Gå til indhold

Når du tjener penge på at influere andre

 

Du bliver betragtet som freelancer på lige fod med fx en foredragsholder, hvis du er e-sportsudøver, youtuber, tiktoker, instagrammer eller noget lignende. Du skal derfor betale skat af de penge, gaver og produkter, du modtager som betaling for reklame.

Hvis du tjener penge på denne måde, bliver du hverken betragtet som lønmodtager eller selvstændig, men er en del af det, vi kalder den tredje gruppe.

I den forbindelse kan det være svært at finde rundt i, hvordan skattereglerne er, men det er en god idé at starte med at stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Hvad skal du betale skat af?
  • Hvordan gør du det?
  • Hvornår skal du gøre det?

Start med at teste din viden!

Tag den indledende quiz for at se, hvor meget du allerede ved om, hvornår du som influencer skal betale skat.

Antal spørgsmål: 6

Deltid eller fuldtid

 

Du skal altid betale skat af dine indtægter, hvis du tjener penge på at influere andre via Facebook, Twitch eller andre digitale platforme. Det er vigtigt at afklare, om du arbejder deltid eller fuldtid.

Deltid: Hvis du har et ordinært job eller får SU, vil det blive betragtet som din primære indtægt. Når du så af og til tjener penge på fx YouTube, vil denne indtægt sandsynligvis blive betragtet som en såkaldt B-indkomst. Det betyder, at du selv skal sørge for at betale både skat og am-bidrag. Her kan du lære mere om, hvordan du gør.

Fuldtid: Hvis du derimod er influencer på fuldtid, vil dette arbejde sandsynligvis blive betragtet som erhvervsmæssig virksomhed – ligesom hvis du fx har dit eget vinduespudserfirma. I emnet Start din egen virksomhed kan du lære mere om, hvad du skal være opmærksom på, når du har dit eget firma.

Den tredje gruppe

Honorarmodtagere

Personer, der får udbetalt et vederlag (B-indkomst) for personligt arbejde. Det kan være freelancere, influencere eller bestyrelsesmedlemmer.

Fx Simon, der streamer og modtager honorarer fra platforme.

Ikke-erhvervsmæssige virksomheder

Personer, der udfører aktiviteter i tråd med at være selvstændig, men hvor formålet ikke er at opnå et overskud. Det kan være en billedkunstner eller smykkedesigner, der i fritiden har åbent i butikken et par gange om ugen for at sælge deres produkter.

Fx Bjarne, der sælger sine malerier i en butik én gang om ugen ved siden af sit arbejde. 

Opstartsvirksomheder

Personer, der er ved at etablere sig som selvstændige. I den kategori findes blandt andet nye iværksættere, som maksimalt har et overskud eller underskud på 100.000 kr. inden for en 3-årig periode.

Fx Lis, der åbner et rengøringsfirma med to ansatte, som giver overskud det første år. 

Når du modtager produkter, gavekort eller engangsbeløb

 

Du skal altid betale skat, hvis du modtager et produkt, et gavekort eller et engangsbeløb som betaling for noget arbejde, du har udført. For at du kan betale det korrekte i skat, skal værdien af det produkt, du har modtaget, fastsættes.

Produktets værdi fastsættes, ud fra hvad det koster, hvis produktet skal købes i en butik eller på nettet – det kalder vi markedsværdi. Markedsværdien af det produkt, som du har modtaget, skal oplyses i rubrik 20 på din årsopgørelse (felt 250 på forskudsopgørelsen). Engangsbeløb, som du får udbetalt fra fx YouTube, oplyser du i rubrik 15 på din årsopgørelse (felt 207 på forskudsopgørelsen).

Men det var jo bare en gave

Selvom du måske tænker, at du jo bare har fået en gave, uden at der er blevet lavet en konkret aftale om, at du skal gøre reklame, lave omtale eller lignende, skal du stadig betale skat.

Hvis du har modtaget en gave, skal du betale skat af den subjektive værdi af gaven. Det vil sige den værdi, som gaven er værd for dig. 

Her kan du læse mere om gaver, og hvordan værdien fastsættes.

""

Har du husket at betale moms af dine indtægter?

Hvis du omsætter for mere end 50.000 kr. på 12 måneder, skal du sandsynligvis momsregistreres. Selvom du omsætter for et mindre beløb, kan det dog stadig være en fordel for dig at være momsregistreret – så kan du nemlig få fradrag for momsen af de varer, du køber til din virksomhed.

Du kan lære mere om momsregistrering i emnet Start din egen virksomhed.

Diskussionsopgave: Deltidsinfluencer

 

Camilla går i 2.g på Rødkilde Gymnasium. Hun samler bl.a. på ure, som hun skriver om på sin blog. Hun har desuden en masse følgere på TikTok. Camilla har ikke noget fritidsjob for tiden, men kunne godt tænke sig at tjene lidt ekstra for at spare sammen til en ferie.
Camilla beslutter sig for at blive influencer på deltid, da hun jo også skal have tid til gymnasiet.

  • Hvad skal Camilla selv huske at gøre med sin indtægt fra jobbet som influencer på deltid?

  • Hvorfor skal Camilla vide, hvad begrebet markedsværdi betyder, hvis hun modtager gaver som betaling?

  • Hvor meget kan Camilla tjene som influencer, før hun skal registreres for moms?

  • Hvilke felter skal Camilla huske at udfylde på forskudsopgørelsen?

  • Hvilke rubrikker skal Camilla huske at udfylde på årsopgørelsen?

""

Quiz!

Tag quizzen for at se, om du kan huske, hvad du lige har lært. 

Antal spørgsmål: 8

Næste tema

Sort arbejde

Forsæt din læring med temaet om sort arbejde:

  • Skal man altid betale skat?
  • Hvorfor er sort arbejde et problem?
  • Hvad sker der, hvis fælden klapper?

 

Gå til siden

Start af egen virksomhed

Forsæt din læring med Start af egen virksomhed:

  • Momsregistrering
  • Fradrag
  • Regnskab

 

Gå til siden

Forsiden

Vend tilbage til forsiden og vælg et nyt tema, fx:

  • Onlineshopping
  • Udland
  • Investeringer

 

Gå til forsiden