Dato for udgivelse
18. maj 1998
Resumé

I dagene torsdag den 14. - søndag den 17. maj 1998 gennemførte ToldSkat en kontrolaktion mod sort økonomi.


I dagene torsdag den 14. - søndag den 17. maj 1998 gennemførte Told·Skat en kontrolaktion mod sort økonomi.
 
Ved aktionen foretog alle landets told- og skatteregioner en stikprøve i afgrænsede geografiske områder, hvor de fleste virksomheder blev kontrolleret. I alt er der besøgt ca. 2.000 virksomheder med hovedvægten på alle former for detailhandel. Aktionen blev i nogle tilfælde gennemført i samarbejde med andre myndigheder, bl.a. Direktoratet for Arbejdsløshedsforsikringen, kommunale myndigheder og politiet.
 
Der er foreløbigt konstateret
  • 35 tilfælde, hvor der er drevet virksomhed uden moms- og skatteregistrering, fx. torvehandel med forskellige varer, grillbar, frisør, galleri, salg af brugte biler, vinimport
  • 150 personer, der arbejdede sort, primært indenfor detailhandel og restaurationsbranchen. I mange tilfælde er der tale om "dobbeltsnyd", dvs. samtidig snyd med skat og overførselsindkomst.
  • 20 tilfælde, hvor virksomheden i strid med gældende lovgivning solgte chokoladevarer, sodavand eller vin købt i udlandet. I et enkelt tilfælde stødte vi på 3.000 dåseøl, som ikke må sælges i Danmark.

Afdelingschef Preben Bialas udtaler "aktionen viser, at der er behov for os i gadebilledet. Vi er overrasket over, at knap 2 % af virksomhederne drives uden at være registreret hos os. Det er også relativt mange virksomheder, der lader sig friste til at gøre brug af sort arbejdskraft med samtidig socialt bedrag til følge. Det er bestemt ikke sidste gang, vi gennemfører aktioner af tilsvarende art".