For at gøre det nemmere for virksomheder at indberette og betale moms ved salg til private i EU, bliver det nuværende One stop moms udvidet til at inkludere de varer og ydelser, hvor momsen skal betales i forbrugerens land. Det er typisk varer og ydelser, der sælges via internethandel til forbrugere i EU. Fra 1. juli 2021 vil ordningen blive omtalt som Moms One Stop Shop.
Moms One Stop Shop-ordningen kan forenkle EU-virksomhedernes administration ved at gøre det muligt at indberette og betale moms ved salg til private i EU i ét EU-land.
De nye ordninger gælder fra 1. juli 2021
Fra 1. april 2021 er det muligt at lade virksomheden registrere til de nye Moms One Stop Shop-ordninger (EU-ordningen, Ikke-EU-ordningen, og Importordningen), og fra 1. juli 2021 træder de nye regler i kraft. Dermed kan virksomheder, der er tilmeldt ordningerne, begynde at indberette og betale til det land, hvor virksomheden er tilmeldt ordningen, fra 1. juli 2021.
Indtil da er det stadig de nuværende regler for moms ved salg til private i EU, der gælder. Det er også One stop moms-ordningen, der er aktiv indtil 1. juli 2021. Læs mere om det nuværende One stop moms.
EU-ordningen (for virksomheder i EU)
EU-ordningen gælder for virksomheder i Danmark eller et andet EU-land. EU-ordningen omfatter fjernsalg af varer og salg af alle ydelser til forbrugere i andre EU-lande, hvor momsen skal betales i forbrugerens land. Det vil sige, at du kan indberette moms via dit eget hjemland i stedet for at skulle være registreret i de enkelte lande. Ordningen gælder også virksomheder, der er registreret i EU, men har hjemsted uden for EU, hvis den foretager fjernsalg af varer.
Hvis dine varer er pålagt visse punktafgifter (fx alkohol og forarbejdet tobak), kan du ikke benytte ordningen til disse varer.
Ikke-EU-ordningen (for virksomheder uden for EU)
Ikke-EU-ordningen gælder virksomheder med hjemsted for sin økonomiske virksomhed uden for EU (et såkaldt tredjeland) og som ikke har nogen forretningssteder i EU. Ikke-EU-ordningen omfatter ydelser, hvor momsen skal betales i forbrugerens hjemland. Det betyder, at virksomheder uden for EU ikke skal lade sig registrere i de lande i EU, hvor de sælger ydelser til private, men kan vælge et land, hvorfra de kan indberette til resten af EU.
Importordningen (import af varer under 150 euro til private i EU)
Importordningen (Import One Stop Shop) er en ny ordning for virksomheder, der har fjernsalg af varer indført fra lande uden for EU til private i EU og med en værdi, der ikke overstiger 150 euro. Fjernsalg er salg af varer, som bliver solgt fra en virksomhed og sendt til en privat forbruger over en landegrænse, hvor sælger medvirker til transporten. Det gælder som oftest ved salg via internettet.
Importordningen er etableret, fordi momsfritagelsen for varer under 80 kr. fra lande uden for EU ophæves. Hvis virksomheden er registreret uden for EU og vil benytte ordningen, skal virksomheden registreres via en mellemmand, og mellemmanden skal være registreret i et EU-land.
Hvis dine varer er pålagt visse punktafgifter (fx alkohol og forarbejdet tobak), kan du ikke benytte ordningen til disse varer.
Hvis virksomheden sælger varer med en værdi over 150 euro fra et land uden for EU til privatpersoner i EU, kan virksomheden ikke benytte de forenklede ordninger.