At være lønmodtager betyder, at du arbejder efter en arbejdsgivers anvisninger, for dennes regning og risiko, og som led i en aftale. Aftalen i denne sammenhænge er normalt en ansættelseskontrakt, men der behøver ikke være en nedskrevet aftale.
Lønmodtagere kan fx også være freelancere, konsulenter og medarbejdere i outsourcede funktioner.
Selvom du udskriver fakturaer i stedet for at modtage en lønseddel, kan du i skattemæssig forstand være lønmodtager. Hvis det er tilfældet, bør du tale med din kunde eller arbejdsgiver om muligheden for at få en ansættelseskontrakt. Hvis det ikke er muligt at blive ansat, skal du kontakte os, så du kan få afklaret, hvordan du betaler skat af din indtægt.
Der vil altid være tale om en samlet vurdering.
Som lønmodtager skal du fratrække dine udgifter som fradrag i den skattepligtige indkomst.
Lønmodtagere skal ikke være momsregistrerede. Er du momsregistreret, eller har du et cvr-nr., anbefaler vi, at du kontakter os, da du formentligt skal afmelde og lukke din virksomhed på virk.dk.
Sådan gør du som lønmodtager:
Kriterier for lønmodtagere
Forhold, der betyder, at du er lønmodtager | Karakteristika inden for det enkelte forhold |
Du arbejder efter arbejdsgiverens anvisninger | Der er fastsat regler for, hvordan og hvornår du skal udføre arbejdet, og der er tilsyn og kontrol med arbejdets udførelse. Du kan ikke bestemme, hvilke arbejdsredskaber og materialer der skal bruges ved arbejdets udførelse. Du kan typisk ikke ansætte arbejdskraft. |
Du arbejder for arbejdsgiverens regning og risiko | Du betaler ikke de udgifter, der er ved arbejdet. Du har ikke en reel økonomisk risiko ved arbejdet. Indtægten er overvejende nettoindkomst, det vil sige, at der ikke er udgifter til fx indkøb og annoncering af dine egne arbejdsydelser. |
Du arbejder som led i en aftale | Du har indgået aftale om løbende arbejdsydelse. Du anses ifølge arbejdsmarkedslovgivningen - fx ferieloven og funktionærloven - som lønmodtager. Du får et fast beløb for hver time, uge eller måned, du arbejder. Udbetaling af bonus, akkord osv. er aftalt på forhånd. Du arbejder overvejende for én arbejds- eller hvervgiver. Du har krav på at blive opsagt med et bestemt varsel. Din mødetid, timetal og ferieplacering er aftalt med eller bestemmes af hvervgiveren. |
Fleksibel arbejdstid
Freelancere og konsulenter har ofte meget frie arbejdsforhold, fx fleksible arbejdstider med hjemmearbejdsplads, men det ændrer ikke ved, at de er lønmodtagere eller honorarmodtagere, hvis de er uden økonomisk risiko.
Konsulenter inden for it vil som regel ikke have påtaget sig nogen økonomisk risiko, og vil derfor være enten lønmodtager eller honorarmodtager, afhængigt af om der er etableret et ansættelsesforhold eller ej.
Outsourcing
Hvis en virksomhed udlægger opgaver som fx telefonpasning, bogholderi, it-opgaver eller lignende, er der tale om outsourcing.
Hvis du starter egen virksomhed, og din tidligere arbejdsgiver outsourcer dine hidtidige arbejdsfunktioner til dig, anses du muligvis stadig som lønmodtager for denne aktivitet.
Vurderingen afhænger af, om rammerne for samarbejdet med din tidligere arbejdsgiver har ændret sig, herunder om du selv fortsætter med at varetage opgaven, og om du har påtaget dig en økonomisk risiko.
Se eksempler på lønmodtager