Gå til indhold

Studieophold i udlandet

 

Overvejer du at tage et studieophold i udlandet? Du kan have mange spændende oplevelser i vente, hvis du vælger at studere i udlandet i en periode. Du vil møde nye mennesker, udforske andre kulturer og forbedre dine sproglige evner.

Før du tager afsted, bør du overveje din økonomiske situation, mens du er væk. Hvordan fungerer det rent skattemæssigt, hvis du får SU under opholdet? Og hvad gør du, hvis du har et studiejob i udlandet?

Det kan du læse mere om her på siden.

""

SU når du studerer i udlandet

Det er muligt at tage et studieophold i udlandet på de fleste uddannelser. I den forbindelse kan du få din danske SU med, hvis dit studieophold er en del af din danske uddannelse. Det er studienævnet på dit uddannelsessted, som beslutter, om studieopholdet erstatter en del af din danske uddannelse 1:1, og dermed giver fuld merit.

Den SU, du modtager fra Danmark, mens du opholder dig i udlandet, skal du som udgangspunkt betale skat af til Danmark.

""

Løn under praktik- og arbejdsophold i udlandet

Når du er på praktik- eller arbejdsophold i udlandet med løn, er udgangspunktet, at du skal betale skat til opholdslandet. Du skal samtidig betale skat til Danmark, hvis du opholder dig i udlandet i mindre end 6 måneder. Det samme gælder, hvis du får et studiejob, hvor du udfører arbejdet i udlandet. Hvis du vil søge om fritagelse for dobbeltbeskatning, skal du bevise, hvor du er bosat, og at du allerede har betalt skat af din indkomst. Spørg skattemyndighederne i Danmark og det pågældende land om, hvilke beviser og dokumenter du skal indsende.

Du kan finde mere information om at studere i udlandet på Du flytter fra Danmark skat.dk.

Hvad er en dobbeltbeskatnings-overenskomst?

 

En dobbeltbeskatnings-overenskomst er en aftale, der er indgået mellem Danmark og et andet land om, at en borgers indkomst ikke skal beskattes fuldt ud i begge lande. Det betyder bl.a., at du kun skal betale skat af din danske SU til Danmark. Det betyder også, at hvis du allerede bor i udlandet og vil starte en uddannelse der, kan du søge om at få din danske SU fritaget fra dansk beskatning, så det kun er landet, du bor i, der kan opkræve skat af din SU. På den måde skal du kun betale skat af din SU til ét land i stedet for to.

Selvom du ikke skal betale skat til Danmark, skal du stadig oplyse om den løn, du tjener i udlandet, til Skattestyrelsen via TastSelv.

Du kan se en liste med de lande, Danmark har en DBO med på Danske dobbeltbeskatnings-overenskomster og internationale aftaler - info.skat.dk.

Fordybelsesopgave: Dobbeltbeskatningsoverenskomster

 

Danmark har indgået forskellige dobbeltbeskatnings-overenskomster (DBO'er) med en række lande. Kig på C.F.9.2 Danske dobbeltbeskatningsoverenskomster og internationale aftaler - info.skat.dk og svar på følgende:

  1. Find et land på listen, som Danmark har en DBO med. Hvem har ret til at opkræve skat af løn tjent i det land, som du har valgt?

  2. Danmark har ikke nogen aftale med Spanien. Hvilke konsekvenser kan det have for dig, hvis du skal på studieophold i Spanien?

""

Vidste du?

Det er skattefrit at modtage udlandsstipendium.

Du kan læse om de forskellige muligheder for finansiering af ophold i udlandet på Længere ophold i udlandet.

 

 

""

Quiz!

Tag quizzen for at se, om du kan huske, hvad du lige har lært. 

Antal spørgsmål: 5

Næste tema

Din forskuds- og årsopgørelse

Forsæt din læring med temaet om dine opgørelser:

  • Hvornår får du hvilken opgørelse?
  • Hvordan sikrer du dig, du betaler korrekt skat?
  • Hvad oplyses automatisk til Skattestyrelsen?

 

Gå til siden

Længere ophold i udlandet

Forsæt din læring med temaet om længere ophold:

  • Hvor skal du betale skat?
  • Eksempler på længere ophold i udlandet
  • Er udlandsstipendier og legater skattefrie?

 

Gå til siden

Forsiden

Vend tilbage til forsiden og vælg et nyt tema, fx:

  • Privatøkonomi
  • Onlineshopping
  • Investeringer

 

Gå til forsiden