Merafkast ved investering i kapital-, venture- og infrastrukturfonde
Investerer du i kapital-, venture eller infrastrukturfonde, gælder der særlige regler for beskatning af merafkast.
Disse 3 betingelser skal være opfyldt, før du er omfattet af reglerne:
- Du er skattepligtig i Danmark. Reglerne gælder også for dødsboer.
- Du, eller et selskab, som du direkte eller indirekte kontrollerer, har en fortrinsstilling i fonden.
- Du, eller et selskab, som du direkte eller indirekte kontrollerer, modtager merafkast af investeringer foretaget via fonden.
Det selskab, som du direkte eller indirekte kontrollerer, kan være både dansk og udenlandsk.
Reglerne gælder også, hvis du investerer i fonden gennem en forening mv.
Kapital- og venturefonde investerer i aktier med henblik på helt eller delvist at erhverve et selskab med henblik på at deltage i ledelsen og driften af disse.
Infrastrukturfonde tilvejebringer kapital med henblik på direkte eller indirekte investering i etablering eller udbygning af infrastrukturanlæg og -faciliteter og varetagelse af ejerskab til og eventuelt drift af sådanne anlæg og faciliteter.
Fonden kan være organiseret som én eller flere skattemæssigt transparente enheder (fx kommanditselskaber), som en eller flere skattemæssige selvstændige enheder (fx aktieselskaber) eller som et aftalekompleks.
Det væsentligste er, om hensigten med strukturen er at tilbyde aktive investeringer med henblik på effektivisering, styrkelse af ledelsen, långivning m.v. eventuelt med henblik på senere salg.
For at være omfattet af reglerne er det en betingelse, at du eller dit selskab har en fortrinsstilling i fonden. Du har en fortrinsstilling, når din forholdsmæssige andel af resultatet af investeringerne foretaget via fonden overstiger din andel af den samlede deltagerkapital. Den samlede deltagerkapital omfatter både den indskudte kapital og lånekapital indskudt af deltagere i fonden.
Du har ikke nødvendigvis en fortrinsstilling i fonden, hvis du har aktier med en forlodsret til udbytter som følge af et generationsskifte af virksomheden.
Eksempel på en fortrinsstilling
Du kan fx have en fortrinsstilling, hvis du ejer 3 % af deltagerkapitalen i fonden, og det er aftalt, at du vil modtage 20 % af udbytterne, mens de øvrige deltagere, der ejer 97 % af deltagerkapitalen i fonden, modtager de resterende 80 % af udbytterne.
Merafkast er det afkast, der overstiger et standardafkast af den samlede deltagerkapital, hvis du investerer direkte i fonden. Standardafkastet er det afkast, de andre deltagere i fonden uden fortrinsstilling opnår.
Hvis du investerer i fonden gennem et eller flere selskaber, bliver merafkastet opgjort som det afkast, selskabet har fået af den kapital, som selskabet har investeret via fonden, med fradrag af standardafkastet.
Beskatningen omfatter enhver form for merafkast af den investerede kapital. Merafkastet vil som oftest være modtaget som udbytte eller som gevinst ved salg af aktier, men kan også være modtaget som fx renter eller afkast på et udbyttegivende gældsbrev.
Beskatning af dit merafkast (direkte investering)
Har du selv en fortrinsstilling i fonden, skal du medregne dit merafkast af investeringer foretaget via fonden i din skattepligtige indkomst.
Beskatning af dit selskabs merafkast (indirekte investering)
Har du investeret i fonden gennem et eller flere selskaber, som du kontrollerer, og har selskabet en fortrinsstilling i fonden, skal du medregne selskabets merafkast af investeringer foretaget via fonden som CFC-indkomst (Controlled Foreign Company-indkomst).
Hvornår skal du oplyse merafkast?
Merafkastet skal du oplyse, når du erhverver ret til indkomsten. Hvis du investerer i fonden gennem et eller flere selskaber, skal du oplyse merafkastet, når dit selskab erhverver ret til indkomsten.
Allerede på det tidspunkt, hvor enten du eller dit selskab har krav på merafkastet fx en afståelsessum, skal du efter retserhvervelsesprincippet beskattes af indkomsten. Dette er uanset, om du fx først modtager den faktiske betaling senere.
Du skal være opmærksom på, at du ikke skal medregne udbytte til den skattepligtige indkomst, svarende til skatten af CFC-indkomsten (merafkastet), i det omfang udbyttet er udloddet fra:
- dit selskab, der har fortrinsstillingen i fonden, eller
- dit selskab, der direkte eller indirekte kontrollerer det selskab, der har fortrinsstillingen i fonden.
Det er en betingelse, at udbyttet ikke overstiger den skat, du skal betale af CFC-indkomsten (merafkastet) i selskabet. CFC-indkomst beskattes med 22 %
Eksempel på opgørelse af udbytte, der ikke skal medregnes i den skattepligtige indkomst
Type | Beløb | Rubrik på din årsopgørelse |
---|---|---|
CFC-indkomst (merafkast) | 100.000 kr. | Oplys i rubrik 484 |
Skat af CFC-indkomst (22 %) | 22.000 kr. | |
Udbytte fra dansk selskab | 22.000 kr. | Se rubrik 64 |
Indeholdt udbytteskat (27 %) | 5.940 kr. |
I dette eksempel skal udbytte fra dansk selskab på 22.000 kr. ikke medregnes i din skattepligtige indkomst.
Udbytte fra dansk selskab
Udbytte, der er udloddet fra et dansk selskab, skal indberettes af selskabet, og vil automatisk indgå på din årsopgørelsen. Selskabet indeholder 27 % i udbytteskat. Du skal selv kontakte Skattestyrelsen, hvis du skal korrigere denne indkomst.
Udbytte fra udenlandsk selskab
Udbytte, der er udloddet fra et udenlandsk selskab, bliver ikke automatisk oplyst til Skattestyrelsen, medmindre aktierne ligger i et dansk depot. Du skal selv oplyse om det udbytte, du modtager fra dit udenlandske selskab, når dette udloddes.
Du skal kontakte Skattestyrelsen, hvis du har modtaget udbytte, der ikke skal medregnes i din skattepligtige indkomst. Det vil sige, at beløbet i rubrik 64 på din årsopgørelse skal nedsættes.
Du kan indsende oplysninger på denne måde:
- Log på skat.dk/tastselv
- Vælg Kontakt og derefter Skriv til os (borger)
- Vælg Indsend/indberet til os (fx blanket/bilag)
- Vælg Andre blanketter/bilag
- Indsend oplysninger om det selskab, hvor udbyttet kommer fra. Det kan være i form af selskabets CVR-/Se-nummer og navn.
- Oplys størrelsen af det udloddede udbytte, udbytteskat og dato for vedtagelse af udbyttet.
Fristen er enten den 1. maj eller den 1. juli i året efter indkomståret. Du kan læse mere om fristerne her.
Du skal indsende oplysninger om, hvordan det skattepligtige merafkast er opgjort.
Oplysninger kan indsendes på denne måde:
- Log på skat.dk
- Vælg Kontakt og derefter Skriv til os (borger)
- Vælg Indsend/indberet til os (fx blanket/bilag)
- Vælg Andre blanketter/bilag.
Her skal du oplyse:
- Identiteten på de fysiske eller juridiske personer, hvor indkomsten kommer fra. Det kan være i form af CVR-/Se-nr., udenlandsk identifikationsnummer, navn, adresse og bopælsland.
- Hvordan eventuelt fradrag for negativt merafkast fra tidligere indkomstår er beregnet.
- Hvordan indkomsten, der danner grundlag for det opgjorte merafkast, er sammensat.
- Hvordan standardafkastet er opgjort.
- Eventuelle skatter, for hvilke der anmodes om nedslag.
- Aftaler om fordelingen af merafkast, der er modtaget af selskaber omfattet af Ligningslovens § 16 I, stk. 6 (Investeringer via et eller flere selskaber).
Fristen er enten den 1. maj eller den 1. juli i året efter indkomståret. Du kan læse mere om fristerne her.
Du skal oplyse den del af en realiseret investering, der udgør et merafkast, som CFC-indkomst i det indkomstår, hvor du har erhvervet ret til det.
Når merafkastet er CFC-indkomst, skal du oplyse det i rubrik 484 på din årsopgørelse for udenlandsk virksomhedsindkomst. Rubrikken skal anvendes til indkomster fra både Danmark og udlandet.
- Sådan oplyser du i TastSelv
- Log på skat.dk/tastselv
- Vælg Ret årsopgørelse/oplysningsskemaet
- Gå til Udenlandsk indkomst og tryk på lommeregneren ud for Udenlandsk virksomhed
- Vælg et land (også selvom CFC-indkomsten er fra Danmark) og tryk Næste
- Tryk Næste (du skal ikke udfylde noget på denne side)
- Sæt kryds i CFC-indkomst
- Udfyld rubrik 484
Du kan også indsende blanketten Oplysningsskema for udenlandsk virksomhedsindkomst (04.011)
Hvis der er betalt dansk eller udenlandsk selskabsskat af CFC-indkomsten, kan du oplyse om beløbet i rubrik 486. Alle indtastede beløb skal være omregnet til danske kroner.
Danske selskaber og foreninger mv., der udlodder udbytte, skal indberette oplysninger om bl.a. udbyttemodtagere, udloddet udbytte og indeholdt udbytteskat i TastSelv Erhverv.
Når dit selskab skal indberette udbytte og udbytteskat i TastSelv Erhverv, skal du være opmærksom på følgende:
- Selskaber skal indberette danske og udenlandske udbyttemodtagere, modtaget udbytte samt udbytteskat. TastSelv Erhverv sammentæller udbytte og udbytteskat, og i menupunktet Se oversigt over indberettet udbytte og udbytteskat kan du kontrollere om indtastningen stemmer overens med det udloddede udbytte. Den indeholdte udbytteskat skal afregnes overfor Skattestyrelsen.
- Det indberettede bruttoudbytte (udbytte før skat) i TastSelv Erhverv skal også oplyses i felt 37 på selskabets oplysningsskema i TastSelv Selskabsskat for det pågældende indkomstår.
Hvis udbyttet er skattefrit for udbyttemodtageren, skal årsopgørelsen rettes. Læs mere i afsnittet Sådan oplyser du udbytte som CFC-indkomst.
Hvis du forventer at blive skattepligtig af merafkast, kan det være relevant at få justeret din forskudsopgørelse, så du løbende betaler den korrekte skat. Du kan læse mere om forskudsopgørelsen her.
Du kan ikke selv ændre forskudsopgørelsen med oplysninger, når merafkastet er CFC-indkomst. Du skal derfor kontakte Skattestyrelsen ved at logge på skat.dk/tastselv og vælge Kontakt og Skriv til os (borger), hvis du vil justere forskudsopgørelsen.
Hvis du kommer i den situation, at den allerede betalte foreløbige skat væsentligt vil overstige slutskatten, kan du bede om at få den skat, der er betalt for meget af tilbage. Situationen kan fx opstå, fordi der er indeholdt udbytteskat af det udbytte, der ikke skal medregnes i den skattepligtige indkomst. Se nærmere i ligningslovens § 16 I, stk. 9.
Begæring om tilbagebetaling, der også kan ske ved at rette forskudsopgørelsen, skal være fremsat inden udgangen af det kalenderår, hvori den foreløbige skat opkræves. Se nærmere i kildeskatteloven § 55.
Det er en konkret vurdering, om der kan ske tilbagebetaling. Det har bl.a. betydning, om udbetalingen udgør et væsentligt beløb i forhold til den forventede slutskat. Hvis begæringen kan imødekommes, vil pengene blive udbetalt til din NemKonto i løbet af 2-3 uger, og du vil modtage en meddelelse i e-Boks.
For uddybende og fyldestgørende juridisk information, se Den juridiske vejledning om Merafkast ved investering i kapital-, venture- og infrastrukturfonde