Anvenders ønske om at harmonisere data kan ikke altid opfyldes af Skatteforvaltningen på grund af forskelle mellem lovgivningerne for indkomstregistret og skattemæssige registreringer såsom årsopgørelsen.
Nedenfor kan du se eksempler på uoverensstemmelse mellem registrene.
Periodisering
Eksempel 1:
Det er tilladt for arbejdsgiver at indberette lønoplysninger, der spænder over to forskellige indkomstår. Dette kan ske, når lønperioden falder ind under det ene år, mens dispositionsdatoen er i det efterfølgende år. Situationen opstår typisk i forbindelse med timelønnede medarbejdere.
Arbejdsgiver indberetter A-indkomst for lønperiode 15/11/2018 - 14/12/2018 med dispositionsdato den 2. januar 2019:
- Registreringen af A-indkomst foretages ud fra lønperioden i indkomstregisteret, hvilket medfører, at registreringen sker i 2018.
- Skattemæssigt registreres A-indkomst med udgangspunkt i dispositionsdatoen, og registreringen sker derfor i 2019.
Eksempel 2:
Arbejdsgiver indberetter den 10. januar 2019 løn for perioden 01/12/2018 - 31/12/2018 med dispositionsdatoen den 30/12/2018:
- Indberetningen vil blive periodiseret i 2018 (lønperiode), beskattes i 2018 (dispositionsdato) og med modtagelsesdato den 10. januar 2019.
- Beløbet vil fremgå af årsopgørelsen for 2018 og være modtaget i indkomstregisteret i januar 2019.
- Til brug for optjening af dagpengeret, se Lov om arbejdsløshedsforsikring, vil indberetningen høre til januar 2019, da det er modtagelsesdatoen i indkomstregisteret, der anvendes.
Modtagelsesdatoen i indkomstregisteret er = datoen/tidspunktet, hvor Skatteforvaltningen modtager oplysninger systemmæssigt.
Det kan forekomme, at indkomster indberettet for samme periode ikke vil have samme modtagelsesdato på grund af forskellige regler for indberetningsfrister. I indkomstregisteret er fristerne for indberetning forskellige afhængigt af virksomhedens størrelse. Nogle virksomheder har en indberetningsfrist på den sidste dag i måneden, mens andre har en frist den den 10. dag.
Modtagerdato
Når du bruger data fra indkomstregisteret, skal du være opmærksom på, at der er forskellige tidsmæssige marginaler for de tre datoer i registret:
- Modtagerdato
- Indberetningsdato
- Offentliggjort dato
Eksempel: I lov om arbejdsløshedsforsikring er det modtagelsesdatoen, som er afgørende. Det vil sige, datoen hvor eIndkomst bekræfter overfor arbejdsgiveren, at indberetningen er modtaget.
Bemærkninger
De ovenfor anførte detaljerede oplysninger om lønperioder, indberetningsdatoer med videre kan ikke genfindes i DUPLA/årsopgørelsen. Det betyder, at du som bruger af data fra indkomstregisteret skal være opmærksom på forskellen og tilpasse regler og administrative systemer til den.
Et eksempel på problemstillingen kan være forskelle i tilgængeligheden af information om arbejdsløshedsforsikring for henholdsvis lønmodtagere og selvstændige:
- Selvstændige har adgang til årlige oplysninger,
- mens lønmodtagere har månedlige oplysninger tilgængelige.
Tilbagefordeling af indkomst
Forskelle mellem indkomstregisteret og den skattemæssige registrering kan opstå, når der foretages ændringer i indkomster. Dette skyldes, at lovgivningen for regulering af indkomster ikke er ensartet.
I indkomstregisteret er det muligt at indberette ekstraordinære udbetalinger, såsom reguleringer i henhold til afgørelser, enten i den periode, hvor udbetalingen er sket, eller i den faktiske optjeningsperiode. Det er op til arbejdsgiveren at vælge, hvilken af disse perioder, der skal anvendes til indberetning.
Ekstraordinære udbetalinger, såsom reguleringer i henhold til afgørelser, bliver registreret skattemæssigt i det år, hvor udbetalingen foretages. Borgeren kan anmode Skattestyrelsen om at tilbagefordele beløbet til det eller de indkomstår, hvor indkomsten faktisk hører til.
Skattestyrelsen tilbagefordeler kun beløb til tidligere år, hvis ændringen har en skattemæssig betydning for borgeren, og hvis den overstiger den til enhver tid gældende bagatelgrænse, som fastsættes af Skatteforvaltningen.
Eksempler på ekstraordinære udbetalinger som kan medføre tilbagefordeling:
En borger modtager en arbejdsskadeerstatning fra et forsikringsselskab. Erstatningen ydes flere år efter, skaden er anmeldt.
En borger mener sig berettiget til sygedagpenge, men kommunen afgør, at borgeren har ret til kontanthjælp. Borgeren klager og får medhold, gældende med tilbagevirkende kraft. Kommunen udbetaler forskelsbeløbet mellem den allerede udbetalte kontanthjælp og de lovhjemlede sygedagpenge.