Dato for udgivelse
17 Mar 2005 10:20
Resumé

Det er ikke Fair Play at snyde for betaling af skatter og afgifter, og det kan få en lang række andre alvorlige konsekvenser. Det har flere måtte sande, efter at ToldSkat København og Skatteverket i Malmø har indledt et samarbejde, hvor også både kommuner og politiet er medspillere.


Retten har lige afsagt dom i en sag, som kostede skatteyderen en registreringsafgift på omkring 900.000 kr., en tillægsbøde på 450.000 kr. og 6 måneders betinget fængsel.

- Selvom det er vanskeligt at bevise, så kan vi faktisk godt afdække proforma bopælen og få tvangsflyttet adressen til Danmark, hvor de reelt bor og opholder sig her. Og så falder hammeren, siger Johnny Schaadt Hansen områdedirektør i ToldSkat København.

- Folk glemmer, at det ikke bare koster penge og straf, men de overtræder ofte også en lang række andre regler, og det kan få konsekvenser for deres dagligdag. Nogle modtager faktisk offentlige ydelser og andre driver virksomheder, som vi gerne vil kigge lidt ekstra på. Som et kuriosum har vi f.eks. også haft en ”omvendt” proforma sag, fordi det danske sygehusvæsen var bedre end det svenske. Men man kan altså ikke både blæse og have mel i munden, fortsætter Johnny Schaadt Hansen.

- Vi har nu ca. 600 sager under efterforskning og tør godt sige, at der nok vil være noget at komme efter i ca. 30 – 40 % af sagerne. Men efterforskning og sagsbehandling tager tid, ikke mindst fordi vi naturligvis sætter borgernes retssikkerhed højt. Tingene skal være Fair også fra vores side, siger Johnny Schaadt Hansen.

ToldSkat og Politiet får dagligt mange henvendelser fra borgere, som ved, at ejere af svenske biler bor og opholder sig i Danmark. Langt de fleste borgere synes nemlig ikke, det er i orden, at man snyder sig til fordele på andres bekostning.

- Hvem er det så, der snyder? Det er borgere i alle samfundslag fordelt ud over hele landet. Og det er primært mænd i alderen 20 – 50 år, slutter Johnny Schaadt Hansen.

Sverige har skærpet opmærksomheden mod danskere, der forsøger at tilmelde sig proforma. Derfor har man nu flyttet al kontrol af proforma tilmeldinger til Skattekontoret i Malmø. Tilflytningen af danskere slog alle rekorder sidste år, hvor Folkeregistret i skåne registrerede 2.750 nytilflyttere. Ved en uddybende kontrol af 332 nytilmeldte danskere i Skåne fik 113 personer afslag på en tilmelding i Skåne.

Kontakt: Områdedirektør Johnny Schaadt Hansen, ToldSkat København, tlf. +45 7237 1999 eller Giesela Gille, tlf. +45 7237 2258 eller mobil 4019 4335