Læs vejledning om Brexit for virksomheder.

Fra den 1. januar 2021 er Storbritannien ikke længere et land i EU, og der vil derfor gælde andre regler for handel med Storbritannien, både når du rejser som turist, og når du handler på nettet.

Nedenfor kan du læse, hvad det betyder for dig som privatperson. 

Siden er opdateret 7. januar kl. 15.30.

Når du køber en vare på nettet fra Storbritannien fra 1. januar 2021, skal du være opmærksom på varens pris og oprindelse. Begge dele har indflydelse på, hvilke ekstra udgifter, der kommer oven i prisen for selve varen.   

Told

Aftalen mellem EU og Storbritannien giver dig mulighed for, at du ikke skal betale told af den vare, du køber i Storbritannien. 

Hvis du køber varer for mere end 1.150 kr. og kan dokumentere, at varerne har oprindelse i Storbritannien, skal du som hovedregel ikke betale told af din vare.   

Hvis du køber varer for mere end 1.150 kr., og varerne ikke har oprindelse i Storbritannien, skal du betale told. Hvor meget du skal betale i told, afhænger af den specifikke vare.   

Hvis du køber varer for mindre end 1.150 kr., skal du ikke betale told. 

Læs mere om internethandel uden for EU.

Moms 

Du skal betale dansk moms, hvis du køber varer for mere end 80 kr. uden fragt. Momsen beregnes af både varens pris, fragten og eventuel told. Du skal altid betale moms af spiritus, vin, øl, tobaksvarer (fx cigaretter), parfume og eau de toilette, uanset hvor meget du køber. Dansk moms er 25 %.  

Læs mere om internethandel uden for EU.  

Hvornår har varen oprindelse i Storbritannien? 

For at en vare kan have oprindelse i Storbritannien, skal den enten være fuldt ud fremstillet eller tilstrækkeligt bearbejdet i Storbritannien. I handelsaftalen står det beskrevet, hvornår disse betingelser er opfyldt, og der er mulighed for, at du ikke skal betale told. 

For fødevarer som fx mælk eller kød er det nemt at afgøre, om det er tilfældet. Men for andre varer er det straks sværere. Køber du sko, tøj eller elektronik i en britisk netbutik, kan det være svært at vurdere varernes oprindelse. Tag fx en vare som et kamera. Det består af mange forskellige dele, som kan komme fra hele verden, og selvom varen bliver solgt fra en britisk netbutik, er det langt fra sikkert, at varen har oprindelse i Storbritannien.

Hvis du vil undgå at betale told af varer fra Storbritannien, der koster mere end 1.150 kr., skal du derfor sikre dig, at de har oprindelse i Storbritannien. 

Hvornår skal jeg betale told? Tre eksempler  

Lad os se på tre eksempler, hvor spørgsmålet om oprindelsesland afgør, om der kommer told på varerne, hvis du har købt for mere end 1.150 kr. 

Eksempel 1: 

Du køber en rejsetaske i kalveskind. Tasken er fremstillet i Storbritannien af britisk kalveskind. Skal du betale told? 

Nej, du skal ikke betale told. Varen har oprindelse i Storbritannien. 

Eksempel 2: 

Du køber et par sko, som er fremstillet i Kina, i en britisk netbutik. Skal du betale told?  

Ja, da skoene er fremstillet i Kina, og du har købt for mere end 1.150 kr., skal du betale told. Hvor meget du skal betale i told, afhænger af hvilket materiale skoen er lavet af. 

Eksempel 3:  

Du bestiller et jakkesæt over nettet hos en skrædder i London. Det færdige jakkesæt består af stof fra andre dele af verden, men er færdigsyet i London. Har jakkesættet oprindelse i Storbritannien, og kan jeg dermed undgå at betale told? 

Svaret kan både være ja og nej. Når jakkesættet ikke er fuldt ud fremstillet i Storbritannien, er der helt specifikke krav til, hvordan materialer uden oprindelse i EU eller i Storbritannien er tilstrækkeligt be- eller forarbejdet til, at du ikke skal betale told. I dette eksempel er en sammensyning af metervarer fra andre dele af verden formentlig ikke nok til at bestemme, om der skal betales told af varen. 

Sådan dokumenterer du varernes oprindelse  

Hvis du som køber kan dokumentere, at varen har oprindelse i Storbritannien, skal du som hovedregel ikke betale told. Dokumentationen består af en såkaldt “udtalelse om oprindelse" (statement on origin) fra sælger, hvor netbutikken erklærer, at varen, du har købt, har oprindelse i Storbritannien. Udtalelsen om oprindelse vil typisk være påført fakturaen eller et andet handelsdokument. Du vil formentlig som forbruger selv skulle anmode om en udtalelse, da det ikke er sikkert, netbutikken reklamerer med det. 

Hvis du er i tvivl, om varen har oprindelse i Storbritannien, anbefaler vi, at du enten: 

 • kontakter toldvejledningen på telefon 72221202 eller  
 • spørger netbutikken, om varerne har oprindelse i Storbritannien. Hvis svaret er ja, er det vigtigt, at du får butikken til at sende en udtalelse om oprindelse med varerne. 

Varer til reparation eller ombytning 

Skal du sende din vare til reparation i Storbritannien, skal du kun betale told og moms af reparationsomkostningerne - plus fragt. Det kræver dog, at du sender din vare under en særlig procedure, som hedder passiv forædling. Vi anbefaler, at du kontakter transportøren eller Toldstyrelsen, inden du sender varen til reparation. 

Læs mere om varer til reparation eller ombytning

Returvarer og defekte varer 

Hvis du vil returnere varer, der er købt på nettet i Storbritannien, kan du søge om at få momsen og eventuel betalt told tilbage.  

Læs mere om, hvordan du returnerer varer. 

Få hjælp til at beregne din told

Med vores toldberegner kan du beregne, hvor meget du skal betale i told.

Din vare skal toldangives, og du skal betale dansk moms, hvis du køber varer for mere end 80 kr. før fragt. Er varens værdi over 1.150 kr. før fragt, skal du også betale told. Du skal evt. også betale gebyr til transportøren. Læs mere om at toldangive.

Du skal betale told og moms af din ombyttede vare, med mindre varen er sendt til Storbritannien under reglerne for passiv forædling. Vi anbefaler, at du kontakter transportøren eller Toldstyrelsen på telefon 72 22 12 12, inden du sender varen til ombytning.

Du skal ikke betale told og moms af din vare, når den ankommer til Danmark. Der vil dog være et krav om dokumentation for, at transporten af din vare er opstartet før den 1. januar 2021.

Du skal ikke betale told og moms af din vare eller af returpengene. 

Du kan læse mere om internethandel inden for EU og internethandel uden for EU.

Du kan også se Toldstyrelsens kampagnesite om told ved handel med Storbritannien fra 1. januar 2021.

Som hovedregel skal du betale told og afgifter, når du ankommer til Danmark fra et land uden for EU, hvis du har købt varer for over:  

 • 3.250 kr., hvis du ankommer til Danmark med fly eller skib
 • 2.250 kr., hvis du ankommer med andre transportformer

Hvis varerne, du har købt, har oprindelse i Storbritannien, og du kan dokumentere det, skal du dog ikke betale told, hvis du har købt for mindre end 1.200 euro. Du skal dog betale moms og andre afgifter af varerne.  

Hvis du har købt varer i et land uden for EU og på vej hjem mellemlander med fly i et EU-land, gælder reglerne for varer købt i landet uden for EU. Reglerne gælder kun for varer, du fysisk har med dig.  

Læs mere om rejser uden for EU

Alkohol og tobak 

Hvis du vil undgå at betale told og afgifter, er der grænser for, hvor meget du må tage med hjem, når du rejser uden for EU. Det gælder fx tobak og alkohol.  

Læs mere om, hvor meget du må tage med hjem

Hvis du flytter til Danmark 

Når du som privatperson flytter til Danmark fra Storbritannien, har du mulighed for at indføre dine personlige ejendele, uden at du skal betale told.

Læs mere om flytning til Danmark.  

  Når du får tilsendt en gave fra en anden privatperson fra et land uden for EU, skal du som regel betale told og moms, hvis gavens værdi er over 360 kr.

  Læs mere om gaver sendt fra lande uden for EU.

  Har du spørgsmål om told?

  Sprog