Fradrag for indbetalinger til pension
Du kan få fradrag, når du indbetaler til ratepension, ophørende livrente og livsvarig livrente. Hvor meget du kan få fradrag for, afhænger af
- hvem der indbetaler (arbejdsgiver eller dig selv).
- hvornår i dit liv du indbetaler.
- hvilken ordning du indbetaler til.
Læs mere her på siden. Bemærk, at informationen er vejledende.
Har du indbetalt for meget i år, eller vil du indbetale ekstra?
Kontakt din bank eller dit pensionsselskab for at høre, hvor meget der allerede er indbetalt i år, og hvordan indbetalingerne er fordelt mellem ordningerne. På den måde sikrer du dig fradrag for hele din indbetaling.
Du kan indbetale til en ratepension eller ophørende livrente og få fradrag for indbetalingen. Du kan få fradraget via din løn, når din arbejdsgiver administrerer ordningen eller via årsopgørelsen, når du har en privattegnet ordning. Ratepensionen eller den ophørende livrente udbetales i rater over en periode på 10-30 år, når du er i pensionsudbetalingsalderen.
Din pensionsudbetalingsalder afhænger af, hvornår du er født. Se din pensionsudbetalingsalder i Den juridiske vejledning.
Når du betaler til ratepension og ophørende livrenter, kan du samlet set få fradrag for indbetalinger på op til 65.500 kr. i 2025 (63.100 kr. i 2024).
Dette er et samlet loft for indbetalinger til ratepensioner, og omfatter
- ordninger, du selv indbetaler til af beskattede midler (privattegnet)
- ordninger, der er administreret af din arbejdsgiver (arbejdsgiveradministreret)
Hvor meget kan du selv indbetale og få fradrag for?
Hvis du har en arbejdsgiveradministreret ratepension, hvor arbejdsgiver indbetaler under rateloftet (65.500 kr. i 2025), kan du selv indbetale differencen mellem rateloftet og arbejdsgivers indbetaling.
Eksempel
- Hvis arbejdsgiver indbetaler 40.000 kr. på din ratepension i 2025, kan du selv indbetale 25.500 kr.
- Hvis du ikke har en arbejdsgiveradministreret ratepension, kan du selv indbetale det fulde beløb på 65.500 kr. (2025).
Prioriteringsreglen
Hvis du og/eller din arbejdsgivers indbetalinger samlet set overstiger beløbsgrænsen, bliver dit fradrag automatisk brugt på din arbejdsgiveradministrerede ratepension. Dette vil fremgå af din årsopgørelse. Læs mere om prioriteringsreglen i Den juridiske vejledning.
Indbetalinger på arbejdsgiveradministrerede og private ratepensioner bliver indberettet til os af din bank eller dit pensionsselskab. Du skal derfor ikke selv skrive beløbene på din årsopgørelse.
Se dine skatteoplysninger i TastSelv
Du kan se de beløb, der indberettes til os fra arbejdsgiver, banker og pensionsselskaber, i dine skatteoplysninger i TastSelv:
- Log på TastSelv
- Vælg Skatteoplysninger
- Vælg år*
- Vælg "Arbejdsgiveradministrerede pensionsordninger"
- Vælg "Privattegnede pensionsordninger"
*: Indeværende år er ikke indberettet endnu. Du skal kontakte din bank eller dit pensionsselskab for at høre, hvor meget der allerede er indbetalt i år, og hvordan indbetalingerne er fordelt mellem ordningerne.
Hvis du har indbetalt over fradragsgrænsen
Hvis du har indbetalt over fradragsgrænsen til dine pensionsordninger, bliver det automatisk reguleret på din årsopgørelse.
Hvis der er indbetalt for meget på din arbejdsgiveradministrerede ratepension, vil du blive beskattet af det for meget indbetalte i rubrik 347. Hvis der er indbetalt for meget på din privattegnede ratepension, vil dit fradrag blive slettet eller reduceret i rubrik 21. Det står også på din årsopgørelse under feltet "Vær opmærksom på".
Læs om hvordan du undgå dobbelt beskatning, eller hvordan du kan få fradrag i afsnittet "Når du har betalt for meget ind på din ratepension og ophørende livrente".
Ret felt 416
Dine forventede indbetalinger til privattegnede ratepensioner fremgår af felt 416 på forskudsopgørelsen.
Hvis du betaler mere eller mindre ind til din ratepension, end der står på din forskudsopgørelse, skal du rette beløbet i dette felt. Det er vigtigt, at du hvert år sørger for, at der står de rette tal på din forskudsopgørelse, så du betaler den korrekte skat.
Indbetalt til en privat ordning
- Hvis du vælger at få det overskydende beløb udbetalt eller vælger at lade det indbetalte beløb stå, påvirker det ikke din årsopgørelse for indbetalingsåret. Der er ingen frist for at få udbetalt for meget indbetalt ratepension.
- Hvis du vælger at få det overskydende beløb overført til en livrente/livsvarig pension, laver pensionsselskabet en ny indberetning til os. Fristen for at få fradrag for overført beløb til anden fradragsberettiget ordning følger fristerne, som findes på siden om at rette dine gamle årsopgørelser.
Indbetalt via din arbejdsgiver
- Hvis du vælger at få det overskydende beløb udbetalt eller vælger at lade det indbetalte beløb stå, påvirker det ikke din årsopgørelse for indbetalingsåret. Der er ingen frist for at få udbetalt for meget indbetalt ratepension.
- Hvis du vælger at få det overskydende beløb overført til en livrente/livsvarig pension, laver pensionsselskabet en ny indberetning til os.
Indbetalt både til en privat ordning og til en arbejdsgiveradministreret ordning
- Hvis du vælger at få det overskydende beløb udbetalt eller vælger at lade det indbetalte beløb, påvirker det ikke din årsopgørelse for indbetalingsåret. Der er ingen frist for at få udbetalt for meget indbetalt ratepension.
- Hvis du vælger at få det overskydende beløb overført til en livrente/livsvarig pension, laver pensionsselskabet en ny indberetning til os.
Når du har en personlig ejet virksomhed, fx en enkeltmandsvirksomhed, har du ingen arbejdsgiver, da du ikke kan have et arbejdsgiver-/arbejdstagerforhold med dig selv.
Du er i stedet omfattet af fradragsreglerne for private ratepensionsordninger med fradrag i den personlige indkomst.
Tjek din årsopgørelse:
Hvis du har indbetalt på en ratepensionsordning, og fradraget ikke er oplyst i felt 416 (fradrag i personlig indkomst), kan det skyldes, at der er indbetalt til en arbejdsgiveradministreret ordning. Kontakt dit pensionsselskab eller bank for vejledning om, hvordan du får fejlen rettet.
En livsvarig livrente er en fradragsberettiget opsparing, der giver dig en månedlig indtægt, fra du går på pension og resten af dit liv.
Aldersopsparing - også kaldet aldersforsikring - er en pensionsordning, hvor du ikke får fradrag for indbetalingen, til gengæld er udbetalingen skatte- og afgiftsfri.
Kapitalpension
Kapitalpension blev 1. januar 2013 afløst af aldersopsparing. Der kan ikke længere oprettes eller indbetales til en kapitalpension med fradragsret.
Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) er en obligatorisk pensionsordning.
Du får automatisk fradrag for indbetalinger til ATP.
Se dine skatteoplysninger i TastSelv
Du kan se, hvad din arbejdsgiver har indberettet i dine skatteoplysninger i TastSelv:
- Log på TastSelv
- Vælg Skatteoplysninger
- Vælg Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP)
Selvstændige skal selv tilmelde sig ATP-ordningen på virk.dk.
Du får automatisk et ekstra ligningsmæssigt fradrag, når du eller din arbejdsgiver indbetaler til pensionsordninger med løbende udbetalinger og ratepensioner.
Ønsker du at få din pensionsopsparing helt eller delvist udbetalt, før du når pensionsudbetalingssalderen, skal du som hovedregel betale en afgift af det beløb, du får udbetalt.
Det skyldes, at der ikke er betalt skat af det indskudte beløb ved indbetalingen.
Pensionstype |
Afgift |
Ratepension og ophørende livrente | 60 % |
Livrente | 60 % |
Aldersopsparing og supplerende engangssum | 20 % |
Kapitalpension | 52 % |
Afkast af indestående på pensionsordninger beskattes med 15,3 %. Det kaldes PAL-skat. Når du har pensionsordninger i banker eller i pensionsselskaber, sørger de for at indberette og betale din PAL-skat. Det sker i januar året efter, at afkastet er tilskrevet.
Hvis du bor i udlandet, kan du i nogle tilfælde blive fritaget for at betale skat af pensionsafkast.
For uddybende og fyldestgørende juridisk information, se Den juridiske vejledning om Fradragsregler for ratepensionsordninger