Forskerskatteordningen
Forskere og højtlønnede medarbejdere kan søge om at anvende forskerskatteordningen. De, der registreres på ordningen, betaler en skat på 32,84 % (27 % + am-bidrag) af lønindkomsten i penge samt af visse personalegoder fra den specifikke arbejdsgiver i en periode på højst 7 år.
Det kræver dog, at medarbejderen opfylder en række betingelser.
-
Som udgangspunkt må den person, der ønsker at anvende forskerskatteordningen, ikke have været fuldt eller begrænset skattepligtig til Danmark inden for de seneste 10 år forud for anvendelsen af ordningen. Hvis den højtlønnede medarbejder eller forskeren flytter til Danmark, må de tidligst flytte hertil 1 måned før deres første arbejdsdag.
- Det er kun muligt at være omfattet af ordningen én gang i livet, dog kan de 7 år splittes op i flere perioder, forudsat betingelserne for anvendelsen af ordningen er opfyldt for hver periode. Eventuelle andre indtægter beskattes efter de almindelige danske skatteregler.
Fælles ansvar, at betingelserne er opfyldt i hele perioden
Det er medarbejderens og arbejdsgiverens ansvar at sikre, at betingelserne for at være omfattet af ordningen løbende er opfyldt. Begge parter har pligt til at informere Skattestyrelsen, hvis betingelserne for at blive beskattet efter forskerskatteordningen ikke længere opfyldes.
Både arbejdsgivere og rådgivere kan søge på vegne af de medarbejdere, som ønsker at benytte sig af forskerskatteordningen. Medarbejdere kan også selv søge.
Hovedregler, der gælder for både forskere og højtlønnede medarbejdere:
- Medarbejderen skal have en gyldig arbejds- og opholdstilladelse, hvis de kommer fra et land uden for EU/EØS eller Schweiz
- Medarbejderen må ikke have været hverken fuldt eller begrænset skattepligtig af lønindkomst, erhvervsindkomst, pension, sociale ydelser mv. i Danmark de seneste 10 år, dog med få undtagelser - se afsnittet "Undtagelser fra reglen om ingen tidligere skattepligt til Danmark" nedenfor
- Medarbejderen må først blive skattepligtig til Danmark, når medarbejderen starter arbejdet under forskerskatteordningen
- Hvis medarbejderen flytter til Danmark, må medarbejderen tidligst flytte hertil 1 måned før første arbejdsdag
- Medarbejderen må ikke have - eller inden for de seneste 5 år forud for ansættelsen have haft - direkte eller indirekte del i ledelsen af, kontrollen med eller væsentlig indflydelse på virksomheden
- Skifter medarbejderen ansættelse, mens medarbejderen er omfattet af forskerskatteordningen, må der ikke gå mere end 1 måned mellem ansættelserne
- Udfører medarbejderen, der skattemæssigt er hjemmehørende i Danmark, en del af arbejdet i udlandet, må beskatningsretten til indkomst højst overgå til det andet land i maksimalt 30 dage
Undtagelser fra reglen om ingen tidligere skattepligt til Danmark
Det gælder for forskere som for højtlønnede, at de ikke må have været skattepligtige til Danmark inden for de seneste 10 år. Undtaget er dog medarbejderen, der:
- tidligere har været i Danmark på et arbejdsophold, hvor medarbejderen har været omfattet af forskerskatteordningen
- har været begrænset skattepligtig i maksimalt 12 måneder inden for de seneste 10 år som ansat ved et universitet eller en forskningsinstitution, som gæsteunderviser eller lignende
- har været fuldt skattepligtig i maksimalt 12 måneder inden for de seneste 10 år knyttet til et dansk universitet eller en forskningsinstitution, typisk som gæsteforsker, og alene finansieret af midler fra udlandet
- har haft skattepligtige af indtægter fra ejendom, royalty eller udbytter fra kilder i Danmark
Se desuden betingelserne for hhv. forskere, højtlønnede og arbejdsgivere nedenfor.
At blive registreret på ordningen som forsker kræver, at både forskerstillingen og kvalifikationerne som forsker (svarende til en ph.d.-grad) kan godkendes.
Universiteter og visse offentlige forskningsinstitutioner træffer selv afgørelse om godkendelse. Se Bekendtgørelse om godkendelse af forskere m.v. efter kildeskattelovens § 48 E (BEK nr. 216 af 01/03/2013) (retsinfo.dk).
Sker ansættelsen et sted, der ikke har kompetencen til selv at træffe afgørelse, skal stillingen og medarbejderens kvalifikationer godkendes af Danmarks Frie Forskningsfond. Det gælder fx, hvis ansættelsen er ved et universitetshospital eller i en privat virksomhed. Hvis kontrakten ændres, skal en ny godkendelse indhentes hos Danmarks Frie Forskningsfond.
Ansøgningen til Danmarks Frie Forskningsfond skal sendes senest 1 måned efter ansættelsens påbegyndelse. Det gælder også, selvom ansættelsen starter inden ankomst til Danmark. Ellers opfylder medarbejderen ikke betingelserne for at benytte ordningen. Få vejledning til ansøgningen på siden Forskerskatteordning hos Danmarks Frie Forskningsfond (dff.dk).
At blive registreret på ordningen som højtlønnet kræver en månedsløn på minimum 78.000 kr. i 2025 (75.100 kr. i 2024) efter fradrag af ATP. Beløbet indeksreguleres årligt. Lønnen skal opfyldes som et gennemsnit indenfor et kalenderår. Herudover skal minimumslønnen være sikret i kontrakten, inden medarbejderen starter i ansættelsen.
Vær opmærksom på, at ikke sikrede løndele, som fx bonus, ikke kan medregnes. Vær også opmærksom på, at ferie uden løn kan være årsag til, at minimumslønnen ikke er opfyldt.
Følgende indgår i opgørelsen af lønnen som højtlønnet:
- Løbende kontant løn inklusiv kontant boligtilskud
- Værdi af eventuel fri bil, fri telefon og internetforbindelse samt arbejdsgiverbetalt sundhedsforsikring
- Arbejdsgivers bidrag til § 53 A-pensionsordninger
Følgende indgår ikke i opgørelsen af lønnen som højtlønnet:
- Fri bolig, der stilles til rådighed af arbejdsgiver
- Betaling af bidrag til pensionsordninger med bortseelsesret
- Arbejdsgivers indbetaling til gruppelivsforsikring
- Andre goder, der stilles til rådighed af din arbejdsgiver som ikke er A-indkomst
- Andre løndele, som ikke er sikret med et minimumsbeløb i kontrakten
Betingelser for kontrakten
Den aftalte kontante løn og personalegoder skal fremgå af ansættelses- eller udstationeringskontrakten. Det er en forudsætning for at anvende ordningen, at lønnen indgår som en udgiftspost i regnskaberne for virksomheden, for hvem arbejdet udføres. Er medarbejderen udstationeret af en udenlandsk virksomhed til at arbejde i et fast driftssted, som den udenlandske virksomhed har i Danmark, skal hele lønnen også indgå i regnskaberne for dette faste driftssted.
For at arbejdsgiverens medarbejdere kan registreres på forskerskatteordningen, skal arbejdsgiveren tilhøre en af følgende grupper:
- Selskab, dødsbo eller person med fuld skattepligt til Danmark
- Statslig eller kommunal institution (herunder universiteter og højere læreanstalter)
- Udenlandsk selskab, dødsbo eller person, der har fast driftssted i Danmark og er begrænset skattepligtig til Danmark
- Interessentskab, hvor alle deltagerne er skattepligtige, fx gennem et fast driftssted
Skattestyrelsen kan tidligst behandle jeres ansøgning om forskerskatteordningen 1 måned før medarbejderen starter ansættelsen.
Medarbejderen skal have et cpr- eller skattepersonnummer
For at vi kan behandle jeres ansøgning, skal medarbejderen enten have et dansk cpr-nummer eller et skattepersonnummer.
- Hvis medarbejderen er statsborger i et land uden for Norden, EU/EØS eller Schweiz, dvs. et land, hvor der er krav om opholds- og arbejdstilladelse ved tilflytning til Danmark, skal I søge om et cpr-nummer ved Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI)
- Er medarbejderen statsborger i Norden, et EU/EØS-land eller Schweiz, tildeles personnummer oftest i forbindelse med, at medarbejderen tilmelder sig en dansk adresse ved Borgerservice i den kommune, medarbejderen bosætter sig i.
- Hvis medarbejderen ikke flytter til Danmark, kan medarbejderen ansøge om at få et skattepersonnummer. Læs mere på Få skattekort som udenlandsk medarbejder
Når I har modtaget medarbejderens skattepersonnummer, kan I ansøge om registrering på forskerskatteordningen.
Ansøg om registrering på forskerskatteordningen via blanket 01.012
Sådan beregnes skatten
Am-bidrag og forskerskat beregnes af medarbejderens A-indkomst fra virksomheden. Medarbejderen har ingen fradrag ved beregning af forskerskatten.
Indbetalinger på en skattepligtig pension (pensionsbeskatningslovens § 53 A) er også en del af det vederlag, som skal beskattes efter forskerskatteordningen. Arbejdsgiveren skal indeholde skatten og bidraget.
B-indkomst som fx fri bolig og fri kost er ikke omfattet af forskerskatteordningen, men beskattes efter de almindelige danske skatteregler. Der skal dannes en forskudsopgørelse til medarbejderen med disse indkomster.
Medarbejdere på forskerskatteordningen kan, på samme måde som andre medarbejdere, få skattefrie godtgørelser til kost, logi og transport efter de almindelige regler.
Sådan indberetter I medarbejderens løn
Lønnen indberettes i eIndkomst med indkomsttype (beskæftigelseskode) "08". I skal indeholde 8 % am-bidrag, ATP-bidrag og 27 % A-skat. Ud over beskæftigelseskoden skal lønnen indberettes i samme felter som for de øvrige ansatte. I skal ikke hente et skattekort.
Lønnen indberettes på det cvr- eller se-nummer, der er registreret for medarbejderen. Indberettes indkomsten til et andet cvr- eller se-nummer, sker beskatningen efter de almindelige danske skatteregler.
Al løn og feriepenge skal indberettes i den periode, medarbejderen er omfattet af forskerskatteordningen. Indberettes løn uden for den periode, hvor medarbejderen er omfattet af forskerskatteordningen, bliver denne løn beskattet efter de almindelige regler.
Bemærk: Hvis medarbejderens ansættelse under forskerskatteordningen ophører, skal opgjorte feriepenge indberettes i den sidste måned, medarbejderen er ansat.
I kan læse mere på Indberet løn (eIndkomst). Har I yderligere spørgsmål om at indberette løn i eIndkomst, kan I kontakte Skattestyrelsen på tlf. 72 22 28 24.
Brug for vejledning?
Har I behov for generel vejledning omkring forskerskatteordningen eller behov for hjælp til at udfylde den online blanket, er I velkommen til at ringe eller skrive til Skattestyrelsen på tlf. 72 22 28 92 eller mail 48e-postkasse@sktst.dk.
Du kan senest søge 1. maj i det fjerde indkomstår efter påbegyndelse af arbejdet i Danmark. Er du fx ansat den 1. juni 2023, skal du senest søge den 1. maj 2027.
Ansættes du som forsker hos en privat virksomhed eller forskningsinstitution, der ikke har beføjelser til at godkende dine faglige kvalifikationer samt stillingens indhold, skal du søge om at få din stilling og kvalifikationer godkendt af Danmarks Frie Forskningsfond senest 1 måned efter ansættelsens start. Læs mere hos Danmarks frie forskningsfond (dff.dk)
Du må højst opholde dig en måned i Danmark forud for den dato, din ansættelse starter. Det gælder både forskere og højtlønnede. Hvis du skifter job, skal du også være opmærksom på, at der højst må gå én måned, fra du stopper i det ene job, til du starter et nyt, for fortsat at være omfattet af forskerskatteordningen.
Ja, det er muligt at fravælge forskerskatteordningen igen, du skal blot være opmærksom på følgende:
- Fravalg af ordningen kan kun ske med virkning for et helt indkomstår
- Hvis du senere ønsker at komme på ordningen igen, skal samtlige betingelser være opfyldt på ny. Det gælder også kravet om ikke at have været skattepligtig til Danmark inden for de seneste 10 år forud for ny ansættelse
Ja, hvis de øvrige betingelser er opfyldt.
Hvis du har udført arbejde i Danmark inden for de seneste 10 år, uden at være omfattet af forskerskatteordningen, diskvalificerer det fra at benytte ordningen. Forskerskatteordningen kan først benyttes, når der ikke har været skattepligt inden for de seneste 10 år.
Hvis du har haft indtægter fra Danmark fra fast ejendom, udbytter eller royalties, er disse indtægter ikke diskvalificerende for at benytte ordningen.
Personer, som har en bopæl til rådighed i Danmark og tager ophold i denne, er fuldt skattepligtige til Danmark, uanset om de har haft indtægter fra Danmark. Dette diskvalificerer fra at benytte ordningen.
Gæsteundervisere og lignende er personer, som i en periode har arbejdet på et universitet eller en forskningsinstitution i forbindelse med gæsteundervisning og lignende aktivitet. Begrebet omfatter også personer, som har udført forskning.
Var du under dit arbejde i Danmark som gæsteunderviser og lignende begrænset skattepligtig af lønindkomst fra universitetet, må varigheden af arbejdet ikke overstige 12 måneder. Overstiger varigheden de 12 måneder, kan der ikke ses bort fra den begrænsede skattepligt ved vurderingen af, om du har været skattepligtig inden for de seneste 10 år.
Var du under dit arbejde i Danmark som gæsteunderviser og lignende fuldt skattepligtig, må varigheden af opholdet ikke overstige 12 måneder. Opholdet i Danmark skal udelukkende være finansieret af midler uden for Danmark. Modtog du indtægter i Danmark, kan der ikke ses bort fra skattepligten og ordningen kan ikke anvendes.
Hvorvidt bonus kan tælle med i lønberegningen for forskerskatteordningen afhænger af, om bonussen er garanteret eller variabel.
Eksempel 1: I kontrakten er bonus angivet som en procentdel af virksomhedens overskud. Her tæller bonus ikke med, da virksomheden ikke kender årets resultat, før virksomhedens årsregnskab er godkendt af generalforsamlingen.
Eksempel 2: I kontrakten er angivet, at du årligt modtager en bonus på fx 50.000 kr. samt en procentdel af virksomhedens overskud. Her tæller de 50.000 kr. med, da den del af bonussen ifølge kontrakten er en garanteret del af lønnen.
Det afhænger af, hvilken type pensionsordning du har. Der findes grundlæggende to typer pensionsordninger, der er relevante:
- Har du en pensionsordning, hvor du ikke betaler skat af indbetalingerne, er disse ikke A-indkomst og kan ikke medregnes i din samlede løn. Dit eget bidrag kan heller ikke medregnes den samlede løn.
- Har du en pensionsordning, hvor der betales skat af både arbejdsgiverens og dine egne indbetalinger, er de gjort til A-indkomst og kan medregnes i den samlede løn.
Ferie med løn
Holder du ferie med løn, skal du ikke foretage dig noget.
Ferie uden løn
Holder du ferie uden løn, skal du sikre dig, at din faktiske løn ikke falder under minimumsbeløbet for at omfattes af ordningen.
Eksempel 1:
Du tjener 100.000 kr. i måneden i 2025 og holder en måneds ferie uden løn. Din gennemsnitlige månedsløn over kalenderåret opfylder stadig minimumslønnen og du opfylder derfor fortsat betingelsen.
Eksempel 2:
Du tjener 79.000 kr. i måneden i 2025. Du holder en måneds ferie uden løn og vil herefter ikke længere opfylde betingelsen, da din gennemsnitlige månedsløn over kalenderåret ligger under minimumsbeløbet for 2025.
Når det opgøres, om du lever op til kravet om en minimumsløn, ses der bort fra perioder med barselsorlov. Lønnen i de øvrige perioder skal fortsat være opfyldt.
Perioder med barselsorlov medfører ikke, at den samlede 7 års periode for forskerskatteordningens anvendelse forlænges. Modtager du barselsdagpenge eller lignende i orlovsperioden, skal sådanne vederlag beskattes efter de almindelige regler.
Barselsorlov er inddelt i fire forskellige typer orlov: Graviditetsorlov, barselsorlov, fædreorlov og forældreorlov. Det er disse typer orlov, der er omfattet af undtagelsen.
Afholdes der derimod anden orlov, eksempelvis plejeorlov, orlov uden løn eller lignende, gælder undtagelsen ikke og minimumslønnen skal være opfyldt for perioden med denne orlov.
Der er ingen regler for, hvor stor en del af arbejdet, der skal udføres i Danmark. Det er dog en betingelse for at benytte ordningen, at beskatningsretten efter en dobbeltbeskatningsoverenskomst ikke overgår til et andet land i mere end 30 dage inden for samme kalenderår, hvis medarbejderen er skattemæssigt hjemmehørende i Danmark.
Beskatningsretten kan typisk overgå i de situationer, hvor arbejdsgiveren er skattepligtig i det andet land, får et fast driftssted eller at medarbejderen opholder sig i det andet land i mere end 183 dage inden for en 12 måneders periode.
Hvis beskatningsretten overgår til udlandet, kan der ikke ske exemption-lempelse efter ligningslovens § 33 A på indkomsten.
Hvis din ansættelse ophører, skal du melde det til Skattestyrelsen. Det kan gøres via den digitale blanket 01.012.
Hvis du forlader Danmark i forbindelse med stillingens ophør, skal Skattestyrelsen ligeledes informeres. En uge efter du har frameldt dig i folkeregisteret og er udrejst, anbefaler vi, at du ringer til Skattestyrelsen på 72 22 28 92. Så tager vi om muligt stilling til din skattepligt med det samme, og vejleder dig i, hvad du skal sende til os om din flytning.
Du kan se mere på:
Du kan ikke få fradrag i din A-indkomst, når du er omfattet af forskerskatteordningen. Dokumenterede udgifter til obligatoriske udenlandske sociale bidrag, som kan fratrækkes inden beregning af A-skat af indkomst under forskerskatteordningen er dog undtaget. Denne udgift skal du angive i rubrik 459 i din årsopgørelse. Har du andre indtægter uden for forskerskatteordningen, gælder de almindelige danske skatteregler.
For uddybende og fyldestgørende juridisk information, se Den juridiske vejledning om forskerskatteordningen.