Få en blød landing.
Tjek toldreglerne,
før du rejser

Tjek, om du overholder reglerne på rejsen

Rejser du inden for EU eller uden for EU?

Hvad regner du med at tage med hjem?

Dekorativ

Du må tage shoppingvarer som elektronik, tøj, tasker, sportsudstyr og parfume til eget brug med hjem fra din rejse inden for EU uden at betale told, moms og afgifter. Det gælder uanset varernes værdi. 

Se mere her

Dekorativ

Når du rejser til Danmark fra et andet land inden for EU, er der grænser for, hvor meget alkohol og tobak du må tage med hjem uden at betale afgifter. Grænserne varierer, alt efter om du er under eller over 18 år. Vær opmærksom på, at varerne skal være til eget brug.

Se mere her 

Dekorativ

Du skal være opmærksom på, at der gælder særlige regler for visse typer af genstande og varer. Nogle varer er det helt forbudt at indføre, mens andre kræver en særlig tilladelse.

Se mere her

Hvad regner du med at tage med hjem?

Dekorativ

Hvis du har shoppet på din rejse uden for EU, skal du være opmærksom på den samlede pris for dine varer. Der er nemlig et loft for, hvor meget du må shoppe for uden at betale told, moms og afgifter.

Se mere her

Dekorativ

Hvis du vil undgå at betale told og afgifter, er der grænser for, hvor meget alkohol og tobak du må tage med, når du vender hjem fra et land uden for EU. Det er desuden et krav, at du er fyldt 17 år. 

Se mere her

Dekorativ

Du skal være opmærksom på, at der gælder skrappere regler for nogle varer, når du rejser ind i Danmark. Det gælder fx animalske fødevarer (fx kød og ost), medicin, planter, udstoppede dyr og koraller. Nogle varer er det helt forbudt at medbringe, mens andre kræver en særlig tilladelse. 

Se mere her 

Har du styr på kufferten?

Spiritus, cigaretter, koraller, plantefrø, animalske fødevarer, medicin, elektronik og meget andet. Du kan have mange varer med hjem i kufferten, der er begrænsninger på, kræver en særlig tilladelse eller er helt forbudte.  

Få hjælp til reglerne ved at bruge guiden øverst på siden, eller find mere information ved at læse videre her på siden.  

dekorativ

Førstehjælp til hjemrejsen

Det er nemt at lade sig rive med på ferien. Men hvordan er det nu lige med reglerne for, hvad du må have med hjem i kufferten uden at betale told, moms og afgifter? Få svar på de mest almindelige spørgsmål her. 

Inden du tager alkohol og tobak med hjem til Danmark fra et andet land, er det en god idé, at du først sætter dig ind i reglerne. Der gælder nemlig forskellige mængdegrænser, alt efter om du rejser fra et land inden for EU eller et land uden for EU.  

Du skal være opmærksom på, at du må medbringe væsentligt mindre mængder af alkohol og tobak, når du rejser til Danmark fra et land uden for EU.  

Se mere om rejser inden for EU 

Se mere om rejser uden for EU 

Hvis du rejser til Danmark fra et land uden for EU, skal du være opmærksom på, at der gælder følgende beløbsgrænser, hvis du vil undgå at betale told, moms og afgifter: 

  • 3.250 kr., hvis du ankommer til Danmark med fly eller skib 
  • 2.250 kr., hvis du ankommer med andre transportformer. 

Det er en god idé, at du gemmer kvitteringerne, så du kan dokumentere, hvad du har købt og betalt.  

Hvis du derimod rejser til Danmark fra et land inden for EU, er der ikke nogen øvre beløbsgrænse for, hvor meget du må shoppe uden at betale told, moms og afgifter.  

Se mere om rejser inden for EU 

Se mere om rejser uden for EU 

De forskellige mængde- og beløbsgrænser gælder, under forudsætning af at varerne er til eget brug. Eget brug betyder, at det kun er dig, medlemmer af din husstand eller dine private gæster, der bruger varerne.  

Rød udgang er for dig, der ønsker at betale told og moms af dine varer. Du er også velkommen, hvis du bare er i tvivl om, om du følger reglerne. Hvis du er sikker på, at du følger reglerne, skal du gå igennem grøn kanal. Hvis du bliver stoppet i grøn kanal med varer, du skal betale told, moms og afgifter af, får du en bøde.

Det er ikke i sig selv ulovligt at tage varer med hjem, der overskrider beløbsgrænsen. Det kræver dog, at du betaler told, moms og afgifter, når du krydser grænsen til Danmark.  

Hvis du rejser til Danmark med fly, kan du henvende dig i rød kanal i lufthavnen og betale told, moms og afgifter af dine varer. Hvis du derimod går igennem grøn kanal med varerne, får du en bøde oven i betalingen for told, moms og afgifter. Du kan se mere i eksemplet længere nede på denne side.  

Hvis du gerne vil have et ferieminde med hjem, skal du være opmærksom på, at der gælder særlige regler for nogle varer. Det gælder fx koraller, lavasten, potteskår, udstoppede dyr og animalske fødevarer.  

Men du skal også være opmærksom på reglerne, hvis du fx tager myggesprayen eller pillerne mod maveondet, som du har købt på ferien, med hjem i kufferten. 

Se mere

Det er ikke ulovligt at tage kopivarer med hjem, hvis de er købt til privat brug. Det er dog ulovligt, hvis du medbringer kopivarerne for at videresælge dem i Danmark.  

Se mere

Hvis du rejser ind i eller ud af Danmark med kontanter eller andre likvide midler som fx checks eller visse former for guld, der svarer til en værdi af 10.000 euro (ca. 75.000 kr.) eller mere, skal du angive beløbet til Toldstyrelsen.  

Se mere   

Hvis du vil have fødevarer med hjem fra en rejse i udlandet, skal du være opmærksom på, at der kan være regler for det. Det gælder især animalske fødevarer som fx kød, ost, mælk, fisk og æg. Reglerne afhænger også typisk af, om du rejser fra et andet land i EU eller et land uden for EU.

Se mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside

Som turist med fast adresse uden for EU, kan du få tilbagebetalt momsen, hvis du har købt en eller flere varer til en samlet værdi over 300 kr. Du skal dog sørge for at få en faktura i forretningen og få den stemplet, når du rejser ud af Danmark.

Se mere (på engelsk) her

Nogle varer gælder der særlige regler for. Det gælder fx planter, medicin, våben, bekæmpelsesmidler, fødevarer og udstoppede dyr. Hvis du er i tvivl, om du må medbringe din vare, er det altid en god idé at tale med en tolder i lufthavnen.

Se mere

Det er toldernes opgave at sikre, at der ikke kommer ulovlige eller farlige varer ind i landet. Derfor kan du som rejsende opleve at få tjekket din bagage.
Det kan være på baggrund af en konkret mistanke, men ofte vil det ske som en tilfældig stikprøvekontrol. Du behøver derfor ikke nødvendigvis være nervøs, hvis du bliver udtaget til kontrol. Vi gør bare vores arbejde. Reglerne er sådan, at du selv er ansvarlig for din bagage. Hvis vi beder om at kigge i din kuffert, skal du derfor selv åbne den og eventuelt løfte den rundt.  

8 ud af 10 danskere følger ikke toldreglerne

Smugleri. Det er nok ikke et ord, du forbinder med hverken dig selv, dine venner eller din familie.

Men faktisk svarer 8 ud af 10 danskere, der de seneste fem år har været uden for EU, og som har købt varer for mere end 3.250 kr. på rejsen, at de ikke betalte told af deres varer. Det viser en ny undersøgelse, som analysebureauet YouGov har lavet for Toldstyrelsen. Konsekvensen af ikke at kende reglerne kan være en bøde - og en ærgerlig afslutning på rejsen.

Rød eller grøn kanal i tolden?

Rød kanal er for dig, der gerne vil angive dine varer. Eller dig, der er i tvivl, om du har for meget med i kufferten. Og spørg hellere én gang for meget end én gang for lidt.

Det kan nemlig blive dyrt at gå gennem grøn kanal, hvis du har varer med hjem, som du skal betale told, moms og afgifter af. Se, hvor meget dyrere det bliver, i eksemplerne herunder.  

Du ankommer fra USA med 600 cigaretter i kufferten. Du henvender dig i rød kanal for at angive dine cigaretter. 

Du må medbringe op til 200 cigaretter, når du rejser til Danmark fra et land uden for EU, før du skal betale told, moms og afgifter.  

I dette tilfælde skal du altså betale told og afgifter af de 400 cigaretter, som du medbringer ud over den tilladte mængde.  

Det skal du betale

Dekorativ
Tobaksafgift 786 kr.
Told 134 kr.
Moms 288 kr.
I alt 1.208 kr.

Hvis du derimod går igennem grøn kanal med dine 600 cigaretter og bliver stoppet, bliver det væsentligt dyrere. Nu skal du nemlig ikke kun betale told, moms og afgifter, men også en bøde. 

For varer som tobak, spiritus, guld- og sølvvarer og smykker svarer bøden til to gange beløbet for told, moms og afgifter.  For andre varer som fx tøj, elektronik, tasker og sportstøj svarer bøden til én gang beløbet for told, moms og afgifter.  

  

Det skal du betale

Dekorativ
Tobaksafgift 786 kr.
Told 134 kr.
Moms 288 kr.
+ Bøde (2 x told og afgifter) 2.400 kr.
I alt 3.608 kr. 

Pas på Danmark - og resten af verden

Koraller, lavasten og potteskår fra eksotiske rejsemål. Mange ting bør blive, hvor de er. Det samme gælder for fx udstoppede dyr og animalske fødevarer og mange plantearter.   

Når du besøger lande uden for EU, skal du være opmærksom på, at der gælder særlige regler for visse typer af varer. Reglerne er både med til at beskytte kulturen og naturen i det enkelte land og samtidig sikre, at der ikke kommer varer ind i Danmark, der kan være skadelige for mennesker, miljø eller dyrevelfærd. 

Se, hvilke varer der gælder særlige regler for

Dekorativ

Kontakt os

Ring direkte til:

72 22 12 12