I 2021 kan en medarbejder ekstraordinært få 2 slags skattefri gaver fra en eller flere arbejdsgivere:

 • Nyt: Oplevelsesgavekort til en samlet værdi af op til 1.200 kr. Se betingelserne under punktet Nyt: Oplevelsesgavekort (2021)
 • Fysiske gaver og andre mindre personalegoder til en samlet værdi af op til 1.200 kr. (1.200 kr. i 2021)

Gavekort udover oplevelsesgavekortet vil i praksis normalt være skattepligtige, men der er undtagelser. Læs mere under punktet Gavekort og kontanter som gave.

Husk, at der er særregler for julegaver, som du kan læse om under punktet Gaver og julegaver.

Kontantgaver er altid skattepligtige. Gavekort er også skattepligtige, hvis de kan byttes til kontanter eller har en bred anvendelsesmulighed, fx et gavekort til et stormagasin. Digitale gavekort kan altid byttes til kontanter og er derfor skattepligtige. Læs mere om skat og gavekort på denne side under punktet Gavekort og kontanter som gave.

Sådan gør du som medarbejder

Du skal oplyse beløbet på årsopgørelsen, hvis din arbejdsgiver et år har givet flere gaver, hvor værdien tilsammen overstiger 1.200 kr. i 2022 (1.200 kr. i 2021). Du skriver beløbet, der overstiger 1.200 kr., på din årsopgørelse i rubrik 20.

Sådan gør du som arbejdsgiver

Du skal indberette værdien af gaven til os, hvis det er en kontantgave, et skattepligtigt gavekort eller hvis gavens værdi i sig selv overstiger 1.200 kr. i 2022 (1.200 kr. i 2021). Husk, at du kan trække udgiften til gaven fra i virksomhedens skatteregnskab.

Hvordan skal gaver fra arbejdsgiver beskattes?

Ikon for almindelig gave

600 kr.

+

Ikon for almindelig gave

800 kr.

=

1.400 kr.

Overstiger det samlede beløb årligt 1.200 kr. skal alt beskattes.

Særligt for julegaver

Ikon for julegave

900 kr.

+

Ikon for almindelig gave

500 kr.

=

1.400 kr.

Selvom det samlede beløb overstiger 1.200 kr., så bliver julegaven ikke beskattet, når den max koster 900 kr.

Tingsgaver til en værdi på op til 900 kr. (fx vin, chokolade eller en lysestage)

Hvis julegaven har en værdi på højst 900 kr., og andre gaver i løbet af året har en værdi på fx 500 kr., skal medarbejderen kun betale skat af de 500 kr.

 • Julegaven på højst 900 kr. tæller med i de 1.200 kr. (2022), som en arbejdsgiver kan give gaver for på et år, uden at medarbejderen skal beskattes.
 • Gaver for mere end 1.200 kr. i 2022 (1.200 kr. i 2021) betyder, at hele beløbet skal beskattes - dog kan man holde julegaven på højst 900 kr. ude af regnestykket.

Tingsgaver til en værdi mellem 900 kr. og 1.200 kr.

 • Julegaven tæller med i de 1.200 kr. (2022), som en arbejdsgiver kan give gaver for på et år, uden at medarbejderen skal beskattes.
 • Julegaver større end 900 kr. kan ikke holdes uden for regnestykket. Derfor skal en julegave på 901 kr. beskattes, hvis det samlede gavebeløb fra arbejdsgiveren det pågældende år er større end 1.200 kr. (2022).

Arbejdsgiveren kan godt give en julegave, der har en værdi på op til 1.200 kr. (2022). Men hvis arbejdsgiveren det pågældende år også har givet andre gaver, skal det samlede gavebeløb beskattes.

Julegaver til mere end 1.200 kr. er altid skattepligtige

Arbejdsgiveren skal opgive beløbet til os som en del af lønnen og kan trække hele udgiften fra som en driftsomkostning.

Julegavens værdi Værdi af andet personalegode Beskatning Forklaring
900 kr. - ingen En julegave til højst 900 kr. udløser ingen beskatning.
1.200 kr. - ingen Julegaven er ikke over bagatelgrænsen på 1.200 kr., og der er ikke givet andre personalegoder det år.
900 kr. 300 kr. ingen Den samlede værdi er ikke over bagatelgrænsen på 1.200 kr.
910 kr. 300 kr. Beskatning af 1.210 kr. Bagatelgrænsen for personalegoder er overskredet, og det friholdte julegaveloft er også overskredet. Derfor skal hele beløbet beskattes.
900 kr. 500 kr. Beskatning af 500 kr. Bagatelgrænsen for personalegoder er overskredet, men det friholdte loft for julegaver er ikke overskredet. Derfor kun beskatning af 500 kr.

Medarbejderen skal altid betale skat af gaver i form af kontanter.

Gavekort kan være enten skattefri for medarbejderen eller skattepligtige (A-indkomst). Læs mere om reglerne herunder.

Skattefri gavekort

Disse gavekort er altid skattefri for medarbejderen:

 • Gavekortet gælder kun til få, udvalgte gaver hos en udbyder på nettet.
 • Arbejdsgiveren har på forhånd valgt gaven på gavebeviset til den enkelte medarbejder.
 • Gavekortet er et gavebevis til én bestemt navngiven restaurant, hvor det kun kan bruges til dagens tre-retters-menu eller til én ud af 3 tre-retters menuer, som arbejdsgiver har sammensat.

Vær dog opmærksom på, at gavekortet kun er skattefrit, hvis det overholder beløbsgrænsen (bagatelgrænsen). Se eksemplerne herunder.

Julegavens værdi Værdi af andet personalegode Beskatning Forklaring
900 kr. - ingen En julegave til højst 900 kr. udløser ingen beskatning.
1.200 kr. - ingen Julegaven er ikke over bagatelgrænsen på 1.200 kr., og der er ikke givet andre personalegoder det år.
900 kr. 300 kr. ingen Den samlede værdi er ikke over bagatelgrænsen på 1.200 kr.
910 kr. 300 kr. Beskatning af 1.210 kr. Bagatelgrænsen for personalegoder er overskredet, og det friholdte julegaveloft er også overskredet. Derfor skal hele beløbet beskattes.
900 kr. 500 kr. Beskatning af 500 kr. Bagatelgrænsen for personalegoder er overskredet, men det friholdte loft for julegaver er ikke overskredet. Derfor kun beskatning af 500 kr.

Skattepligtige gavekort

Disse gavekortet er altid skattepligtige for medarbejderen (A-indkomst):

 • Gavekortet kan ombyttes til kontanter.
 • Gavekortet er digitalt, fx et plastikkort. Digitale gavekort kan altid byttes til kontanter og er derfor skattepligtige. Også selvom du skal betale et gebyr for at få det byttet til kontanter.
 • Gavekortet har en bred anvendelsesmulighed, fx et gavekort til et stormagasin, supermarked eller byggemarked.
 • Gavekortet er til hele arbejdsgivers varesortiment og har dermed en bred anvendelsesmulighed.

Når gavekortet er skattepligtigt, skal medarbejderen oplyse gavekortets værdi på sin årsopgørelse i rubrik 20. Arbejdsgiveren skal indberette værdien af gavekortet og indeholde A-skat og am-bidrag af beløbet. Arbejdsgiver kan trække udgiften til gaven fra i virksomhedens skatteregnskab.

En ny lov betyder, at arbejdsgivere i hele 2021 kan give deres medarbejdere et eller flere skattefri oplevelsesgavekort på op til 1.200 kr. - udover de sædvanlige gaver og mindre personalegoder på op til 1.200 kr.

Gavekortet skal være til oplevelser i Danmark eller et andet EU-/EØS-land, fx hotelophold, restaurantbesøg, koncerter og forlystelser. Se eksempler længere nede på siden.

Gavekortet skal modtages i 2021 for at være skattefrit, men må også gerne bruges af medarbejderen efter 2021.

Den enkelte medarbejder kan få flere oplevelsesgavekort fra samme eller forskellige arbejdsgivere, men overskrides beløbsgrænsen, skal medarbejderen betale skat af det samlede beløb.

Hvornår bliver gavekortet skattepligtigt?

Medarbejderen skal betale skat af oplevelsesgavekort i disse 3 situationer:

 1. Medarbejderen sælger eller bytter gavekortet til kontanter
  Medarbejderen skal selv oplyse værdien til os på sin årsopgørelse (rubrik 20).

 2. Medarbejderen får et eller flere gavekort, der samlet overstiger 1.200 kr., af samme arbejdsgiver
  Arbejdsgiveren skal indeholde A-skat og am-bidrag efter de gældende regler.

 3. Medarbejderen får gavekort fra flere arbejdsgivere og den samlede værdi er over 1.200 kr.
  Medarbejderen skal selv oplyse værdien til os på sin årsopgørelse (rubrik 20)

Hvornår gælder loven fra?

Loven om skattefrit oplevelsesgavekort gælder med tilbagevirkende kraft fra den 1. januar 2021. Det betyder, at du som arbejdsgiver skal slette indberetninger for 2021 af gavekort, som opfylder betingelserne i den nye lov. Husk at slette i den lønperiode, hvor gavekortet blev indberettet.

Eksempler på skattefri oplevelsesgavekort

Ferieophold

Gavekort til fx hoteller, gæstgiverier, kroer, vandrerhjem, moteller, campingpladser og sommerhusophold i Danmark eller i et andet EU-/EØS-land. Mad, drikkevarer og adgang til stedets faciliteter er også omfattet af gavekortet.

Spisesteder og barer

Gavekort til fx restauranter, fastfood-restauranter, caféer, pizzeriaer, pølsevogne og barer i Danmark eller i et andet EU-/EØS-land. Gavekortet kan kun bruges til take away (to go) fra et spisested, hvor man også kan spise og drikke på stedet.

Kultur og forlystelser

Gavekort til fx biografer, teatre, stand-up-shows, operaer, koncerter, forlystelsesparker, zoologiske haver og museer i Danmark eller i et andet EU-/EØS-land. Gavekortet kan også bruges til fx turpas, billetter til enkelte forlystelser, rundvisninger, mad og drikkevarer samt i stedets gavebutik. Gavekort kun til en gavebutik er ikke skattefri.

Hvad er ikke skattefrit?

 • Gavekort til transport, fx togbilletter eller en flyrejse. Transport er kun omfattet, hvis den er en naturlig del af oplevelsen som ved en pakkerejse.
 • Gavekort til måltidskasser eller take away (to go) fra steder, hvor man ikke kan sidde og spise/drikke
 • Gavekort til fitnesscentre, spaophold eller kosmetologbehandlinger
 • Gavekort kun til en gavebutik i fx et museum eller en forlystelsespark. Kun gavekort til fx et museum eller en forlystelsespark kan bruges skattefrit i stedets gavebutik.

Hvis arbejdsgiveren helt eller delvist betaler udgifterne, beskattes en julefrokost ikke, når arrangementet er af et rimeligt omfang og varighed.

Det er ikke en betingelse, at julefrokosten bliver holdt på arbejdspladsen. Julefrokosten kan også holdes på en restaurant eller virtuelt, hvor medarbejderne deltager online, evt. samlet i mindre grupper.

Hvis julefrokosten er virtuel, er den stadig skattefri for medarbejderne, selvom maden bliver leveret på hjemadressen, og der er fælles, virtuel underholdning, fx stand-up eller musikalsk optræden.

Gave i stedet for julefrokost

Hvis arbejdsgiveren vælger at give medarbejderne en gave i stedet for at holde julefrokost, er der ikke tale om et skattefrit julefrokostarrangement. Gaven skal derfor skattemæssigt behandles på samme måde som andre gaver fra arbejdsgiveren.

Det vil sige, at gaven er skattefri, hvis værdien er op til 1.200 kr. (2022). Har medarbejderen fået andre gaver fra arbejdsgiver i løbet af året, må den samlede værdi af alle gaver og en eventuel julegave være op til 1.200 kr. (2022).

Vær opmærksom på, at der gælder særlige regler for, hvornår gavekort er skattefri.

Læs mere om gaver og gavekort på denne side under punktet Gavekort og kontanter som gave.

En medarbejder kan få skattefri jubilæumsgaver på op til 8.000 kr. ved 25, 35, 40, 45 og 50 års ansættelse i virksomheden.

Medarbejdere i en virksomhed kan få skattefri jubilæumsgaver på op til 8.000 kr., hvis virksomheden har 25-års jubilæum eller har bestået i et antal år deleligt med 25. Alle fuldtidsansatte skal have det samme beløb i jubilæumsgratiale, og deltidsansatte skal have en forholdsmæssig andel.

Arbejdsgiveren kan trække udgifterne fra som driftsomkostning.

Fratrædelsesgodtgørelse på op til 8.000 kr. er også skattefri.

Lejlighedsgaver er almindelige gaver, der markerer en privat mærkedag, fx fødselsdag, barnedåb, konfirmation, bryllup og lignende.

Der er ingen faste grænser for værdien af lejlighedsgaver. Lejlighedsgaver er dog fuldt skattepligtige, hvis de er større end, hvad der almindeligvis anses for passende. Er en lejlighedsgave af usædvanlig størrelse, skal medarbejderen betale skat.

Arbejdsgiveren kan trække gaver fra som en driftsomkostning.

For uddybende og fyldestgørende juridisk information, se Den juridiske vejledning.