Dato for offentliggørelse
03 May 2018 15:46
Landsdel
Jylland
Resumé

Seks virksomheder i Herning og omegn fik onsdag besøg af SKAT. Aktionen er en koordineret indsats mellem flere myndigheder i indsatsen mod social dumping. Nu bliver fire af virksomhederne kigget yderligere efter i sømmene.

 


SKATs indsatsgruppe var i går ude at aflægge besøg på byggepladser i Herningområdet i en koordineret indsats mod social dumping. En travl dag udmøntede sig i, at seks virksomheder blev kontrolleret. Kontrollen medfører, at fire virksomheder bliver kigget yderligere efter i sømmene. Gårsdagens aktion var årets tredje landsdækkende aktion, som blev gennemført i samarbejde med politiet og Arbejdstilsynet.

- Vores fokus ligger på at skabe ordnede forhold på arbejdsmarkedet. Det gør vi helt konkret ved at vores indsatsgruppe af fagpersoner sikrer, at der bliver afregnet korrekt moms og skat, siger funktionsleder i SKAT Olaf Lagoni.

Under aktionen i Herning talte SKAT med 15 medarbejdere. De kontrollerede virksomheder var nøje udvalgt, fordi myndighedernes oplysninger indikerede, at der var en risiko for problemer med manglende betaling af skat og moms, problemer med arbejdsmiljøet, eller brug af illegal arbejdskraft.

- Nogle gange er fejlene tydelige. Det kan være en ansat på byggepladsen, som ikke er registreret hos SKAT. I andre tilfælde kræver det, at vi går lidt grundigere til værks og har brug for flere informationer, før vi kan konkludere, om tingene er, som de skal være, siger Olaf Lagoni.

SKAT sammenligner oplysningerne fra kontrollerne med de informationer, skattemyndighederne allerede har om virksomhederne. Det giver en hurtig indikation af, om reglerne er overholdt.

Landsdækkende aktion

Gårsdagens aktion i Herningområdet er et led i en større landsdækkende kontrolaktion, som SKAT, Arbejdstilsynet og politiet gennemfører otte gange om året. På landsplan kontrollerede SKAT 55 virksomheder, hvoraf 40 virksomheder er udtaget til yderligere kontrol. Det er en højere træfprocent end normalt.

Desuden gennemføres løbende regionale aktioner mod social dumping. Sidste år blev der afsluttet i alt 2.831 kontroller, som resulterede i et nettoprovenu til betaling på 134 mio. kr.

- Kontrollerne foregår i ro og mag. Virksomheder og ansatte er oftest samarbejdsvillige, for de fleste virksomheder er tilfredse med, at vi sikrer at reglerne bliver fulgt. De virksomheder, som benytter sig af social dumping, bidrager til unfair konkurrence, så de virksomheder, der følger reglerne har en fælles interesse med os i at sikre, at reglerne bliver fulgt, siger Olaf Lagoni.

Udenlandske arbejdere ansat af danske arbejdsgivere skal betale skat af deres indtægt i Danmark. SKAT fokuserer derfor på, om de udenlandske arbejdere har et skattepersonnummer, om de bliver beskattet korrekt, og om virksomhederne betaler, hvad de skal i skat og moms. Samtidig vurderes udenlandske virksomheders skatte- og momsforhold.

Yderligere oplysninger: Journalister: 72 37 09 00; Borgere og virksomheder: 72 22 18 18