Gå til indhold

Når du sælger varer online

Du vil gerne eje en velfungerende og succesfuld webshop, hvor du sælger T-shirts og sko med print og design af mange forskellige slags. Du er derfor startet forsigtigt op med køb af domæne og vil rigtigt gerne importere varer fra en leverandør i Kina for at sælge dem i Danmark.

Du har ambitioner om, at virksomheden skal vokse hurtigt og ser et enormt potentiale i din forretningsmodel.

Men du kommer i tvivl om, hvordan du skal forholde dig til den skattemæssige del af driften. Du læser og læser, men spørgsmålene bliver bare flere og flere. Hvordan gør du egentlig i forhold til told? Til skat? Og hvad med moms? Det kan være kompliceret, og derfor har vi samlet en oversigt til dig her på siden.

Importregistrering

 

Hvis du vil importere varer uden for EU, skal du importregistreres. Hvis du skal importregistreres, kræver det, du har et momsnummer. For at få et momsnummer skal du have et CVR-nummer.

Derfor giver det god mening, at du:

  • registrerer din webshop på virk.dk og får et CVR-nummer.
    • når du registrerer din webshop, får du automatisk et momsnummer, som stort set er identisk med CVR-nummeret.
  • registrerer din webshop som importør på virk.dk.

Efter ovenstående skridt får du et EORI-nummer, som er din webshops internationale CVR-nummer til brug for handel med lande uden for EU.

Når du bliver importregistreret, er der en række spørgsmål om afregning af told, som du skal tage stilling til. Det kan du læse mere om på Ny importør? Sådan kommer du i gang Toldstyrelsen.

Vidste du?

TastSelv Erhverv er din indgang til bl.a. løn- og momsindberetning samt eventuelle fradrag.

Driften af din webshop afgør, om du skal via TastSelv Erhverv eller Borger for at oplyse over- eller underskud.

Det kan du få mere viden om på Skat af din virksomhed | Oplysningsskema, årligt regnskab og forskudsopgørelse skat.dk.

""

Du er snart i mål

 

Når du handler med en leverandør fra Kina, er det vigtigt, du husker at angive importmoms. Importmoms er det samme som den danske moms på 25 %. 

Momsafregningen foregår i dette tilfælde i feltet Moms af varekøb i udlandet i TastSelv Erhverv. Det vil normalt være muligt at trække importmomsen fra, når du køber varer fra lande uden for EU.

Når du har fundet en transportør at samarbejde med om dine varers rejse fra Kina til Danmark, er du så godt som klar til at sælge varer på webshoppen.

Tre gode ting at huske

Bogføring

Det er en rigtig god idé at bogføre alle indtægter og udgifter, så du er sikker på, du betaler den korrekte skat – samt får de rigtige fradrag.

Du kan bruge Bogføringsguiden som hjælp. I guiden vælger du først, hvilken type virksomhed, du har. Herefter besvarer du nogle spørgsmål om dine bilag, hvorefter du får et forslag til, hvordan du skal bogføre dem. Forslaget kan du efterfølgende tilføje i dit daglige regnskab eller bogføringsprogram. 

Fradrag

Noget af det, der forsøder tilværelsen lidt som webshop-iværksætter, er fradrag. Du kan i Danmark få fradrag for en del af dine udgifter forbundet med din webshop, fx:

  • Varekøb, dvs. udgifter til varer, som du sælger
  • Telefon- og internetudgifter
  • Husleje for lokaler
  • El og varme
  • Forsikringer

Momsregistrering

Din webshop skal momsregistreres, når webshoppen sælger momspligtige varer og ydelser for mere end 50.000 kr. over en periode på 12 måneder.

Sælger du for mindre end 50.000 kr. over en periode på 12 måneder, er det valgfrit, om du vil registrere din webshop for moms.

Du registrerer din webshop for moms på Virk.dk.

Fordybelsesopgave: Bogføring

 

Du har brug for hjælp til bogføring af en faktura fra din webshop, hvor du sælger T-shirts og sko med print og design af mange forskellige slags.

Din webshop er en enkeltmandsvirksomhed uden ansatte, og du har lige fået en ordre på 1.200 kroner (inkl. moms). Ordren kommer fra en dansk kunde, og købet er gennemført dags dato på webshoppen. Kunden har betalt med et kreditkort.

Du skal nu bruge bogføringsguiden til at finde ud af, hvordan du bogfører din indtægt.

Vigtige begreber at kende

Fjernsalg

Når du handler på tværs af landegrænser uden at stå ansigt til ansigt med køber, så er der tale om et fjernsalg. Det kan fx være handel på nettet eller telefonsalg.

Der skal opkræves salgsmoms, når du laver fjernsalg inden for EU. Uden for EU skal der ikke opkræves salgsmoms, men du skal registreres som eksportør. 

Moms One Stop Shop

Her samler du din momsindberetning ét sted i EU. Det gør momsbetalingen nemmere, da du så ikke skal registrere din webshop og afregne moms i alle de lande i EU, hvor du har salg.

Punktafgifter

Hvis din webshop fremstiller, forarbejder eller på anden vis handler med varer, der skal betales punktafgift af, skal du registrere det på Virk.dk. Det gælder også, hvis du importerer punktafgiftspligtige varer fra udlandet.

Diskussionsopgave: Webshop

 

I skal blive enige om et simpelt webshopkoncept med afsæt i punkterne herunder:

    • Hvad vil I sælge på webshoppen?

    • Vil I importere eller producere jeres egne varer?

    • Vil I sælge jeres varer via fjernsalg fra Danmark til et andet land inden for EU eller i et land uden for EU?

Beskriv nu, hvordan I rent skatte-, moms- og toldmæssigt skal forholde jer med jeres nyopfundne webshop. I kan fx svare på følgende spørgsmål:

    • Skal jeres nye webshop have et cvr-nummer?

    • Skal jeres webshop registreres for import og/eller moms?

    • Skal I oplyse via TastSelv Erhverv eller TastSelv Borger?

""

Quiz!

Tag quizzen for at se, om du kan huske, hvad du lige har lært. 

Antal spørgsmål: 8

Næste tema

Når du køber

Forsæt din læring med temaet om når du køber:

  • Køb af varer fra udlandet
  • Told og moms inden for EU
  • Told og moms uden for EU

 

Gå til siden

Sort arbejde

Forsæt din læring med temaet om sort arbejde:

  • Skal man altid betale skat?
  • Hvorfor er sort arbejde et problem?
  • Hvad sker der, hvis fælden klapper?

 

Gå til siden

Forsiden

Vend tilbage til forsiden og vælg et nyt tema, fx:

  • Privatøkonomi
  • Udland
  • Investering

 

Gå til forsiden