Udgangspunktet i dansk skatteret er, at en indkomst skal beskattes i det indkomstår, hvor virksomheden har erhvervet endelig ret til beløbet. Ofte vil der være erhvervet endelig ret til beløbet i det indkomstår, hvor man har fået det udbetalt. Her indtræder skattepligten samtidig med udbetaling af beløbet.
I mange COVID-19-kompensationsordninger er det udbetalte beløb imidlertid et foreløbigt beløb. Det vil sige, at det først senere bliver endeligt afgjort af den udbetalende myndighed.
I disse tilfælde kan beskatningstidspunktet afvige fra udbetalingstidspunktet, fordi der ikke er erhvervet endelig ret til kompensationen, da den blev udbetalt. Typisk vil en kompensationsordning omfatte betingelser, som først senere kan blive opfyldt og dokumenteret overfor den udbetalende myndighed.
Fx kan en virksomhed have ansøgt og fået udbetalt et beløb i oktober måned til at dække faste udgifter eller lønninger for perioden fra 1. oktober til 31. januar året efter. Her vil det først kunne opgøres endeligt i det efterfølgende år, om de skønnede faste udgifter eller lønninger svarede til det beløb, der blev ansøgt om og udbetalt.
Skattepligten indtræder, når beløbet er endeligt afgjort
Derfor indtræder der tidligst endelig ret til og dermed skattepligt af beløbet, når den udbetalende myndighed har gennemgået dokumentationen og truffet en endelig afgørelse. Det kan tidligst ske ved kompensationsperiodens udløb.
Da mange virksomheder har søgt om kompensation, kan du ikke forvente, at myndigheden allerede ved udløb af kompensationsperioden er i stand til at træffe en endelig afgørelse.
Nedenfor kan du læse kort om de situationer, hvor skattepligten indtræder, eller ikke indtræder, samtidig med, at beløbet bliver udbetalt.
Se i kompensationsordningens betingelser, hvis du er i tvivl
Hvis du er usikker på, om et kompensationsbeløb er endeligt erhvervet samtidig med udbetalingen, eller om det er et foreløbigt beløb, kan du se i de betingelser, der gælder for til den enkelte kompensationsordning. Fx den vejledning, som virksomheden fik sammen med kompensationen, bekendtgørelsen om kompensationsordningen eller tilsvarende materiale.
Nogle kompensationsordninger betinger, at du allerede på det tidspunkt, hvor du ansøger om beløbet, skal dokumentere, at virksomheden er/var berettiget til at modtage et kompensationsbeløb.
På baggrund af denne dokumentation kan/kunne den udbetalende myndighed derfor træffe en afgørelse og udbetale beløbet til ansøgeren.
I de tilfælde indtræder skattepligten samtidig med myndighedens udbetaling af beløbet. Derfor skal du medregne beløbet i det konkrete års skattepligtige indkomst.
I nogle kompensationsordninger udbetales et foreløbigt beløb, hvor du først senere skulle dokumentere, at virksomheden opfyldte forskellige betingelser i kompensationsperioden.
Fx kan et forventet fald i omsætningen, eller størrelsen af de forventede faste omkostninger, afvige i den endelige opgørelse, hvorfor den udbetalende myndighed først efterfølgende kan træffe en endelig afgørelse om retten til beløbet og beløbets størrelse.
Af den grund vil beskatningstidspunktet være udskudt. Det betyder, at du først skal medregne det kompensationsbeløb, du foreløbigt har fået udbetalt, i virksomhedens skattepligtige indkomst på det tidspunkt, hvor myndigheden har truffet den endelige afgørelse.
Du kan forvente, at det beløb, der står på den endelige afgørelse, ikke stemmer overens med det beløb, du har fået foreløbigt udbetalt. Enten fordi, at virksomheden har opnået en større eller mindre kompensation end det foreløbigt udbetalte. Det kan du læse mere om længere nede på siden.
Lønkompensation er udelukkende støtte eller tilskud til virksomheden som følge af, at virksomheden havde ansatte i perioder, hvor virksomheden var underlagt COVID-19-restriktioner. Lønkompensationen skal derfor indgå i den skattepligtige indkomst ligesom andre COVID-19-kompensationer.
Lønninger til ansat personale er dog upåvirket af lønkompensation til virksomheden, og du skal derfor håndtere lønningerne som sædvanligt.