Dato for udgivelse
22 Nov 2005 09:51
Resumé
Danmark er flot repræsenteret, når de bedste europæiske løsninger inden for digital forvaltning senere denne uge belønnes med den europæiske digitaliseringpris. Det sker ved en europæisk ministerkonference i Manchester på torsdag d. 24. november med den britiske regering og EU-Kommissionen som arrangører.


Over 200 myndigheder fra 28 lande har tilmeldt sig konkurrencen om digitaliseringsprisen, og 52 af de tilmeldte er nu af et ekspertpanel udtrukket som finalister. Heriblandt er de tre danske digitaliseringsprojekter "e-fakturering" under Økonomistyrelsen, "virk.dk" under Erhvervs- og Selskabsstyrelsen og "TastSelv" under SKAT. Efter Irland er Danmark således det land i EU, der pr. indbygger har flest nominerede projekter med i finalen om det bedste digitaliseringsprojekt.

Bidrager til at realisere potentialet i digital forvaltning
Hos de tre danske projekter er der stor tilfredshed med nomineringen til digitaliseringsprisen, som viser at projekterne bidrager det store potentiale, der er i overgangen til digital forvaltning.

Hos SKAT siger Keld Borup fra Borger- og Erhvervsservice:
- Vi ønsker at yde borgerne den bedst mulige service, og med TastSelv har vi skabt selve grundlaget for at kunne gøre det. Fra starten af har vi haft en klar fornemmelse af, at TastSelv opfylder et behov hos borgerne, og potentialet i den digitale form for borgerservice er enormt.

Kontorchef for e-fakturering, Thomas Fjeldberg fra Økonomistyrelsen, udtaler:
- Vi har været i gang i knap 10 måneder og vi har digitaliseret over 90% af de ca. 1,25 mio. fakturaer, danske virksomheder hver måned sender til det offentlige. Det er både billigere, sikrere og hurtigere end de gamle papirfakturaer, så e-fakturering er en gevinst, både for virksomhederne og de offentlige myndigheder. Baggrunden for projektet er, at Folketinget for første gang har vedtaget med lov at digitalisere et område, som gælder for både stat og kommuner. Vi har haft nogle store sten på vejen, men EU-nomineringen bekræfter, at vi har fat i en rigtig model.

Kontorchef for den offentlige del af virk.dk, Katrine Ring Andreassen, siger:
- Konferencen i Manchester har stor international bevågenhed, fordi udfordringerne ved digital forvaltning er ens for mange lande. Vi glæder os meget til at deltage på konferencen, og vi er glade for at EU-kommissionen anerkender, at der er potentiale i Virk.dk

Nomineringer bekræfter førerposition
Nomineringerne bekræfter Danmarks internationale digitale førerposition, som senest er dokumenteret i en omfattende rapport fra OECD. Visionen for digital forvaltning er at digitalisering skal bidrage til at skabe en effektiv og sammenhængende offentlig sektor med høj servicekvalitet, hvor borgere og virksomheder er i centrum, og alle de nominerede projekter bidrager til at realisere denne vision. Ud over de tre projekter, der er nominet til en pris, er også den digitale signatur og Erhvervs- og Selskabsstyrelsens Webreg blevet fremhævet som good practice.

Yderligere information:
Kim Stensdal, SKAT, Hovedcentret, 72 37 09 00
Andreas Wester Hansen, Økonomistyrelsen, på 33 95 19 66
Anne Pedersen, Center for Koordination og Markedsføring af Virk, på 33 30 77 59