Der er mange ting at holde styr på, når du starter virksomhed. Her har vi samlet en tjekliste med ting, som du kan gøre, for at din virksomhed kommer godt fra start. 

Som selvstændig erhvervsdrivende skal du ikke udbetale løn til dig selv. De penge, du tjener i din virksomhed, er dine, men du skal skrive virksomhedens forventede overskud eller underskud på din forskudsopgørelse.

På den måde betaler du løbende skat af overskuddet - eller får fradrag for underskuddet. Du undgår samtidig at betale for meget i skat eller få en restskat, når året er omme.

Få hjælp til at rette forskudsopgørelse og betale løbende skat

Se video om, hvordan du betaler løbende skat af din virksomhed:

(01:53 min)

Din virksomhed bør have sin egen NemKonto i virksomhedens cvr-nummer, så du kan holde virksomhedens og din private økonomi adskilt. Du kan dog også bruge din private NemKonto som din virksomheds NemKonto. NemKontoen er en helt almindelig bankkonto, hvor virksomheden kan modtage penge fra det offentlige, fx moms du har til gode hos Skattestyrelsen. Du får en NemKonto i din bank.

Læs mere på nemkonto.dk

NemID til de ansatte

Når du har en personligt ejet virksomhed, kan du bruge dit private NemID/MitID til både TastSelv Erhverv og til at tjekke virksomhedens digitale post. Men hvis du har ansatte, som fx skal indberette moms for din virksomhed, skal du bestille en NemID medarbejdersignatur til dem.

Bestil medarbejdersignatur på nets.eu

Det er vigtigt, at du løbende bogfører din virksomheds indtægter og udgifter. På den måde får du et bedre overblik over virksomhedens økonomi og kan lettere indberette skat og moms. Husk også, at du skal gemme alle dine regninger og fakturaer.

Få vejledning og værktøjer til at bogføre

Når du har egen virksomhed, skal du kende og overholde en række frister afhængigt af, hvilke pligter du er registreret med. 

Er du fx momsregistreret, skal du indberette moms 4 gange om året - også selvom du måske endnu ikke har haft indtægter og udgifter.

Hvis du skriver din mailadresse i TastSelv Erhverv, sender vi en servicemail, når en frist nærmer sig. Det gør du sådan:

  1. Log på TastSelv Erhverv
  2. Vælg Profil- og kontaktoplysninger.
  3. Vælg Kontakt- og tilmeldingsoplysninger.
  4. Vælg Se og ret dine generelle kontaktoplysninger.
  5. Skriv din mailadresse og tryk Gem.

Se vores kalender med frister. Du kan også få hjælp til momsen her.

Hvis du skriver din mailadresse i TastSelv Erhverv, sender vi en servicemail, når en frist nærmer sig. Det gør du sådan:

  1. Log på TastSelv Erhverv
  2. Vælg Profil- og kontaktoplysninger.
  3. Vælg Kontakt- og tilmeldingsoplysninger.
  4. Vælg Se og ret dine generelle kontaktoplysninger.
  5. Skriv din mailadresse og tryk Gem.

Anden vigtig post fra os og andre myndigheder får du i virksomhedens Digital Post på virk.dk og i Digital Post-appen. Digital Post blev automatisk oprettet, da du registrerede virksomheden. Hvis du knytter en mailadresse eller et mobilnummer til Digital Post, får du besked, når der er post.

Læs om og gå til Digital Post (virk.dk)

Du kan få fradrag for de udgifter i din virksomhed, som skal sikre virksomhedens drift. Når du starter ny virksomhed, har du måske allerede haft udgifter til etableringen. Du kan trække mange af disse udgifter fra, hvis du har haft dem inden for 6 måneder før virksomhedens opstart.

Få fradrag for udgifter

Webinarer

Vores webinarer er for dig med en ny momsregistreret enkeltmandsvirksomhed. På Ny virksomhed - del 1 og Ny virksomhed - del 2 hjælper vi dig godt i gang med din nye virksomhed. Del 1 har særligt fokus på moms og skat, og del 2 har særligt fokus på regnskab, bogføring og fradrag.

Få en plads på vores webinarer

Videoer

Vi har også masser af videoer for dig, der lige er startet op. Se fx Ny virksomhed - del 1, Ny virksomhed - del 2 og Ny PMV - hvordan gør jeg?, der hjælper dig godt i gang som nystartet.

Du kan også se Forstå Skattekontoen på under 2 minutter, der hjælper dig i gang med at bruge Skattekontoen.

Bemærk: Designet i momsindberetningen i TastSelv Erhverv blev ændret den 5. september 2022, så de skærmbilleder, der vises i videoerne, er ikke længere helt identiske med, hvordan det ser ud i dag. Vi arbejder på at opdatere videoerne.

I mellemtiden kan du se skærmbilleder af det nye momsdesign på skat.dk/nyt-momsdesign.

Se alle vores videoer til enkeltmandsvirksomheder

Se vores video: Ny virksomhed - del 1

(17:59 minutter)

Se vores video: Ny virksomhed - del 2

(21 minutter)

Se vores video: Ny PMV - hvordan gør jeg?

(10:42 minutter)

Se vores video: Forstå Skattekontoen på under 2 minutter

(1:50 minutter)