Boligskatteregler fra 2024
Den 1. januar 2024 kommer der nye boligskatteregler. Det medfører, at vi samler opkrævningen af din boligskat fra 2024 på forskuds- og årsopgørelsen.
Reglerne betyder lavere skat for 4 ud af 5 boligejere. Resten får en skatterabat, der beskytter deres boligøkonomi i overgangen til de nye regler.
Din ejendomsvurdering danner grundlag for din boligskat. Vurderingsstyrelsen udsender ejendomsvurderinger og beregner din boligskat. Skatterabatten skal ikke betales tilbage.
Læs mere: De nye boligskatteregler (Vurderingsportalen.dk)
Vælg situation, og læs mere
Som boligejer betaler du 2 typer boligskat: Ejendomsværdiskat og grundskyld.
I 2024 skal du betale boligskatter af din ejendomsvurdering for 2022. Inden betaling fratrækkes 20 % af vurderingens værdi for at beskytte dig som boligejer mod usikkerhed i vurderingerne. Vi opkræver både din ejendomsværdiskat og din grundskyld via din forskuds- og årsopgørelse.
Du skal betale ejendomsværdiskat, hvis du ejer en bolig, som du selv bor i. Vi opkræver ejendomsværdiskatten via din forskuds- og årsopgørelse.
Skatten afhænger af ejendommens værdi med grund og bygninger, og den beregnes på baggrund af den offentlige ejendomsvurdering. Din ejendomsværdiskat kan derfor ændre sig over tid, eller hvis der sker ændringer på din ejendom.
Den beregnes som en procentdel (skattesats) af ejendommens beskatningsgrundlag. Fra 2024 er beskatningsgrundlaget ejendomsværdien i seneste offentlige ejendomsvurdering minus 20 %.

Nye satser
Med de nye boligskatteregler sænkes satsen for den almindelige ejendomsværdiskat fra 0,92 % til 0,51 %. Der betales i dag en højere ejendomsværdiskat af den del af ejendommens beskatningsgrundlag, som overstiger 3,04 mio. kr. I 2024 stiger grænsen til 9,2 mio. kr. Desuden sænkes satsen fra 3,0 % til 1,4 %.
Se satser for ejendomsværdiskat (vælg fanen Ejendom)
Læs mere om de nye boligskatteregler (Vurderingsportalen.dk)
Fra 2024 opkræver vi din grundskyld via din forskuds- og årsopgørelse. Indtil 2024 har du betalt grundskyld til den kommune, hvor din ejendom ligger. Det er altså ikke en ny skat, men en anden måde at betale på. I 2024 bliver satsen for grundskyld sat ned i alle kommuner. Den falder i gennemsnit fra 2,7 % til 0,74 %.
Det er din kommune, der beregner din grundskyld ud fra, hvor meget din grund er vurderet til at være værd uden bygninger.
Har du spørgsmål til opkrævning af din grundskyld til og med 2023, skal du kontakte din kommune.

Hvis din samlede boligskat stiger på grund af de nye skatteregler, vil du få en skatterabat. Den sikrer, at du som boligejer ikke kommer til at betale mere i boligskat i 2024 med de nye boligskatteregler, end du skulle have betalt med de nuværende regler.
Rabatten udgør forskellen mellem det, du skal betale i 2024 med de nye regler, og det, du skulle have betalt i 2024, hvis de nuværende regler var videreført. I de nuværende regler er der skattestop på ejendomsværdiskatten og skatteloft på grundskylden.
Rabatten beregnes ved overgangen til de nye regler i 2024 og fortsætter i kroner og øre, så længe du ejer ejendommen. Hvis boligskatten stiger på et senere tidspunkt, får du ikke mere i rabat. I stedet kan du indefryse stigningen med et lån, som du først skal betale tilbage, når du sælger din ejendom. Hvis boligskatten senere falder, får du ikke mindre i rabat.
Læs mere om de nye boligskatteregler (vurderingsportalen.dk)
Med de nye regler vil ejendomsværdiskatten og grundskylden følge de offentlige ejendomsvurderinger. Hvis din ejendomsvurdering - og dermed boligskatterne - stiger fra 2024, kan du indefryse stigningerne.
Indefrysningen gives som et lån med renter. Det betyder, at du kan vente med at betale både stigningen og renterne, til du sælger din bolig. Du kan også vælge at indfri lånet helt eller delvist på et tidligere tidspunkt - eller fravælge lån i et eller flere indkomstår.
Pensionister kan låne til deres grundskyld. Frem til 2024 ligger låneordningen i kommunen. Fra den 1. januar 2024 overgår ordningen til Skatteforvaltningen, men vilkårene vil i hovedtræk være de samme.
Læs mere: Indefrysningslån og pensionistlån (vurderingsportalen.dk)