Skatter og afgifter ved dødsfald
Der er tre former for skat og afgifter, som boet efter en afdød måske skal betale:
- Indkomstskat (både afdøde og boet)
- Boafgift (arveafgift)
- Retsafgift
Skattestyrelsen beregner og opkræver indkomstskat, mens skifteretten tager sig af boafgift og retsafgift.
Ægtefælle i uskiftet bo
Du får automatisk adgang til din afdøde ægtefælles skatteoplysninger. Det sker ca. 14 dage efter, at skifteretten har udstedt en skifteretsattest.
2. Vælg: Log på med autorisation
3. Log på med MitID
4. Indtast afdødes personnummer og vælg Fortsæt
5. Herefter kommer du til afdødes TastSelv-menu
Kontaktperson for privat skiftet bo
Arvingerne skal over for skifteretten oplyse en kontaktperson, som modtager alle henvendelser vedrørende boet. Det sker ved ansøgning om udlevering af boet eller efter det første møde i skifteretten. Skifteretten giver os besked om boets kontaktperson 1-2 uger efter, at de har udstedt en skifteretsattest. Skattestyrelsen giver IKKE adgang til afdødes skatteoplysninger, før der er udstedt en skifteretsattest.
Kontaktpersonen skal have fuldmagt fra alle arvinger, før skifteretten udsteder skifteretsattest.
Brug skiftefuldmagtsblanketten fra domstol.dk (pdf)
Se en oversigt over alle blanketter og vejledninger vedrørende dødsfald og arv (domstol.dk)
Kontaktpersonen får autorisation til afdødes skatteoplysninger ved at kontakte os på skat.dk/tastselv (brug egen TastSelv adgang) eller ved at ringe til os på 72 22 28 22.
I forbindelse med dødsbobehandlingen kan kontaktpersonen give fuldmagt til en professionel rådgiver. Rådgiveren skal selv søge autorisation til afdødes skatteoplysninger (se nedenfor).
Adgang til professionel rådgiver
En professionel rådgiver, der enten fra start er kontaktperson i et privat skiftet bo eller får fuldmagt fra boets kontaktperson, kan anmode om autorisation til afdødes skatteoplysninger ved at sende en mail til os sammen med en underskrevet fuldmagt/skifteretsattest. Mailen sendes til r75dod@sktst.dk.
(Husk at mailen skal krypteres, hvis den indeholder personhenførbare oplysninger som cpr-nr. eller se-nr. Det kan fx være tunnelkryptering, TLS krypteret forbindelse eller kryptering med MitID.) Vi giver besked, når der er givet adgang.
I bobestyrerboer er det Skifteretten, der giver bobestyreren autorisation til afdødes skatteoplysninger.
Sådan åbner du afdødes TastSelv-side:
2. Vælg: Log på med autorisation
3. Log på med MitID
4. Indtast afdødes personnummer og vælg Fortsæt
Er dødsfaldet sket tidligt på året, har afdøde måske ikke fået sin årsopgørelse fra året før. Det er derfor arvingerne/ægtefællen, der skal aflevere eventuelle rettelser til afdødes årsopgørelse.
Uskiftet bo og udlæg til ægtefælle | Ægtefællen får afdødes eventuelle overskydende skat udbetalt og skal betale eventuel restskat. |
Boudlæg |
|
Skiftede boer | Overskydende skat indgår i boet, og restskat betales af boet. |
Ved uskiftet bo og udlæg til ægtefælle
Som længstlevende ægtefælle kan du vælge at sidde i uskiftet bo med jeres delingsformue, når de eneste øvrige arvinger er dine og afdødes fælles børn, børnebørn, oldebørn og så videre.
Du kan ikke sidde i uskiftet bo med afdødes eventuelle særeje.
Du bliver beskattet både af din egen og din afdøde ægtefælles indkomst. Det gælder fra og med den 1. januar i dødsåret.
I løbet af året efter dødsfaldet får du en årsopgørelse, der viser det samlede resultat. Hvis en af jer er selvstændigt erhvervsdrivende, får du også et skema med oplysningsskemaet (tidligere selvangivelsen), som du skal udfylde.
Ved uskiftede boer kan afdødes skat for dødsåret ikke opgøres selvstændigt, men kun i sammenhæng med den sambeskattede ægtefælle.
Ved skiftede boer
Ved skiftede boer afhænger afdødes beskatning i dødsåret af, hvorvidt afdøde var gift eller enlig, og om boet er skattepligtigt eller fritaget for beskatning. Læs mere nedenfor.
Der findes flere forskellige skifteformer. Længstlevende ægtefælle og arvingerne beslutter skifteformen sammen med skifteretten. Skattestyrelsen får besked fra skifteretten om, hvilken skifteform der er valgt.
Om et skiftet bo er skattefritaget eller ej, har betydning for både afdødes og boets beskatning i dødsåret.
Som udgangspunkt er alle skiftede boer skattepligtige. Boet er dog fritaget for skat og skal ikke sende oplysningsskema ind, hvis både boets nettoformue og boets aktiver, den dag dødsboet gøres op, ikke overstiger 3.272.500 kr. i 2024 (3.160.900 kr. i 2023).
Hvis afdøde var gift, indgår den længstlevende ægtefælles boslod (normalt halvdelen af hele delingsformuen) ikke i boets nettoformue eller aktiver, når vi vurderer, om boet er skattefritaget.
Når boet er skattefritaget
Hvis dødsboet er skattefritaget, kan afdødes indkomst fra indkomstårets begyndelse til og med dødsdagen (den såkaldte mellemperiode) gøres op.
Som hovedregel går vi ud fra, at afdøde har betalt den rigtige skat i løbet af dødsåret. Det betyder, at afdøde hverken skal have penge tilbage eller betale mere i skat. Hvis boet er enig, skal boet ikke gøre noget.
Hvis boet mener, at afdøde har betalt for lidt eller for meget i skat, skal boet udfylde og sende Oplysningsskema for mellemperioden. Oplysningsskemaet er ikke fortrykt, så boet skal udfylde alle rubrikker. Send den til: Skattestyrelsen, Nykøbingvej 76, Bygning 45, 4990 Sakskøbing.
En overskydende skat kan udbetales til boet, hvis den er over 3.600 kr. i 2024 (3.500 kr. i 2023). Der opkræves kun restskat, hvis den overstiger 41.300 kr. i 2024 (39.900 kr. i 2023) og der bliver kun opkrævet det beløb, der ligger over de 41.300 kr.
Hvis arvingerne ønsker en skatteopgørelse for afdøde for mellemperioden, der som hovedregel vil være perioden fra den 1. januar i dødsåret til og med dødsdagen, skal de indgive den særlige blanket Oplysningsskema for mellemperioden til Skattestyrelsen senest 6 måneder efter dødsfaldet. Hvis skifteretten først har truffet afgørelse om måden boet skal skiftes på mere end 4 måneder efter dødsdagen, er den seneste frist for at indsende oplysningsskemaet 2 måneder efter skifterettens afgørelse.
Når boet er skattepligtigt
Hvis boet er skattepligtigt, opgøres og beskattes al indkomst optjent af afdøde i dødsåret og indkomst optjent af boet efter dødsfaldet frem til skæringsdagen i boopgørelsen samlet.
Hvis dødsboet er skattepligtigt, skal boet udfylde Oplysningsskema for bobeskatningsperioden senest samtidig med, at boet sender boopgørelsen til skifteretten. Den sendes til: Skattestyrelsen, Nykøbingvej 76, Bygning 45, 4990 Sakskøbing.
Skat for ægtefællen
Når boet er skiftet, afhænger din skat som ægtefælle blandt andet af, om I har haft delingsformue eller særeje.
Delingsformue: Udgangspunktet er, at den længstlevende ægtefælle beskattes efter de almindelige skatteregler. Hvis den længstlevende ægtefælle i forbindelse med den faktiske deling af boets aktiver og passiver vælger at lade egne aktiver og passiver overgå til afdødes boslod og derefter til andre arvinger efter afdøde, skal gevinst og tab medregnes i boets indkomst. Boet indtræder herved i den længstlevende ægtefælles skattemæssige stilling ved opgørelsen af tab og gevinst.
Særeje: Ægtefællen skal holde indtægter af sit særeje og sin almindelige løn- og pensionsindkomst uden for dødsboet og bliver beskattet efter de almindelige skatteregler.
Skat af arv
Ægtefællen og andre arvinger skal først betale skat af indtægterne fra arven fra den dag, de har overtaget arven fra dødsboet i juridisk forstand, dvs. fra dagen efter skæringsdatoen i den endelige boopgørelse eller datoen for en aconto-udlodning.
Læs om skifteformer (domstol.dk)
Boafgift (arveafgift)
Hvor meget boet skal betale i boafgift afhænger af, hvordan de enkelte arvinger er i familie med afdøde og af arvens størrelse.
For dødsfald i perioden 2016 til og med 2019 vil boafgiften for visse erhvervsaktiver blive reduceret for børn af afdøde - hvis afdøde var barnløs, kan det også gælde for forældre, søskende og søskendes børn. Se Boafgiftsloven.
Typiske situationer:
Din forbindelse til afdøde | Boafgift |
---|---|
Ægtefælle eller registreret partner | Ingen boafgift |
Afdødes børn, børnebørn, oldebørn, tipoldebørn, forældre, fraskilte ægtefælle og samlevende i mere end to år | 15 % af beløb over 333.100 kr. i 2024 (321.700 kr. i 2023). |
Næsten alle andre. Læs mere i boafgiftsloven (retsinformation.dk) | 15 % af beløb over 333.100 kr. i 2024 (321.700 kr. i 2023) og 25 pct. af det, der er tilbage, når 15 %-afgiften er trukket fra, |
Retsafgift
Boet skal normalt betale retsafgift, når skifteretten udleverer boet.
Læs mere om retsafgift (domstol.dk).
Arveforskud
Arveforskud er en gave, der modregnes i modtagerens arv, når giveren dør.
Derudover er reglerne for arveforskud de samme som reglerne for gaver.
Når et dødsfald finder sted i udlandet, er der specifikke krav og procedurer, der skal følges. Hvis du står over for denne situation, kan du i nedenstående læse om, hvordan du skal forholde dig.
Indberetning af udenlandsk dødsattest
Du skal sørge for at få det danske personnummer påført dødsattesten. Nedenfor kan du se, hvor du skal sende attesten hen:
- Hvis borgeren tidligere har været tilmeldt en bopælsadresse i folkeregistret:
Send dødsattesten til fraflytningskommunen, dvs. den seneste bopælskommune i Danmark. - Hvis borgeren aldrig har været tilmeldt en bopælsadresse i folkeregistret:
Send dødsattesten pr. post til Skattestyrelsen på følgende adresse: Skattestyrelsen, Nykøbingvej 76, Bygning 45, 4990 Sakskøbing. Alternativt kan du sende den elektronisk til Skattestyrelsen ved at benytte følgende link: Skriv til os
For uddybende og fyldestgørende juridisk information, se Den juridiske vejledning om Dødsbobeskatning