Er en personligt ejet mindre virksomhed noget for dig?

Skal du starte en lille virksomhed, eller har du allerede en mindre enkeltmandsvirksomhed? Så er en personligt ejet mindre virksomhed - også kaldet en PMV - måske noget for dig.

En PMV passer godt til dig, der vil have virksomhed ved siden af dit almindelige arbejde eller vil afprøve en forretningsidé.

Din omsætning er afgørende

Om en PMV giver mening for dig, afhænger i første omgang af din virksomheds omsætning.

Forventer du, at omsætningen bliver under 50.000 kr.?
Hvis din omsætning er under 50.000 kr. inden for en periode på 12 måneder, kan en PMV være en mulighed. Som PMV slipper du for at bruge tid på at lave momsregnskab og indberette moms.

Forventer du, at omsætningen bliver over 50.000 kr.?
Hvis din omsætning er 50.000 kr. eller derover inden for en periode på 12 måneder, er en PMV desværre ikke en mulighed.

Fordele og ulemper ved en PMV:

 • Du får et cvr-nr., og skifter du fra enkeltmandsvirksomhed til PMV, beholder du dit cvr-nr.
 • Du sparer tid, fordi du slipper for at lave momsregnskab og indberette moms.
 • Du kan sælge billigere til private, fordi du ikke skal opkræve moms på dine fakturaer.
 • Du kan ikke trække momsen fra på køb, men du kan trække det samlede køb fra i dit skatteregnskab.
 • Hvis du skifter fra enkeltmandsvirksomhed til PMV, skal du måske tilbagebetale noget af den moms, du tidligere har fået fradrag for. Læs mere under Spørgsmål og svar om PMV.

Opvej fordele og ulemper

Når du skal beslutte, om en PMV giver mening for dig, er det en god idé at holde tidsforbruget op over for, hvad du økonomisk får ud af det. Altså hvor meget tid du skal bruge på at lave momsregnskab og indberette moms, og hvor stort momsfradrag du kan få.

Betingelser for en PMV

I oversigten nedenunder kan du se, hvilke betingelser der er for at få en PMV. Som du kan se, minder en PMV meget om en enkeltmandsvirksomhed. Den største forskel er, at en PMV ikke er registreret for moms eller andre afgifter, og at en PMV skal forny sit cvr-nr. hvert 3. år.

Har du en enkeltmandsvirksomhed, som du har valgt at registrere for moms, selvom omsætningen ville være under 50.000 kr., kan du først ændre den til en PMV to kalenderår efter momsregistreringen.

PMV Enkeltmandsvirksomhed
Cvr-nr. ja ja
Én ejer ja ja
Bogføre, lave skatteregnskab og oplyse resultat ja ja
Omsætningens størrelse Under 50.000 kr./12 mdr. Ingen grænse
Momsregistreret nej ja   En mulighed
Føre momsregnskab og indberette moms nej ja   Hvis virksomheden er momsregistreret
Andre afgifter som fx punktafgift og lønsumsafgift nej ja   En mulighed
Ansatte i virksomheden nej ja   En mulighed
Forny cvr-nr. ja   Hvert 3. år nej

Læs om de forskellige virksomhedsformer på virksomhedsguiden.dk.

Her er nogle af de spørgsmål, som iværksættere og virksomhedsejere ofte er i tvivl om:

Ja, du skal bogføre og udarbejde et skatteregnskab for PMV'en. Det gælder uanset, hvilken virksomhedsform du har. Overskuddet skal du skrive på din årsopgørelse.

Nej, du må ikke skrive moms på dine fakturaer som PMV, da en PMV ikke kan være registreret for moms.

Du må kun skrive moms på dine fakturaer, hvis din virksomhed er registreret for moms. Hvis du vil have en momsregistreret virksomhed, skal du have en enkeltmandsvirksomhed og ikke en PMV.  

Så snart du kan se, at din omsætning bliver over 50.000 kr. inden for en periode på 12 måneder, skal du ændre din PMV til en enkeltmandsvirksomhed og registrere den for moms. Det gør du på virk.dk, og du beholder dit cvr-nr.

Nej, det er ikke et krav, at du skal skifte til PMV, hvis din omsætning er under 50.000 kr. Det kan blot være en mulighed for at slippe for at bruge tid på momsregnskabet. Men det er helt op til dig.

Når du skal beslutte, om det giver mening for dig, er det en god idé at holde tidsforbruget op over for, hvad du økonomisk får ud af det. Altså hvor meget tid du bruger på at lave momsregnskab og indberette moms, og hvor stort momsfradrag du får.

Tjek, at du opfylder betingelserne

Inden du skifter, skal du lige tjekke, at du opfylder betingelserne for en PMV.

Sælger du varer og ydelser med punktafgifter (fx øl, vin og slik) eller lønsumsafgift (fx fysioterapi) kan du ikke skifte til PMV. Så skal du fortsætte som enkeltmandsvirksomhed.

Sådan skifter du til en PMV:

Gå til virk.dk og vælg Ændre virksomhed

 1. Tryk Start selvbetjening og log på.
 2. Tryk derefter Næste og accepter betingelser for brug.
 3. Find din virksomhed ved at skrive dens cvr-nr. og trykke Søg. Tryk derefter på Vælg.
 4. Tryk på Ændre virksomhed.
 5. Tryk på Driftsform og derefter Rediger.
 6. Marker i Skift driftsform til personligt ejet mindre virksomhed (PMV).
 7. Vælg ændringsdato ved at trykke på kalenderen og tryk derefter Fortsæt.
 8. Tjek, om du skal opdatere noget under Branche, Overdragelse, Rediger stamdata.
 9. Skal du tilbagebetale moms for fx en computer eller mobil, du tidligere har købt, skal du under Overdragelse af aktiver markere i Ja, der er aktiver. Derefter skal du markere i Virksomhedens maskiner og driftsmidler hjemtages til privat brug eller anvendes i min virksomhed, som fremover ikke er momsregistreret og derefter trykke Næste.
 10. Kontroller ændringerne.
 11. Tryk Godkend.
 12. Du får herefter en kvittering på, at din ændring er modtaget. Når ændringen er færdigbehandlet, får du en bekræftelse på mail om, at din virksomhed er ændret til PMV.

Afslut dit momsregnskab

Du skal afslutte dit momsregnskab, når du skifter til PMV, fordi du dermed også afmelder din virksomhed for moms.

Måske skal du betale noget af momsen tilbage

Har du tidligere fået fradrag for ting som fx en mobiltelefon, computer eller dit varelager, skal du eventuelt tilbagebetale noget af den moms, du har trukket fra. Momsen skal du betale tilbage som salgsmoms, når du indberetter moms for sidste gang. Hvis du fortsat bruger tingen i din virksomhed, kan du trække beløbet fra i dit skatteregnskab.

 • Mobiltelefon og computere: Har du fået fradrag for ting som fx mobil eller computer, fik du det fulde fradrag det år, du købte tingen. Du har dog kun ret til fradraget, så længe du er registreret for moms. Princippet bag er, at momsen afskrives med 20 % i 5 år efter købet. Har du fx en mobil eller computer under 5 år, skal du altså betale en del af momsen tilbage, når du skifter til PMV. Se et eksempel på det nedenunder.
 • Varelager: Har du fået fradrag for køb af varer til dit lager, skal du betale hele momsen tilbage for de varer, du har i dit varelager, når du skifter til PMV. Du beregner momsen af købs- eller fremstillingsprisen.

Indberet moms for sidste gang

Når du har lavet dit momsregnskab og regnet ud, hvad du eventuelt skal tilbagebetale som salgsmoms, er du klar til at indberette moms for sidste gang. 

Log på TastSelv Erhverv og indberet moms

Salg af varer til udlandet

Du må godt sælge varer til udlandet som PMV, så længe det er inden for EU. Du må også sælge ydelser i EU, så længe du sælger til private. Sælger du ydelser til virksomheder inden for EU, skal du være en momsregistreret enkeltmandsvirksomhed. Som PMV skal du dog være opmærksom på, at du måske skal momsregistreres i det pågældende land, hvor du sælger dine varer og ydelser.

Du må ikke sælge varer uden for EU.

Du må gerne sælge ydelser uden for EU, men du skal måske momsregistreres i det pågældende land.

Køb af varer fra udlandet

Du må godt købe varer fra udlandet som PMV, så længe det er inden for EU, og du køber under 80.000 kr. om året. Du skal bare huske at gøre sælgeren opmærksom på, at du ikke er registreret for moms. Sælgeren skal derfor opkræve moms på det du køber.

Du skal være opmærksom på, hvad det er for varer, du køber. Som PMV må du gerne købe varer som kaffe og chokolade inden for EU lejlighedsvis (dvs. varer med nationale punktafgifter), men du må ikke købe fx øl, vin og spiritus (dvs. varer med EU-harmoniserede punktafgifter). Køber du fx kaffe og chokolade, skal du betale en afgift til Skattestyrelsen.

Læs mere om køb af varer med nationale punktafgifter fra andre EU-lande.

Du må dog ikke købe varer uden for EU som PMV.

Start eller skift til PMV

Er en PMV noget for dig, og opfylder du betingelserne, er næste skridt at registrere din virksomhed på virk.dk. Har du endnu ikke en virksomhed, skal du vælge Start virksomhed. Har du en enkeltmandsvirksomhed, skal du vælge Ændre virksomhed.

Start eller skift til PMV på virk.dk

Kontakt os