Gå til indhold

Fradrag

 

Når du som skatteborger i Danmark betaler din skat, har du samtidig ret til forskellige skattefradrag. Det er kort fortalt et beløb, som du er fritaget fra at betale skat af. Der findes en lang række fradrag, som fx kørselsfradrag (befordringsfradrag), hvis du samlet set har mere end 12 km fra dit hjem til dit arbejde, rentefradrag, hvis du har lån og fradrag for donationer til velgørende organisationer.

Lad os dykke mere ned i emnet om fradrag.

""

Vidste du?

Ligningsmæssige fradrag trækkes fra den skat, du skal betale til din kommune og til kirken og har en skatteværdi på ca. 25 %.

De ligningsmæssige fradrag reducerer det beløb, du betaler skat af, hvilket betyder, at du får mere udbetalt. Du bør derfor have styr på, om du får alle de fradrag, du har ret til. For selvom nogle ligningsmæssige fradrag bliver automatisk indberettet af en tredjepart, så er der fradrag, du selv skal oplyse til Skattestyrelsen. Kørselsfradrag og nødvendige lønmodtagerudgifter over 7.000 kr. er eksempler på ligningsmæssige fradrag, som du kan oplyse om på TastSelv.

Værdien af et fradrag

Kørselsfradrag

Hvis dit kørselsfradrag er 5.000 kr., så sparer du ca. 1.300 kr. i skat.

Servicefradrag

Hvis du har betalt 1.000 kr. for en serviceydelse, sparer du ca. 260 kr. i skat.

Rentefradrag

Hvis du årligt har renteudgifter for 50.000 kr., kan du spare ca. 16.500 kr. i skat.

Fradrag for gavebidrag

Hvis du giver 100 kr. til en velgørende forening, kan du spare ca. 26 kr. i skat.

Personfradrag

 

Personfradraget kaldes også for et bundfradrag. Det er kort sagt et beløb, som alle danskere er fritaget for at betale skat af.

Du skal dog altid betale 8 % i am-bidrag, før personfradraget kan trækkes fra fx din løn. Personfradragets størrelse er i 2024 på 49.700 kr., og du betaler først skat, når din indkomst overstiger det beløb.

Beløbet bliver reguleret af Skattestyrelsen hvert år og bliver fratrukket indkomster før skat som:

  • SU
  • Løn
  • Kontanthjælp
  • Dagpenge.

Beskæftigelses- og jobfradrag

 

Motivationen for at have et job er i den grad tænkt ind i beskæftigelsesfradraget og jobfradraget. Godt nok betaler du altid et am-bidrag på 8 % af din løn, men til gengæld får du glæde af både beskæftigelsesfradraget og jobfradraget. Det gælder også, hvis du har en virksomhed, og der er overskud i den.

Beskæftigelsesfradraget er på 10,65 % af lønindkomsten inden am-bidrag og kan højst være 45.100 kr. i 2024. Jobfradraget er på 4,50 % af den del af lønindkomsten, der overstiger 216.100 kr. og kan højst være 2.800 kr. i 2024.

Fradragene beregnes automatisk af din løn (inklusiv am-bidrag) eller fx overskud i din virksomhed. Du skal bare huske at oplyse din forventede løn på din forskudsopgørelse, så du betaler det korrekte i skat.

 

Kørselsfradrag

 

Hvis du har over 12 km fra dit hjem til dit arbejde, kan du få kørselsfradrag. Alle typer af arbejde, hvor du får løn, er omfattet, og det samme er alle former for transportmidler. Det kan fx være bil, tog, bus eller cykel, uanset om du kører selv eller sammen med andre.

Kørselsfradraget skal du selv oplyse til Skattestyrelsen, hvis du vil gøre brug af det. Derfor er det vigtigt, at du tjekker felt 417 i din forskudsopgørelse og rubrik 51 i din årsopgørelse inde på TastSelv. Her finder du en beregner, som kan hjælpe dig til at indtaste de korrekte informationer om afstanden fra dit hjem til dit arbejde.

Bemærk, at du ikke kan få kørselsfradrag, hvis

  • du kører til og fra dit studie, da SU ikke tæller som løn
  • du kører til og fra ulønnet praktik
  • din arbejdsgiver betaler transporten
  • du har fri bil til rådighed (firmabil).

 

Servicefradrag

 

Du kan få fradrag for udvalgte serviceydelser, som fx rengøring eller vinduespudsning i dit hjem, hvis du senest ved årets udløb er fyldt 18 år. Servicefradraget er op til 11.900 kr. pr. person i 2024. Du kan kun få fradrag for arbejdslønnen – ikke for materialer.

Du skal betale elektronisk fx med dankort, MobilePay eller overførsel via netbank (dvs. ikke med kontanter). Gem din dokumentation for det udførte arbejde, fx i form af en faktura.

Servicefradraget skal du oplyse i felt 461 i din forskudsopgørelse via TastSelv.

Rentefradrag

 

Du betaler typisk renter, hvis du har et lån. Det kan være SU-lån, billån, huslån eller forbrugslån. Du kan få fradrag, hvis du betaler af på dit lån.

Skattestyrelsen får automatisk indberettet renteoplysninger fra tredjeparter, som fx pengeinstitutter, til din årsopgørelse. Du kan dog selv indtaste din forventede renteudgift på forskudsopgørelsen, hvis du vil have glæde af fradraget i løbet af året.

 

Gaver til velgørende foreninger

 

Hvis du giver gaver, bidrag eller donationer til velgørende foreninger, kan du få fradrag.

Du får automatisk fradraget, hvis du oplyser dit cpr-nr. til den velgørende forening, du har givet en donation eller en gave.

Du kan ikke få fradrag for kontingenter.

Vidste du?

Du kan tage fradragsguiden på Hvad kan du få fradrag for? skat.dk og finde ud af, hvad du som lønmodtager kan få fradrag for.

Guiden består af syv enkle spørgsmål og resulterer i links til sider på skat.dk, der er relevante for netop din situation.

""

Diskussionsopgave: Nyt fradrag

 

Det er tid til, at der skal ske noget nyt på området for indkomster. Du er som politiker derfor inviteret til at sidde med ved bordet i gruppeforhandlingerne om et nyt fradrag. Du kan se de fradrag, der allerede findes på: Find dine fradrag skat.dk.

  • Hvad skal det nye fradrag indeholde? Og hvorfor?
  • Argumentér for gruppens endelige valg i klassen.

Forhandlingerne tager pludselig en drejning, og et fradrag, der findes i forvejen, skal afskaffes.

  • Hvilket fradrag skal væk? Og hvorfor?
  • Argumentér for gruppens endelige valg i klassen.

 

""

Quiz!

Tag quizzen for at se, om du kan huske, hvad du lige har lært. 

Antal spørgsmål: 8

Næste tema

Dit forbrug

Forsæt din læring med temaet om dit forbrug:

  • Formålet med punktafgifter
  • Afgifter og klimaaftryk
  • Energiskatter

 

Gå til siden

Aktiehandel

Forsæt din læring med temaet om aktiehandel:

  • Hvad er en investeringsforening?
  • Hvordan får du fradrag for tab?
  • Hvad oplyses automatisk til Skattestyrelsen?

 

Gå til siden

Forsiden

Vend tilbage til forsiden og vælg et nyt tema, fx:

  • Onlineshopping
  • Udland
  • Selvstændig virksomhed

 

Gå til forsiden