Dato for udgivelse
27 Jun 2016 16:10
Resumé

Onsdag fik 52 virksomheder besøg af Arbejdstilsynet, SKAT og politiet for at sikre fair konkurrencevilkår og ordnede forhold på det danske arbejdsmarked. Arbejdstilsynet gav i alt 35 reaktioner, og derudover vil 33 virksomheder få undersøgt forhold nærmere af SKAT.

 


Arbejdstilsynet, SKAT og politiet var onsdag på besøg hos 52 virksomheder fordelt over hele landet. Især virksomheder, der producerer frugt og grønt, havde myndighedernes fokus. Besøgene skete som led i myndighedernes fælles indsats for at sikre ordnede forhold på det danske arbejdsmarked og fair konkurrencevilkår.

De virksomheder, der fik besøg, var udvalgt, idet myndighedernes oplysninger tydede på en risiko for manglende moms- og skattebetaling samt problemer med arbejdsmiljøet eller illegalt arbejde.

Arbejdstilsynet har under besøgene blandt andet haft fokus på, at sikkerheden er i orden, når der bliver brugt maskiner som led i arbejdet. Samt at der er nem adgang til fx toilet, håndvask og bad.

-Frugt og grønt høstes og plukkes altid i begrænsede perioder, og der er det vigtigt, at vi som myndighed er ude, når det sker. Selvom flere steder havde styr på arbejdsmiljøet, så måtte vi give påbud flere steder. Blandt andet på grund af for tunge løft, og forkerte arbejdsstillinger i forbindelse med jordbærplukning, siger tilsynschef i Arbejdstilsynet Rikke Høj.

Arbejdstilsynet besøgte i løbet af dagen 52 virksomheder og gav i alt 35 reaktioner. Af disse var 15 reaktioner for alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven. Desuden var en udenlandsk virksomhed ikke korrekt anmeldt i Registeret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT).  

Styr på skatten
Udenlandske sæsonarbejdere skal betale skat i Danmark af deres indtægt. SKAT har derfor under besøgene haft fokus på, at de udenlandske sæsonarbejdere har et skattepersonnummer, og at der bliver indberettet korrekt skat.

- Nogle gange kan vi med det samme se, at der er noget galt, fx at en medarbejder slet ikke er registreret hos SKAT. Andre gange skal vi tale med ejeren eller revisoren igen for at få mere at vide. Hvis tingene ikke stemmer, følger vi op på sagen, forklarer Olaf Lagoni, der funktionsleder i SKAT.

Efter onsdagens aktion vil SKAT undersøge forholdene nærmere for 33 af i alt 52 besøgte virksomheder.

Tilbagevendende kontrol
Indsatsen for ordnede forhold på det danske arbejdsmarked og fair konkurrencevilkår gennemføres i samarbejde mellem SKAT, Arbejdstilsynet og politiet. Onsdagens besøg var årets fjerde landsdækkende aktion af sin slags.

Yderligere oplysninger:
Arbejdstilsynet: Pressechef Jesper Tidemann på telefon 7220 9394
SKAT: SKATs pressefunktion på telefon 7237 0900