Dato for udgivelse
24 Oct 2014 14:33
Resumé

Analyser og registreringer ligger til grund, når myndighederne gennemfører kontroller mod social dumping. Under en landsdækkende aktion torsdag den 23. oktober fandt SKAT fejl hos næsten halvdelen af de udsøgte virksomheder. Mens Arbejdstilsynet fandt mange problemer med overholdelse af arbejdsmiljøreglerne både i bygge- og anlægsbranchen og i restaurationsbranchen.


Politiet, Arbejdstilsynet og SKAT har torsdag den 23. oktober 2014 gennemført en landsdækkende aktion mod social dumping. Virksomhederne var nøje udvalgt på forhånd af de tre myndigheder.

- I SKAT udvælger vi virksomhederne på baggrund af en bred vifte af oplysninger og registreringer. Vi følger op på anmeldelser, og så ser vi bl.a. på, om der er steder med mange udenlandske enkeltmandsvirksomheder uden ansatte. Her kan der være tale om folk, der egentlig er lønmodtagere og derfor skal betale indkomstskat i Danmark, forklarer underdirektør i SKAT Lars Jepsen.

I løbet af gårsdagens aktion besøgte SKAT i alt 105 virksomheder, hvoraf de 47 skal kontrolleres nærmere.

Fokus på arbejdsmiljøet i restaurationer

Arbejdstilsynet gennemførte i løbet af dagen 115 kontrolbesøg og gav i alt 92 reaktioner. Af disse var 45 reaktioner for alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven. Desuden blev det konstateret, at en udenlandsk virksomhed ikke var anmeldt korrekt i RUT. Disse sager vil nu blive vurderet nærmere med henblik på bødestraf.

- Vores aktion viser, at der også er mange virksomheder i restaurationsbranchen, der har problemer med at overholde arbejdsmiljøloven. Derfor er det bestemt en branche, som vi også i fremtiden kommer til at holde øje med, siger tilsynschef i Arbejdstilsynet Karsten Bach Christensen.

Vedvarende indsats

I forbindelse med aktionen sigtede Politiet en 3. landsstatsborger for at arbejde ulovligt, og den pågældende blev anholdt med henblik på nærmere efterforskning. Derudover var der sag vedr. manglende næringsbrev, og Politiet inddrog nummerplader på grund af manglende syn/forsikring.

Det er 7. gang i år, at politiet, Arbejdstilsynet og SKAT samarbejder om en landsdækkende aktion mod social dumping. Aktionerne er en del af en større indsats på området, som regeringen og Enhedslisten besluttede at iværksætte i forbindelse med finansloven for 2012, og som er blevet styrket med finansloven for 2014.

Yderligere oplysninger:
Arbejdstilsynet: Pressechef Jesper Tidemann på telefon 72 20 93 94
Politiet: Kommunikationsrådgiver Carsten Andersen på telefon 25 10 77 24
SKAT: SKATs pressefunktion på telefon 72 37 09 00.