Gå til indhold

I gang med punktafgifter

Punktafgifter er afgifter på udvalgte varer og ydelser. Afgiften er typisk indført, fordi der er et politisk ønske om at mindske brugen af varen. Fx:

  • Sundhedshensyn. Her finder du afgifter på fx tobak og alkohol
  • Klimahensyn. Her finder du afgifter på fx olie, el og andre energiformer
  • Miljøhensyn. Her finder du afgifter på fx sprøjtemidler og pvc

Som udgangspunkt skal din virksomhed registreres for afgifter, hvis den fremstiller, sælger eller importerer varer med afgifter.

chokolade

Aktuelt


Vigtige ændringer i EMCS fra februar 2024

(nyhedsbrev fra den 14. december 2023)

Den 13. februar 2024 skal alle EU-medlemslande have opdateret EMCS til ny version (4.1). I dette nyhedsbrev bliver der orienteret om de vigtige ændringer, som får betydning for virksomheder, som anvender EMCS.

Læs mere i nyhedsbrevet

Indberet punktafgifter

Frister for afgifter


Du indberetter og betaler typisk afgifter en gang om måneden. Der kan være undtagelser, som vil fremgå af informationen om den konkrete afgift.

Find fristerne på siden om den relevante vare. Se en oversigt over alle sider om varer og ydelser med punktafgifter på hovedsiden Punktafgifter.

Satser for afgifter

Afgiftspedia


Hvad betyder EU-harmoniseret?

Når en vare er EU-harmoniseret betyder det, at varen er afgiftspligtig i hele EU. Det gælder fx tobak og alkohol. Handler du med varer, der er EU-harmoniserede, skal du blandt andet være opmærksom på, at dine køb skal forhåndsanmeldes til Skattestyrelsen. Læs mere om handel i EU med varer med afgifter på.

Hvad er EMCS?

EMCS (Excise Movement and Control System) er et forsendelsesytem, hvor afgiftspligtige varer, der sælges til virksomheder eller forbrugere i andre EU-lande, skal oplyses.

Du kan læse mere om, hvordan du bruger systemet på siden Om EMCS