Længere ophold i udlandet
Synes du, at det kunne være fedt at tage på et længerevarende ophold i udlandet for enten at arbejde, være frivillig, læse en hel uddannelse eller måske bare rejse ud og se, hvad der sker?
Udover at du skal have styr på, hvor du skal hen, hvad du skal have med, og om du skal starte en rejseblog eller ej, så skal du også lige huske at tænke på det med skat. Der kan nemlig være nogle ting, du skal være opmærksom på, hvis du rejser ud af Danmark i en længere periode.
Hvor skal du betale skat?
Du vil som oftest fortsat være skattepligtig til Danmark, hvis du beholder din bolig i Danmark. Det gælder fx, når du bor ved dine forældre inden udrejse og regner med at bo ved dem igen, når du kommer hjem, eller når du fremlejer din lejlighed eller kollegieværelse i mindre end 3 år.
At være skattepligtig til Danmark betyder dog ikke nødvendigvis, at du skal betale skat til Danmark. Det kan også bare betyde, at du skal oplyse alle indtægter – både fra udlandet og Danmark – på din årsopgørelse i TastSelv.
Danmark har indgået dobbeltbeskatnings-overenskomster (DBO) med en række lande, som bestemmer, hvor du skal betale skat. Du kan læse mere om DBO’er i emnet Studieophold i udlandet.
Fordybelsesopgave: Skattepligt
Brug siden Du flytter fra Danmark til at finde svar på nedenstående spørgsmål:
-
Hvad har betydning for, hvor du skal betale skat?
-
Hvad skal du gøre for at finde ud af, hvor du skal betale skat?
-
Hvad skal du gøre, hvis du ikke ved, hvor længe du er ude af Danmark?
Vidste du?
Der kan være andre ting, du skal være opmærksom på, når du rejser til udlandet i en længere periode, fx forhold omkring dit MitID, dine forsikringer og din bank.
På Guide: Når du flytter til udlandet (borger.dk) kan du få hjælp til at huske alle de ting, der er relevante for dig, når du tager til udlandet i en længere periode.
Studiestipendium og legater
Du har mulighed for at søge om et udlandsstipendium til en kandidat- eller masteruddannelse på op til 2 år. Du kan også søge udlandsstipendium til et udenlandsk studieophold, der er en del af din danske uddannelse.
Du kan maksimalt få et stipendium på det beløb, som staten betaler for en tilsvarende uddannelse i Danmark. Udlandsstipendiet er skattefrit. Hvis studieafgiften i udlandet er højere end satsen for udlandsstipendiet, kan du enten betale forskellen selv eller søge om et udlandsstudielån.
Du kan se mere om finansieringsmulighederne på Hvad kan du få | SU.
Derudover kan der også være legater, du kan søge, som kan dække nogle af dine udgifter. Studielegater er under visse betingelser også skattefrie. Se, hvilke der er skattefrie på Legater og uddelinger fra fonde og foreninger skat.dk.
Diskussionsopgave: Sabbatår
Lucca går i 3.g og vil gerne ud at rejse, når hun bliver student. Hun snakker derfor med sine venner om, hvad de hver især skal lave i deres sabbatår efter gymnasiet. Lucca har brugt de sidste tre år på at lære japansk og beslutter sig for at tage et år til Japan for at arbejde og rejse rundt. Lucca bor i en lejlighed, som hun vil fremleje, mens hun er afsted. På den måde kan hun flytte tilbage i den, når hun kommer hjem igen.
Kig på Du bor i Danmark og arbejder i udlandet | skat.dk, og debattér nedenstående i grupper eller på klassen:
-
Hvor skal Lucca betale skat, hvis hun tjener penge ved at arbejde for en eller flere japanske arbejdsgivere, mens hun er væk?
-
Hvilken betydning har det for Luccas danske skatteforhold, hvis hun forlænger sit ophold til mere end 3 år?
Quiz!
Tag quizzen for at se, om du kan huske, hvad du lige har lært.
Antal spørgsmål: 6