Dato for udgivelse
09 Mar 2018 18:08
Resumé

Det er allerede nu muligt for 4,6 millioner borgere at se årsopgørelsen for 2017. Frem til den officielle åbning på mandag testes systemerne - hvilket gør, at man allerede nu kan se sin årsopgørelse. Interessen for årsopgørelsen er ofte stor. En kø-funktion sikrer, at SKATs systemer kan håndtere de mange besøg. Også i år vil det være muligt at få svar på spørgsmål i weekenden via sociale medier.


Årsopgørelsen er officielt først klar på mandag den 12. marts. Men allerede nu har SKAT gjort det muligt for de 4,6 millioner borgere, der får en årsopgørelse at se deres årsopgørelse. SKAT har valgt at åbne for test af årsopgørelsen.

- Vi er allerede nu klar til at afprøve brugen af systemerne. Vi har derfor valgt at åbne før planlagt for de mange interesserede borgere. Vi bruger weekenden til at sikre, at alt virker som det skal og for at få finjusteret vores systemer. Da vi bruger weekenden som en testperiode, kan borgerne måske opleve, at systemet kommer til at køre ustabilt, samt at der eventuelt kan være begrænset adgang fra udlandet, siger Jørgen Bo Madsen, der er kontorchef i IT i SKAT.

Traditionen tro forventes der at være et stort pres på SKATs it-systemer. En kø-funktion skal sikre, at der ikke lukkes flere ind ad gangen, end systemerne kan håndtere.

- Vi har også i år etableret en kø-funktion, der fortæller, hvornår man kan forvente at komme ind. På kø-siden har vi samlet oplysninger om, hvad man særligt bør være opmærksom på at få tjekket eller de typiske årsager til, at man har fået en restskat, fortæller Jørgen Bo Madsen.

I testweekenden i 2017 var der i alt 2,8 mio. login på TastSelv og 4,3 mio. visninger af årsopgørelser.

Få svar på spørgsmål i weekenden
Årsopgørelsen giver mange borgere anledning til spørgsmål. Generelle spørgsmål kan borgerne også i år få svar på allerede i weekenden på sociale medier og fra i år også via en chatfunktion på skat.dk.

- Vi sidder klar på både Facebook og Twitter allerede her i weekenden, så borgerne kan stille deres spørgsmål til os på det tidspunkt, som passer dem bedst. Det er meget populært, og vi har derfor også i år lanceret en chatfunktion på skat.dk, siger Ineke Petersen, der er kontorchef i SKAT.

SKAT sidder klar på Facebook, Twitter og chat både lørdag kl. 9 – 18 og søndag fra kl. 9 – 15.

Tjek oplysningerne i årsopgørelsen
Danmark har et af de mest automatiserede og digitaliserede personskattesystemer i verden. Det tænker mange danskere måske ikke så meget over i det daglige, men det bliver tydeligt for de fleste, når årsopgørelsen kommer.

- SKAT får efterhånden de fleste oplysninger automatisk og rigtig mange borgere har derfor ikke noget at selvangive. Derfor bør man alligevel kontrollere tallene og oplyse, hvis man har ændringer eller tilføjelser. Det gælder fx kørselsfradrag, håndværkerfradrag, børnebidrag, og hvis man har solgt værdipapirer i året, fortæller Ineke Petersen.


Læs pressemeddelelsen: Årsopgørelsen 2017: Husk at tjekke oplysningerne
Læs pressemeddelelsen: SKAT hjælper med årsopgørelsen
Se også Informationer om årsopgørelsen for journalister
Læs mere om årsopgørelsen på skat.dk/årsopgørelse


Den 1. juli 2018 bliver SKAT erstattet af syv nye styrelser. Efter denne dato vil borgerne modtage forskuds- og årsopgørelser fra Skattestyrelsen.


SKAT offentliggør antal visninger af årsopgørelsen via @skattefar på Twitter lørdag, søndag og mandag hhv. kl. 10.00 og kl. 18.00.


Yderligere oplysninger: Journalister, tlf.: 7237 0900; Borgere, tlf.: 7222 2828