Skat af pensionsafkast
Når du har en pensionsopsparing i et pensionsselskab eller i en bank, betaler du løbende skat af afkastet af pensionsordningen. Det kaldes PAL-skat.
Her kan du få viden om, hvordan denne skat beregnes og opkræves.
Dit afkast af dit indestående på pensionsordninger beskattes med 15,3 %. Dit pensionsselskab eller din bank sørger for at indberette og betale din PAL-skat for dig.
Satsen på 15,3 % bruges både, når der er tale om værdistigning, og når der er tale om tab.
- Hvis værdien er steget, bliver der beregnet en positiv skat til betaling
- Er der tale om et tab, bliver der beregnet en negativ skat, som bliver trukket fra senere års skattebetaling
Hvis du bor i udlandet, kan du i nogle tilfælde blive fritaget for at betale skat af pensionsafkast.
Hvis du har pensionsordninger i et pensionsselskab eller i en bank, er du som udgangspunkt omfattet af loven om beskatning af pensionsafkast og skal derfor betale denne skat.
Det gælder, hvis du er fuldt skattepligtig til Danmark og ikke anses for hjemmehørende i en fremmed stat eller på Færøerne efter bestemmelserne i en dobbeltbeskatningsoverenskomst. Er du bosat i Grønland efter dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og Grønland, skal du også betale skat af afkast på pensionsordning i danske pensionsselskaber og banker.
Vandrende arbejdstagere med pensionsordninger, der er godkendt efter pensionsbeskatningslovens § 15 D, er fritaget for beskatning af pensionsafkast.
Kan man blive fritaget for beskatning af pensionsafkast?
Hvis du bor i udlandet, kan du i nogle tilfælde fritages for at betale skat af pensionsafkast. Læs mere i afsnittet ”Pensionskunder i udlandet kan søge om fritagelse for skat af pensionsafkast”.
Det er ikke muligt at blive fritaget, hvis man bor i Grønland.
Er du bosat i Sverige og har en pensionsordning i Danmark, kan du efter 1. januar 2025 ikke længere blive fritaget for at betale dansk skat af pensionsafkast.
Pensionsordninger, hvor afkastet beskattes
Der skal betales skat af afkastet på følgende pensionsordninger:
- Pensioner med løbende udbetalinger (livsvarende og ophørende livrenter)
- Ratepensionsordninger
- Kapitalpensionsordninger
- Alderspensioner
- Indeksordninger
- Visse selvpensioneringskonti
- Pensioner, der er oprettet i udlandet og godkendt efter pensionsbeskatningslovens § 15C
- Konti omfattet af pensionsbeskatningslovens § 42
- Pensionsordninger i danske institutter omfattet af pensionsbeskatningslovens § 50
Ordninger i banker / pengeinstitutter:
Alle former for afkast fra ordninger i banker og pengeinstitutter er skattepligtige.
Eksempler på skattepligtigt afkast er:
- Renteindtægter af obligationer og andre fordringer
- Udbytte af aktier, anparter og andelsbeviser
- Gevinst eller tab på ovennævnte værdipapirer
- Kuponrenter og handelsrenter
- Afkast fra investeringsbeviser i investeringsforeninger
Ordninger i livsforsikringsselskaber, pensionskasser og pensionsfonde:
Når det drejer sig om ordninger i livsforsikringsselskaber, pensionskasser og pensionsfonde, er det som udgangspunkt forrentningen af dit depot, der beskattes.
Herudover bliver du beskattet, hvis den gruppe af pensionsordninger, som du tilhører, har betalt for små omkostnings- eller risikopræmier i forhold til årets omkostninger, og der ikke er nok opsparet omkostnings- eller risikooverskud fra tidligere år til at dække årets underskud.
Hvis værdien af din pensionsordning er steget, bliver der beregnet en positiv skat til betaling.
Er der tale om et tab, bliver der beregnet en negativ skat, som bliver trukket fra senere års skattebetaling.
Ordninger i banker og pengeinstitutter:
Når det drejer sig om ordninger i banker og pengeinstitutter, beregnes skatten af pensionsafkastet på grundlag af det afkast, pensionsordningen er øget med i indkomståret.
Både positivt og negativt afkast bliver medregnet i beskatningsgrundlaget. Det vil sige, at hvis der i et år har været negativt afkast, for eksempel på grund af tab på aktier, fratrækkes tabet i beskatningsgrundlaget.
Værdistigninger eller værditab på aktiverne i pensionsdepotet bliver opgjort efter det såkaldte lagerprincip.
Det betyder, at værdistigning eller tab beregnes som den ændring, der er sket i værdien af aktiverne fra indkomstårets start til indkomstårets udløb. Man beskattes altså af årets værdistigninger eller værditab på aktivet, selvom aktivet ikke er solgt i årets løb.
Hvis aktivet er købt eller solgt i løbet af indkomståret, anvendes købs- eller salgsprisen i stedet ved lageropgørelsen.
Der kan også fratrækkes eventuelle handelsomkostninger og renteudgifter i beskatningsgrundlaget.
Før skatten beregnes, skal grundlaget nedsættes, hvis du har indbetalt på en pensionsordning før 1983 (1982-saldoen).
Kun pensionsordninger, der er oprettet før 1. januar 1983, der kan have dette fradrag.
Ender året ud med, at det samlede afkast er negativt, bliver der beregnet en negativ skat af pensionsafkastet.
Den negative skat kan føres frem og modregnes i den skat, der skal betales i senere års positive skat. Der er ingen begrænsning for, hvor mange år en negativ skat kan modregnes i kommende års skat. Der skal derfor ikke betales skat af nyt afkast på ordningen, før end den beregnede negative skat er opbrugt. Negativ skat beregnes med samme skattesats som den positive skat af afkastet.
Ordninger i livsforsikringsselskaber, pensionskasser og pensionsfonde:
Livsforsikringsselskaber, pensionskasser og pensionsfonde kan opgøre det skattepligtige afkast efter 2 metoder.
Efter den ene metode opgøres afkastet som årets værdiudvikling af pensionstagerens depot.
Efter den anden metode opgøres afkastet som udgangspunkt som årets kontorente. Det vil sige som den aftalte rente og eventuelle rentebonus, der tilskrives depotet.
Efter begge metoder bliver du beskattet af en forholdsmæssig andel af et eventuelt omkostnings- eller risikounderskud.
Før skatten beregnes, skal grundlaget nedsættes, hvis du har indbetalt på en pensionsordning før 1983 (1982-saldoen).
Kun pensionsordninger, der er oprettet før 1. januar 1983, kan have dette fradrag.
Hvis beskatningsgrundlaget bliver negativt, beregnes der en negativ skat. Den negative skat kan trækkes fra i positiv skat til indbetaling i efterfølgende indkomstår. Der er ingen begrænsning for, hvor mange år en negativ skat kan trækkes fra i positiv skat. Der skal derfor ikke betales skat af nyt afkast på ordningen, før end den beregnede negative skat er opbrugt. Negativ skat beregnes med samme skattesats som den positive skat af afkastet.
Hvem beregner og indbetaler skatten?
Det er dig som pensionskunde, der er skattepligtig, men det er din bank eller dit pensionsselskab, der på vegne af dig beregner og indbetaler skatten til Skattestyrelsen.
For ordninger i banker og pengeinstitutter er sidste rettidige betalingsdag den 22. januar, og banken eller pengeinstituttet skal hæve skatten på ordningen en uge før sidste rettidige betalingsdag.
For ordninger i livsforsikringsselskaber, pensionskasser og pensionsfonde er sidste rettidige betalingsdag den 31. maj, og skatten skal hæves på ordningen 1 uge før, skatten indbetales til Skattestyrelsen - dog senest 1 uge før sidste rettidige betalingsdag.
Banker skal underrette deres pensionskunder om skattebeløbet senest 8 uger efter, at det har betalt skatten. Livsforsikringsselskaber, pensionskasser og pensionsfonde skal årligt underrette deres kunder om pensionsafkastskatten.
Er det muligt at få en udspecificering af skatteberegningen?
Du kan få en specifikation over skattens beregning hos din bank eller dit pensionsselskab. Skattestyrelsen har ikke oplysninger om opgørelsen eller beregningen af pensionsafkastskatten. Oplysninger om dette findes kun i din bank eller i dit pensionsselskab.
Hvis du ophæver en pensionsordning i løbet af indkomståret, skal banken eller pensionsselskabet opgøre beskatningsgrundlaget og beregne skatten for perioden fra 1. januar og frem til tidspunktet for ordningens ophævelse.
Banken eller pensionsselskabet hæver derefter skatten på kontoen og indbetaler den til Skattestyrelsen senest 3 bankhverdage efter udbetalingstidspunktet.
Hvad sker der, hvis der er negativ skat, når pensionsordningen bliver ophævet?
Er der negativ skat ved ophævelsen af en pensionsordning, kan beløbet udbetales til pensionsordningen, hvis bestemte betingelser er opfyldt. Måske kan kun en del af den negative skat udbetales. Det er din bank eller dit pensionsselskab, der tager stilling til, om betingelserne er opfyldt, opgør beløbet til eventuel udbetaling, og som søger pengene tilbage hos Skattestyrelsen.
Hvis du skal have udbetalt negativ skat, udbetales beløbet fra Skattestyrelsen til banken eller pensionsselskabet. Banken eller pensionsselskabet indsætter herefter beløbet på pensionsordningen. Inden beløbet udbetales til dig, skal der betales afgift eller indkomstskat af beløbet på samme måde som med øvrigt indestående på ordningen.
Du skal ikke betale skat af pensionsafkastet, hvis du enten ikke er fuldt skattepligtig til Danmark, eller du er hjemmehørende i udlandet.
Pensionskunder, der har bopæl i udlandet, er som udgangspunkt ikke skattepligtige af pensionsafkast efter pensionsafkastbeskatningsloven (PAL), medmindre de fortsat er fuldt skattepligtige til Danmark og ikke er omfattet af en dobbeltbeskatningsoverenskomst som siger, at de er skattemæssigt hjemmehørende i et andet land end Danmark.
Du kan søge om fritagelse for pensionsafkastskat
Hvis du som pensionskunde tror, at du opfylder betingelserne for ikke at være skattepligtig efter PAL-loven, kan du søge om at blive fritaget for at betale skat af pensionsafkast.
Hvis du vil søge om fritagelse for denne skat, skal du udfylde og indsende denne blanket:
Ansøgning, Fritagelse for at indeholde og indbetale pensionsafkastskat (blanket nr. 07.058)
Du kan sende blanketten til Skattestyrelsen på 2 måder:
- med post til: Skattestyrelsen, Nykøbingvej 76, Bygning 45, 4990 Sakskøbing
- sende digitalt ved at logge ind på skat.dk/tastselv: Gå derefter til Kontakt → Skriv til os → Indsend/Indberet til os (fx blanket) → Andre blanketter
Husk at vedlægge dokumentation for den fulde skattepligt til et andet land, for eksempel en bopælsattest fra bopælslandet.
Når du har indsendt blanketten, undersøger vi, om du opfylder betingelserne for at være fritaget for at betale skat af pensionsafkast. Hvis du gør det, udsteder Skattestyrelsen en fritagelseserklæring, som du selv skal aflevere i de banker eller pensionsselskaber, som du har danske pensionsordninger i.
Det er bankerne eller pensionsselskaberne, der beregner og betaler pensionsafkast på dine vegne. Først når du har afleveret fritagelseserklæringen, må de undlade at beskatte dit afkast.
Det betyder, at hvis du ikke afleverer erklæringen i dit pensionsselskab eller i din bank, så vil der stadig blive trukket pensionsafkastskat på din pensionsordning, selv om du har en fritagelse for det.
Bemærk, at det ikke er muligt at få en fritagelseserklæring, hvis du er bosiddende i Grønland efter dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og Grønland.
Giv besked, hvis du bliver skattepligtig igen
Det er vigtigt at være opmærksom på, at hvis du igen bliver pligtig til at betale skat af pensionsafkast efter PAL-loven, så har du pligt til selv at meddele det til både de pensionsselskaber og banker, som du har afleveret fritagelseserklæringen i, og til Skattestyrelsen.
Hvis du ikke gør det, kan du blive straffet med bøde.
Spørgsmål
Hvis du har spørgsmål om din pensionsordning eller beregningen af skatten, skal du henvende dig i din bank eller i dit pensionsselskab.
Skattestyrelsen har ikke oplysninger om din pensionsordning, hverken om dit indestående, hvor meget du har betalt i skat, eller hvor meget negativ skat du har til gode.
Klage over beregningen af pensionsafkastskatten
Hvis du ikke er enig i bankens eller pensionsselskabets beregning af skatten og ønsker at klage, kan du klage til Landsskatteretten senest 3 måneder efter, at banken eller pensionsselskabet har meddelt dig skattens størrelse.
Opret en klage på Skatteankestyrelsens hjemmeside
Sammen med klagen skal du sende en erklæring fra banken / pensionsselskabet om beregningen af skatten. Samtidig skal du skrive, hvor du mener, at skatten er opgjort forkert, samt bankens eller pensionsselskabets kommentar til det.
For uddybende og fyldestgørende juridisk information, se Den juridiske vejledning om beskatning af pensionsafkast