Vi ved, at der er mange nye begreber, når du skal til at indberette løn. Her kan du læse, hvad et par af dem betyder.
Hvad er A-skat?
A-skat er den skat, som du betaler af en A-indkomst. Det kan fx være arbejdsløn, men det kan også være dagpenge, pension eller SU. Skattens størrelse er afhængig af indkomstens størrelse. Jo mere du tjener, jo mere betaler du i skat. Det er arbejdsgiverens opgave at indberette og indeholde A-skat.
Hvad er am-bidrag?
Am-bidrag (arbejdsmarkedsbidrag) er en skat, men i modsætning til A-skat betaler du kun am-bidrag af løn og anden personlig indkomst. Du betaler altså ikke am-bidrag af fx dagpenge, pension eller SU. Bidraget er altid 8 %, og det trækkes fra din løn, før der trækkes A-skat af lønnen.
Hvad er ATP?
ATP (Arbejdsmarkedets Tillægspension) er en pensionsordning for alle danske lønmodtagere, som arbejdsgivere er forpligtet til at indbetale til. Størrelsen af bidraget afhænger fx af hvor mange timer du arbejder. Du får normalt pensionen udbetalt, når du bliver folkepensionist.
Har du spørgsmål om ATP, kan du læse mere på atp.dk eller kontakte ATP på telefon 70 11 12 13.
Hvem skal indberette og betale A-skat, am-bidrag og ATP?
Det er arbejdsgiverens opgave at indeholde, indberette og betale A-skat og am-bidrag. Det vil sige, at arbejdsgiveren skal trække A-skat og am-bidrag fra den ansattes løn, indberette beløbene i eIndkomst i TastSelv Erhverv, og til sidst betale beløbene til Skattestyrelsen.
Det er også arbejdsgiveren, der skal sørge for sammen med lønnen, at indberette ATP-bidrag i eIndkomst. I enkelte tilfælde kan beløbet indberettes og betales direkte til ATP.