Sammen med din ansøgning skal du vedlægge dokumentation for klagesagen og det beløb, du ansøger om. Oplysningerne, du skal udfylde i ansøgningsblanketten, og dokumentationen, som du skal vedlægge, afhænger af, hvad du søger om.
Søger du om acontoudbetaling, gælder kravet om opdeling af udgifterne pr. instans ikke, hvis det endnu ikke er afgjort, hvilken instans der skal behandle din klagesag.
Hvis der i ansøgningen indgår spørgsmål, der ikke er omfattet af ordningen om omkostningsgodtgørelse, skal der foretages en opdeling af sagens udgifter.
Hvis du også ønsker at ansøge om at få godtgjort udgifter til syn og skøn i forbindelse med din klagesag, skal du ansøge om det i en særskilt ansøgning. Det vil sige, at du både skal udfylde en blanket for godtgørelse for udgifter til rådgiverbistand og en blanket for syn og skøn. Der gælder særlige regler for krav til dokumentation af syn og skønssager.
Dit krav på omkostningsgodtgørelse bortfalder 3 år efter, at den godtgørelsesberettigede klagesag er endelig afsluttet, og fristen for prøvelse ved næste instans er udløbet. Din ansøgning om omkostningsgodtgørelse skal være modtaget i Skattestyrelsen, inden forældelsesfristen udløber.
Nedenfor kan du se, hvilken dokumentation du skal vedlægge i hhv.:
- din generelle ansøgning om godtgørelse af udgifter til rådgiverbistand og
- i forbindelse ansøgning om godtgørelse af udgifter til syn og skøn.
Skattestyrelsen kan indhente yderligere dokumentation, hvis det er nødvendigt for behandlingen af sagen.
Dokumentation for rådgiverbistand
Sammen med ansøgningen for godtgørelse for rådgiverbistand ekskl. syn og skøn, skal du sende:
- De regninger for udgifter til sagkyndig bistand mv., som du søger godtgørelse for, samt en kort beskrivelse af det udførte arbejde og en angivelse af det antal timer, den sagkyndige har brugt.
- Eventuelle udgifter, der ikke kan søges godtgørelse for, skal klart fremgå af regningen.
- Den afgørelse, kendelse eller dom, der er afsagt for din sag, hvis den foreligger.
- Den første indgivne klage, stævning, anmodning om genoptagelse, underretning fra myndighederne om videreførelse af sagen eller anmodning om ophævelse af dobbeltbeskatning, som ligger til grund for ansøgningen.
- Den afgørelse, du har påklaget.
- Meddelelse fra Skatteankestyrelsen om visitering, hvis den foreligger.
- Tilkendegivelse om at sagen ønskes behandlet af Landsskatteretten, hvis relevant.
- Den vejledende udtalelse fra den pågældende administrative klageinstans om graden af medhold, hvis du ansøger for en sag, der er afsluttet ved Skatteankestyrelsen, skatteankenævnet, Landsskatteretten eller Skatterådet.
- Hvis du søger om at få dækket dine udgifter i forbindelse med behandling ved mere end én instans, skal du ansøge særskilt pr. instans, og regningerne skal være delt op med hensyn til størrelsen af honoraret for arbejdet ved hver instans samt vise oplysninger om det antal timer, der er brugt pr. instans.
- Honoraraftalen i skriftlig form eller, hvis den ikke er nedskrevet, en skriftlig redegørelse for honoraraftalens indhold. Tekst i honoraraftalen, som er underlagt den sagkyndiges tavshedspligt, kan du udelade.
Dokumentation for sager om syn og skøn
Sammen med ansøgningen for godtgørelse for syn og skøn, skal du sende:
- Forhåndstilsagn om fuld omkostningsgodtgørelse ved syn og skøn, hvis sådan et foreligger.
- Domstolens imødekommelse af anmodning om afholdelse af syn og skøn.
- Afgørelse fra Skatteforvaltningen eller Skatteankestyrelsen om at syn og skønsomkostninger kan godtgøres fuldt ud, hvis det foreligger.
- Skønsmandens faktura.
- Domstolens godkendelse af skønsmandens faktura.
- Domstolens afgørelse om den foreløbige fordeling og/eller endelig fordeling af udgifterne til syn og skøn.
- Afgørelse efter skatteforvaltningslovens § 52, stk. 5, om fuld godtgørelse af afholdte udgifter til syn og skøn, hvis det foreligger.