Svindel, momskarruseller og hvidvask
Hvis dine handlinger har til formål at snyde eller narre andre, så svindler du. Ofte handler svindel om at snyde sig til nogle penge, man ikke har ret til. Det kan fx være i forbindelse med køb, salg eller skatteunddragelse.
Svindlerne har mange tricks i ærmet. Og især på det digitale område har de kriminelle i de senere år fået sig en rigtig stor legeplads, hvor mulighederne for at svindle hele tiden vokser. Så du skal være meget opmærksom, for svindlerne bliver hele tiden dygtigere, og det kan være enormt svært at spotte dem.
Svindlere kan finde på at sende dig falske beskeder på fx sms, Messenger eller TikTok. Du kan få falske telefonopkald, du kan lande på en falsk webshop eller blive snydt på DBA, Instagram eller Facebook Marketplace. Du kan også komme til at stille din bankkonto til rådighed for svindlere – eller du kan blive franarret hele din identitet.
Momskarruseller
En momskarrusel er desværre ikke en ny forlystelse i tivoli, men derimod en udspekuleret måde at svindle på. En momskarrusel er kendetegnet ved, at en udenlandsk leverandør sælger en vare eller ydelse til en dansk virksomhed, der så ikke afregner moms.
Momskarruseller er en grov form for svig, som virksomheder kan blive deltagere i helt uden at vide det.
Momskarruseller er desuden en ganske effektiv måde at svindle på. Europol, EUs politienhed, anslår, at der hvert år bliver stjålet 373 milliarder via denne form for økonomisk kriminalitet.
På Sådan undgår du momssvindel | Momskarrusel skat.dk kan du se nogle videoer og tegninger, der illustrerer, hvordan momskarruseller fungerer, og hvordan du undgår at få en tur i en af dem.
Vidste du?
Det er typisk unge mellem 14 og 25 år, der bliver udvalgt til at være såkaldte muldyr i forbindelse med hvidvask af penge. Det foregår som regel ved, at du lader en anden overføre penge til din konto, som du derefter skal sende videre til en tredje person. Det kan også ske ved, at du bliver bedt om at hæve penge for en anden eller ved, at du lader en anden bruge din MobilePay.
Du skal vide, at det er ulovligt, hvis det sker som en del af hvidvask, og at du kan blive straffet for at deltage, selvom det ikke er din hensigt at gøre noget ulovligt.
Hvidvask
Hvidvask lyder umiddelbart ikke så slemt – måske du selv sorterer dit vasketøj efter farver derhjemme? Men hvidvask i skattemæssig forstand har meget lidt med vasketøj at gøre og er en ganske alvorlig type økonomisk kriminalitet.
Vi kalder det hvidvask, når man forsøger at skjule, at penge stammer fra en ulovlig handling. Hvidvask har til formål at få penge, der er tjent ved kriminalitet, til at fremstå som legale (hvide) penge. Det kan fx være penge fra salg af ulovlige stoffer eller uberettigede udbetalinger fra det offentlige. Det kan også være som led i organiseret kriminalitet, fx kædesvig.
Særligt efter terrorangrebet den 11. september 2001, hvor det islamistiske netværk al-Qaeda angreb USA, bliver der brugt store ressourcer på at bekæmpe hvidvaskning af penge. Det er nemlig en kendt sag, at terrororganisationer også benytter sig af metoden til at finansiere deres aktiviteter. Derfor er bl.a. danske banker, advokater, revisorer og ejendomsmæglere forpligtet til at kontrollere kunders identitet og indberette mistænkelige transaktioner til politiet.
Den Internationale Valutafond (IMF) skønner, at hvidvask har et omfang, der svarer til mellem 2 og 5 % af verdens bruttonationalindkomst (BNI).
Du kan læse mere på hvidvask.dk.
Diskussionsopgave: Svindel
Debattér nedenstående spørgsmål:
-
Hvordan vil du definere svindel?
-
Har du prøvet at blive svindlet?
-
Hvis ja - opdagede du det i tide? Og hvad gjorde dig mistænksom?
-
-
Hvad kan du gøre for at være med til at stoppe de mange svindlere?
-
Hvad kan vi gøre som samfund?
Vidste du?
Dit MitID er dit og kun dit. Udlevér det aldrig til andre.
Hvis du ved, at andre bruger dit MitID, så er du som hovedregel ansvarlig for de handlinger, de udfører ved at bruge dit MitID.
Forbrydelse og straf
Et bredt flertal af Folketingets partier mener, at skatteøkonomisk kriminalitet skal straffes hårdere og hurtigere. Derfor er der bl.a. vedtaget seks sanktionstiltag, som trådte i kraft 1. januar 2024. Disse tiltag er første del af en større indsats mod skattesvig i Danmark.
Læs mere her: Nye sanktionstiltag sikrer hurtigere og hårdere straffe ved skattesvindel skm.dk
Antallet af fældende afgørelser for hvidvask stiger. Både afgørelser om simpel hvidvask og grov hvidvask har ført til flere domme. I perioden 2018-2022 er der samlet set udstedt bøder for godt 3,53 milliarder kroner for overtrædelse af hvidvaskloven.
Straffelovens § 290 a
Stk. 1 (simpel hvidvask): For hvidvask straffes med bøde eller fængsel indtil 1 år og 6 måneder den, der konverterer eller overfører penge, som direkte eller indirekte er udbytte af en strafbar lovovertrædelse, for at skjule eller tilsløre den ulovlige oprindelse.
Stk. 2 (grov hvidvask): Straffen kan stige til fængsel i 8 år, når hvidvasken er af særligt grov beskaffenhed navnlig på grund af forbrydelsens erhvervsmæssige eller professionelle karakter eller som følge af den opnåede eller tilsigtede vinding, eller når et større antal forbrydelser er begået.
Quiz!
Tag quizzen for at se, om du kan huske, hvad du lige har lært.
Antal spørgsmål: 7