Dato for udgivelse
24 Jun 2014 12:27
Resumé

SKAT har med en mobil containerscanner bidraget til den danskledede flådestyrke, der har støttet FN med at få fjernet Syriens kemiske kampstoffer. Mandag blev de sidste containere hentet i den syriske havneby Latakia.


SKAT har siden december udlånt den mobile containerscanner, Munin, og et specialtrænet scannerteam, til den danskledede flådestyrke, der har fjernet kemiske våben fra Syrien som led i en FN-mission. Operationen er nu afsluttet, og Munin samt scannerteamet er på vej hjem igen.

- Myndighedssamarbejde er en naturlig del af vores hverdag. Derfor stillede vi os selvfølgelig til rådighed, da vi blev kontaktet. Da jeg besøgte vores medarbejdere i februar, så jeg, at de leverede en stor og vigtig indsats for missionens sikkerhed. Og de kommer hjem med en stor erfaring, som SKAT kan bruge i det daglige arbejde, siger Jesper Rønnow Simonsen, der er direktør for SKAT.

Formålet med SKATs deltagelse var, at bidrage til identifikation af eventuelle trusselsobjekter og dermed til operationens samlede sikkerhed.

- Munin har scannet alle containere med kemiske kampstoffer for at øge sikkerheden for alle deltagere i missionen. Vores medarbejdere er specialtrænede i at afkode scannerens røntgenbilleder og kan derfor gennemgå lasten af en container uden at personer behøver at blive udsat for en sikkerhedsrisiko i forbindelse med en manuel undersøgelse, forklarer Jesper Rønnow Simonsen.

SKAT har to mobile containerscannere. De bruges normalt til at scanne container- og lastbiltrafik til og fra Danmark som led i den risikobaserede toldkontrol. Mens Munin har været i aktion i Syrien, har den anden scanner, Hugin, scannet containere og lastbiler i Danmark.

Det danske bidrag er bredt sammensat med deltagelse af Søværnet, Hæren, Beredskabsstyrelsen og SKAT under kommando af Søværnets Operative Kommando.

Yderligere oplysninger: Journalister: tlf.: 72 37 09 00