, kan det være fordi:

  • Du har en restskat for 2021, som automatisk bliver regnet med i din skat for 2023.
  • Der er kommet nye tal på din forskudsopgørelse.
  • Du mangler kørselsfradrag, rentefradrag eller lignende på din forskudsopgørelse.

Hvis du ikke har betalt din restskat for 2021, er den regnet ind i din skat for 2023. Derfor betaler du lidt mere i skat hver måned i 2023.

En restskat på eksempelvis 10.000 kr. betyder, at dit månedlige fradrag falder med cirka 2.260 kr. Derfor betaler du cirka 830 kr. mere i skat hver måned.

Du kan se på din forskudsopgørelse, om du betaler indregnet restskat, ved at klikke på linket Se beregning (pdf), når du har åbnet din forskudsopgørelse for 2023 i TastSelv.

Se din forskudsopgørelse

Nye tal eller skattesatser på din forskudsopgørelse kan betyde, at du får et andet beløb udbetalt, end du gjorde i 2022.

Nogle fradrag bliver ikke automatisk overført fra år til år. Derfor skal du huske at tjekke, om alle dine fradrag er med - særligt hvis din økonomi har ændret sig i løbet af 2022.

Det kan også være, at der er noget, som ikke stemmer på din forskudsopgørelse. Tjek derfor også, om tallene er korrekte.

Du skal rette din forskudsopgørelse, når der sker større ændringer i din økonomi. 
Se eksempler på situationer, der har betydning for din forskudsopgørelse, og hvor du derfor skal rette den.

Tjek og ret din forskudsopgørelse

Du kan opleve, at du har haft et højere månedsfradrag i de sidste måneder af 2022, hvis du ændrede din forskudsopgørelse for 2022 i de sidste måneder af 2022. Det er årsagen til, at din udbetalte løn i disse måneder muligvis var højere end i januar 2023.  
Jo senere på året, du ændrede forskudsopgørelsen, jo større forskel i dit månedsfradrag vil der være mellem lønudbetalingen for fx december 2022 og januar 2023.

Det er en god idé, at du i starten af 2023 tjekker og retter din forskudsopgørelse, så den stemmer med de indtægter og fradrag, du forventer at have i løbet af hele året. Så betaler du løbende den rigtige skat.

Tjek og ret forskudsopgørelsen

Det kan ske, at din udbetaler (fx din arbejdsgiver, SU eller dit pensionsselskab) bruger et forkert skattekort. Du skal da bede udbetaleren om at hente det rigtige skattekort digitalt hos os. Du kan ikke selv ændre, hvilken udbetaler der bruger hvilket skattekort.

  • Fortæl udbetaleren, om det er dit hovedkort eller bikort, der skal bruges.
  • Når din udbetaler har hentet det nye skattekort, kan han/hun rette din udbetaling.
  • Hvis du har betalt for meget i skat, får du pengene tilbage, når året er gået.

Du kan se, om en udbetaler bruger dit hovedkort eller bikort, ved at logge på TastSelv og klikke på Søg i indkomstoplysninger.

Hvis din udbetaler har problemer med at hente dit skattekort, skal udbetaleren kontakte os på telefon 72 22 28 24.

Læs om frikort, hovedkort og bikort