Dato for udgivelse
27 Apr 2009 09:49
Resumé

55.000 brugte biler blev i 2008 eksporteret. Ejerne har fået udbetalt 1,4 mia. kr. i refunderet registreringsafgift i 2008. SKAT er i fuld gang med at kontrollere, om grundlaget for udbetalingerne er korrekte. Der er ind til videre fundet fejl i halvdelen af de kontrollerede sager og godt 16 mio. kr. krævet tilbagebetalt.


Bliver en brugt bil eksporteret til udlandet, refunderer SKAT en del af registreringsafgiften. Refusionen bliver beregnet på baggrund af bilens handelspris og forudsætter at bilen er i køreklar stand.

- Vi har ind til nu gennemgået oplysningerne for 112 virksomheder og borgere samt kontrolleret oplysninger i samarbejde med udenlandske skattemyndigheder. Kontrollerne har ind til videre ført til at vi i 63 sager, har sendt regninger på manglende moms, skat og registreringsafgift på i alt 16,8 mio. kr., fortæller Niels Sørensen, der er tovholder på projektet.

I 2006 blev der udført 30.000 brugte biler og udbetalt 500 mio. kr. i refusion af registreringsafgift. I 2007 var dette tal steget til 63.000 og refusionen udgjorde her 1,3 mia. kr. For 2008 udgjorde udbetalingen også 1,4 mia. kr. SKAT har derfor sat fokus på eksporten af bilerne.

- Vi har valgt at rette vores kontrol på vurderingen af bilernes handelspris og eksportørernes regnskaber. Mere konkret undersøger vi, om bilerne rent faktisk bliver ført ud af landet, om dokumentationen i regnskaberne er korrekt og om der bliver betalt den moms og skat, der skal betales, forklarer Niels Sørensen.

De væsentligste fejltyper, som SKAT indtil videre er stødt på, er at bilerne slet ikke er sendt ud af landet, en forkert eller manglende momsberegning samt manglende selvangivelse af overskud.

- I et par tilfælde var regnskabsmaterialet enten brændt eller stjålet - efter kontrolbesøget var anmeldt. Men derudover er vi stødt på 17 grove tilfælde, hvor vi har sendt sagerne videre til en vurdering af straf, fortæller Niels Sørensen.  

SKAT fortsætter arbejdet med de eksporterede biler - dels med at vejlede virksomhederne - dels med yderligere kontroller.

Yderligere oplysninger: Journalister: 72 37 09 00; borgere og virksomheder: 72 22 18 18.