Tilmeld dig ordningen om momsfritagelse i EU for små virksomheder
Du skal opdatere din ansøgning, hvis:
- du har givet os forkerte oplysninger ved tilmeldingen, da det kan have betydning for din momsfritagelse
- der sker ændringer i de oplysninger, du har givet os i din ansøgning
- du vil søge om fritagelse i et nyt EU-land eller afmelde et af de lande, du er tilmeldt
Ordningen er frivillig og er tilegnet små virksomheder med en samlet årlig omsætning i EU på højst 744.750 kr. Den giver din virksomhed de samme muligheder for momsfritagelse, der gælder for små virksomheder i andre EU-lande, hvor du sælger dine varer og ydelser.
Du kan tilmelde dig, oplyse om din omsætning og ansøge om momsfritagelse i andre EU-lande gennem Momsfri Små-selvbetjeningen i TastSelv Erhverv.
Det er meget forskelligt fra land til land, hvilket beløb man må omsætte for, før man skal momsregistrere sig.
Din omsætning skal være under EU-tærsklen
Den første betingelse for at blive tilmeldt ordningen er, at virksomhedens omsætning i EU ikke må overstige 744.750 kr. (EU-tærsklen) hverken i det kalenderår, hvor du tilmelder dig, eller i kalenderåret før.
Det betyder, at der altid vil gå mindst et kalenderår, før du kan bruge ordningen igen, hvis du bliver afmeldt, fordi din omsætning er for høj.
Din virksomhed skal være etableret i Danmark
Du kan kun tilmelde din virksomhed i ordningen om momsfritagelse i EU for små virksomheder, hvis den er etableret i Danmark, og du må kun være registreret i ordningen i ét land.
Hvis din virksomhed skifter etableringsland, fx fordi du flytter, skal du afmelde dig ordningen og tilmelde dig igen i dit nye land.
Du skal have et CVR-nummer og MitID/MitID Erhverv for at få adgang til at indberette i Momsfri Små i TastSelv Erhverv.
Du kan med fordel have følgende oplysninger klar, inden du tilmelder din virksomhed Momsfri Små:
- Kontaktperson, e-mail og telefonnummer på din virksomhed
- Nuværende eller tidligere Moms One Stop Shop-nummer, som er dit cvr-nummer
- Omsætningstal for hvert land i indeværende kalenderår
- Omsætningstal for hvert land i sidste kalenderår
- Omsætningstal for hvert land i forrige kalenderår, for de lande, der kræver det
Tallene skal være fordelt på sektorer, for de lande, der kræver det.
Når du vil tilmelde din virksomhed ordningen for momsfritagelse i EU for små virksomheder, skal du gøre det via dette link.
Når du fremover skal have adgang til ordningen, kan du logge ind via TastSelv Erhverv, som du plejer.
Du skal være opmærksom på, at du ikke er fritaget for at registrere dig og betale moms ved salg i et EU-land, før du har fået besked fra os om, at landet har accepteret, at du er momsfritaget.
Det kan tage op til 35 hverdage for et land at svare, og sagsbehandlingstiden kan være forskellig fra land til land - også selv om du har søgt i flere lande samtidig.
Vi giver dig direkte besked via Digital Post, når der er svar på dine ansøgninger. Du kan også se status på dine ansøgninger i Momsfri Små i TastSelv Erhverv.
Når du har fået godkendt din momsfritagelse i et EU-land, betyder det, at du kan sælge varer og tjenesteydelser uden at lægge moms på din faktura. Du skal heller ikke momsregistrere dig og indberette og betale moms i de pågældende EU-lande, så længe din årlige omsætning ikke overstiger landets momstærskel.
Fritagelsesnummer til din faktura
Når du er blevet godkendt til momsfritagelse i Danmark, får du et fritagelsesnummer, som du kan skrive på din faktura i stedet for et momsnummer.
Vær opmærksom på, at du ikke kan få momsfradrag for dine salg af momsfritagne ydelser.
Du kan give andre lov til at bruge Momsfri Små på dine vegne.
Du kan vælge selv at lave et dokument, hvor du skriver en fuldmagt, eller du kan benytte nedenstående PDF-blanket (02.052) til fuldmagt.
Hvis du vælger at skrive en fuldmagt selv, skal du huske at medtage følgende oplysninger:
- Du skal skrive, at fuldmagten gælder til ordningen Momsfri Små.
- Hvem vil du give fuldmagt til? (Oplys fulde navn og cvr-nummer)
- Hvor længe skal fuldmagten gælde? (fra hvilken dato til hvilken dato)
- Hvilke handlinger vil du give fuldmagtshaver ret til at foretage på dine vegne, fx bede om aktindsigt, modtage kopi af breve fra Momsfri Små eller sende os rettelser til dine oplysninger?
- Din egen underskrift på fuldmagten
Udfyld blanket til fuldmagt (02.052)
Sådan kan du indsende din fuldmagt
Fuldmagter kan sendes ind via kontaktformularen i TastSelv Erhverv.
- Vælg Kontakt
- Vælg Skriv til os
- Vælg Indsend/indberet til os
- Vælg Blanketter
- Vælg Andre blanketter/bilag
- Vedhæft din fuldmagt
- Tryk Send
Fuldmagter kan også sendes med brev til Skattestyrelsen, Nykøbingvej 76, Bygning 45, 4990 Sakskøbing.
Du kan selv via TastSelv Erhverv give din revisor, rådgiver eller en medarbejder adgang til at indberette din omsætning på virksomhedens vegne i Momsfri Små. Det kan du gøre umiddelbart efter, du har udfyldt en ansøgning til ordningen.
Læs mere om, hvordan du giver andre adgang til din virksomheds profil i TastSelv Erhverv.
Hvis du har behov for at give nogen fuldmagt til at ansøge om momsfritagelse i EU på dine vegne, skal du sikre dig, at de har en gyldig fuldmagt.
- Du kan selv sende os en fuldmagtsblanket, som du har underskrevet. Du skal skrive i henvendelsen, at det handler om momsfritagelse i EU for små virksomheder.
- Den person, som du vil give fuldmagt, kan sende os en fuldmagtsblanket, som du har underskrevet. Det skal stå i henvendelsen, at det handler om momsfritagelse i EU for små virksomheder.
- Din revisor eller rådgiver kan selv bede os om at registrere fuldmagten, hvis de er oprettet i Revisorordningen. Revisor eller rådgiver skal meddele os, at det handler om momsfritagelse i EU for små virksomheder.
Udfyld blanket til fuldmagt (02.052)
Sådan kan du indsende din fuldmagt
Fuldmagter kan sendes ind via kontaktformularen i TastSelv Erhverv.
- Vælg Kontakt
- Vælg Skriv til os
- Vælg Indsend/indberet til os
- Vælg Blanketter
- Vælg Andre blanketter/bilag
- Vedhæft din fuldmagt
- Tryk Send
Fuldmagter kan også sendes med brev til Skattestyrelsen, Nykøbingvej 76, Bygning 45, 4990 Sakskøbing.
Hvis du ønsker at ansøge om momsfritagelse i flere lande, end du i sin tid valgte på din oprindelige ansøgning, kan du opdatere din ansøgning i Momsfri Små i TastSelv Erhverv. Så bliver den opdaterede ansøgning forhåndsgodkendt og sendt videre til de ønskede lande, ligesom da du i sin tid udfyldte den første ansøgning.
I dette tilfælde skal du også afvente besked fra os om, at du er momsfritaget i de nye lande, før din tilmelding er gældende. Du beholder dit eksisterende fritagelsesnummer, men det er ikke gyldigt i de nye lande, før du har fået besked.
Hvis du ønsker at afmelde dig ordningen i ét eller flere EU-lande, skal du opdatere din ansøgning i Momsfri Små i TastSelv Erhverv. Så bliver den opdaterede ansøgning sendt videre til de pågældende lande, ligesom da du i sin tid udfyldte den første ansøgning.
I dette tilfælde gælder dit fritagelsesnummer fortsat, indtil den dato, som vi giver dig besked om, du er afmeldt fra. Fra den dato bliver dit fritagelsesnummer inaktivt i de lande, hvor du har afmeldt dig.
Du skal huske, at du stadig skal afrapportere din omsætning for hele den periode, din fritagelse har været gyldig, og at du ikke kan få momsfradrag for dit momsfritagne salg i perioden.
Du har pligt til at opdatere din ansøgning i Momsfri Små i TastSelv Erhverv, hvis din virksomheds kontaktperson, telefonnummer, email-adresse eller webadresse ændrer sig.
Opdatér din ansøgning i TastSelv Erhverv
Hvis din virksomheds stamdata (navn, adresse eller branche) ændrer sig, skal du opdatere dem hos Erhvervsstyrelsen.
Se og ret din virksomheds stamdata hos Erhvervsstyrelsen (Virk.dk)
Du skal kun opdatere dine omsætningstal i ansøgningen, når du søger om momsfritagelse i nye EU-lande.
Du kan få afslag på forhåndsgodkendelse til hele ordningen eller afslag på din ansøgning om momsfritagelse i de enkelte EU-lande
Herunder kan du se mulige årsager til, at man kan få afslag.
Hvis din virksomheds omsætning overstiger 744.750 kr. (EU-tærsklen) i det kalenderår, hvor du tilmelder dig, eller gjorde det i kalenderåret før, vil du få afslag på din forhåndsgodkendelse til ordningen.
Afslaget betyder, at du ikke kan bruge ordningen om momsfritagelse i EU for små virksomheder.
I stedet skal du blive momsregistreret i de lande, hvor du ønsker at sælge din varer eller ydelser.
Du kan også tilmelde dig Moms One Stop Shop, hvis du er berettiget til at bruge den ordning.
Hvert EU-land har sine egne momstærskler. Nogle lande har flere forskellige (fx én for varer og én for tjenesteydelser), og nogle har ingen momsfritagelsesordning.
Det er det enkelte EU-land, hvor du søger om momsfritagelse, som selv træffer afgørelse om din ansøgning. Vi giver dig besked om resultatet via Digital Post.
EU-landene har ikke pligt til at sende dig et dokument med yderligere begrundelse for afgørelsen, medmindre det fremgår af landets egen lovgivning. Hvis et EU-land sender sådan en begrundelse, vil vi sende det videre til dig via Digital Post.
Momstærsklerne og reglerne for at bruge dem er forskellige fra land til land.
Det er hele din omsætning ved salg af varer og tjenesteydelser, som ellers ville have været momspligtig, som ordningen og EU-tærsklen handler om. Mere præcist er det den bogførte omsætning eksklusive moms i alle EU-landene, du skal oplyse.
Derfor skal du huske at oplyse om omsætning fra:
- salg i Danmark, uanset om du er momsregistreret eller ej
- salg i EU-lande, hvor du har betalt moms via en national momsregistrering
- salg i EU-lande, hvor du har betalt moms via Moms One Stop Shop
- salg i EU-lande, der var omfattet af ordningen om EU-salg uden moms
- salg i EU-lande, hvor du er fritaget gennem ordningen om momsfritagelse i EU for små virksomheder
Du skal ikke medregne omsætning af:
- Sundhedsydelser leveret af en kvalificeret udøver, fx læge, tandlæge, optiker, psykolog, fysioterapeut, kiropraktor, fodplejer eller registreret alternativ behandler (RAB)
- Sociale forsorgs- og bistandsydelser, men ikke tolkning, coaching, livsstilsrådgivning eller stressbehandling
- Plejeydelser, men ikke hjemmepleje omfattet af fritvalgs-ordningen og almindelig husholdningshjælp
- Skoleundervisning, undervisning på videregående uddannelsesinstitutioner, faglig uddannelse, omskoling og anden skolemæssig eller faglig undervisning
- Ikke-kommercielle sports- og idrætsaktiviteter samt sportsarrangementer uden professionelle udøvere
- Kulturelle aktiviteter, fx adgang til museum, kunstudstilling, zoo, akvarie eller botanisk have, men ikke radio, tv, biograf, teater, koncert, dyrskue og forlystespark
- Kunstnerisk virksomhed, fx vederlag til forfatter, komponist, musiker, foredragsholder, litterær oversætter, men ikke salg af kunstgenstande (som dog er omfattet af en tærskel) eller af ophavsretten til et værk
- Salg og udlejning af fast ejendom, men ikke korttidsudlejning, hotel, camping, parkering, reklameplads og opbevaringsbokse
- Transport af personer, men ikke turistbus
- Finansielle aktiviteter, fx långivning, sikkerheds- og garantistillelse, anbringelse af midler, transaktioner af valuta, kontanter og værdipapirer samt investeringsforeninger
- Lotteri og spil om penge
- Bedemandsvirksomhed
- Investeringsguld
- Blindes salg af varer og ydelser på højest 170.000 kr. årligt
Hvis du er en velgørende forening, der ikke har salg af forretningsmæssig karakter, skal du ikke søge om momsfritagelse gennem ordningen.
For uddybende og fyldestgørende juridisk information, se Den juridiske vejledning om danske virksomheders ansøgning om og anvendelse af særordningen for små virksomheder inden for EU