Hvad enten din arbejdsgiver i udlandet er dansk eller udenlandsk, kan du få skattefritagelse eller nedslag i skatteberegningen.
Du kan få det efter to forskellige sæt regler, som du frit kan vælge imellem, hvis du opfylder betingelserne:
1. Ligningslovens § 33 A
Du får nedslag ved skatteberegningen med hele den skat, der falder på din udenlandske indkomst, hvis du er omfattet af reglerne i ligningslovens § 33 A. Du skal opfylde visse betingelser for at blive omfattet af denne regel. De vigtigste betingelser er:
- 6-måneders-reglen
- 42-dages-reglen
Du kan læse om ligningslovens § 33 A i Den juridisk vejledning. Der er også information om 6-måneders-reglen og 42-dages-reglen.
Hvis du er offentligt ansat, er der flere betingelser, der skal være opfyldt. Blandt andet skal din løn være individuelt fastsat, og den skal være fastsat under hensyn til, at den er skattefri. Det er også en betingelse, at du ikke har fået skattefri godtgørelser under dit udlandsophold.
2. En dobbeltbeskatningsaftale, som Danmark har indgået med arbejdslandet
Hvis du er omfattet af reglerne i en dobbeltbeskatningsaftale, og arbejdslandet har beskatningsretten til din løn, kan der være tale om to forskellige former for nedslag i din danske skat: enten credit-nedslag eller exemption-nedslag. Langt de fleste aftaler, som Danmark har indgået, følger reglerne om credit-nedslag.
Credit-nedslag:
Du får nedslag for den skat, du har betalt af lønnen i arbejdslandet, dog højst den del af den danske skat, der forholdsmæssigt falder på den udenlandske løn. I praksis betyder dette, at du skal betale forskellen mellem den udenlandske og den danske skat i Danmark, fordi skatten i udlandet som regel er mindre end den danske skat.
Exemption-nedslag:
Du får nedslag for al den del af den danske skat, der forholdsmæssigt falder på den udenlandske løn uafhængigt af om/hvor meget skat du har betalt i udlandet. I praksis betyder dette, at du kun betaler skat af lønnen i udlandet.
Hvis du arbejder i et af de andre nordiske lande eller i Tyskland for en privat arbejdsgiver, er nedslagsmetoden (credit eller exemption) afhængig af, om du er socialt sikret i arbejdslandet. Du får exemption-nedslag, hvis du er socialt sikret i arbejdslandet. Du skal kunne dokumentere dette med en attest fra de sociale myndigheder i det pågældende land.
Hvis Danmark ikke har en dobbeltbeskatningsaftale med det land, som du arbejder i, og hvis du ikke vil eller kan blive omfattet af reglerne i ligningslovens § 33 A, kan du få credit-nedslag efter ligningslovens § 33. Læs om ligningslovens § 33 i Den juridiske vejledning.