Når du køber og sælger aktier og værdipapirer
Du skal altid selv tjekke, om det er de rigtige oplysninger, der står på din årsopgørelse. Det gælder uanset, om du køber eller sælger aktier og andre værdipapirer, eller du blot får udbetalt et årligt udbytte. Skattestyrelsens beregningssystem Værdipapirsystemet i TastSelv kan beregne nogle af oplysningerne.
Beregn og overfør gevinst og tab til din årsopgørelse
Det er især, når du sælger værdipapirer, du skal gøre noget.
- Når du sælger aktier og andre værdipapirer, skal du betale skat af gevinsten. Gevinst ved salg af almindelige aktier beskattes som aktieindkomst.
- Hvis du har haft tab ved at sælge aktier, kan du trække tabet fra, hvis Skattestyrelsen har fået oplysning om købet.
- Gem altid dokumentation for salget.
Sådan opgør du gevinst og tab ved salg af aktier
- Hovedreglen er, at Gevinst og tab opgøres efter gennemsnitsmetoden. Ved salg af aktieretter og tegningsretter kan der gælde andre regler.
Først ind, først ud
Sælger du aktier i samme selskab og med samme rettigheder, hvor du har købt nogle før og nogle efter 1. januar 2006, anses de først købte som hovedregel for de først solgte.
Tab på aktier, der er optaget til handel
Dine aktier er optaget til handel, hvis de bliver handlet på et reguleret marked eller en multilateral handelsfacilitet.
Hvis du taber på at sælge aktier, der er optaget til handel, skal du oplyse tabet på din årsopgørelse i rubrik 66. Skattestyrelsen trækker automatisk tabet fra i aktieudbytter og gevinster ved salg - dog kun i aktieudbytter og gevinster, der er aktieindkomst og vedrører aktier, der er optaget til handel på et reguleret marked.
Du kan kun fratrække tab på aktier, optaget til handel på et reguleret marked, i aktieudbytter og gevinster ved salg af andre aktier, der er optaget til handel.
Hvis dit tab er større end det samlede beløb af dine aktieudbytter og gevinster (kaldet aktieindkomst), får du fradrag for det resterende tab i denne rækkefølge:
- Det overskydende tab trækkes automatisk fra i summen af din samlevende ægtefælles aktieudbytter og gevinster opgjort efter fradrag af din ægtefælles tab. Denne overførsel er obligatorisk.
- Er der stadig et overskydende tab, bliver det overført til de efterfølgende år, hvor det modregnes automatisk først hos dig og dernæst hos din ægtefælle. Et fremført tab skal modregnes i takt med, at der er nettogevinst mv. i de efterfølgende indkomstår.
Læs mere om Betingelser for fradrag for tab på aktier og investeringsbeviser
Tab på aktier, der ikke er optaget til handel
Dine aktier er ikke optaget til handel, hvis de hverken bliver handlet på et reguleret marked eller en multilateral handelsfacilitet.
Hvis du taber på at sælge aktier, der ikke er optaget til handel, skal du oplyse tabet på din årsopgørelse i rubrik 67, eller i oplysningsskemaet. Når du har oplyst om tabet, bliver det automatisk modregnet i eventuel positiv aktieindkomst. Hvis aktieindkomsten herefter er negativ, udregnes skatteværdien af den negative aktieindkomst automatisk. Dette negative skattebeløb fratrækkes automatisk i dine øvrige skatter på årsopgørelsen.
Hvis du er gift og samlevende ved årets udgang, skal din negative aktieindkomst dog først modregnes i din ægtefælles eventuelle positive aktieindkomst for samme år, inden der beregnes et negativt skattebeløb.
- Et negativt skattebeløb, som er større end din egen slutskat af anden indkomst, modregnes i en samlevende ægtefælles slutskat for samme indkomstår.
- Er der stadig et overskydende negativt skattebeløb, bliver det automatisk modregnet i skatten i de efterfølgende år, først i din egen skat og dernæst i din ægtefælles.
Skatteværdi af negativ aktieindkomst beregnes med 27 % af de første 63.300 kr. og 42 % af resten for 2025. For ægtefæller er beløbsgrænsen i alt på 126.600 kr. For 2024 er beløbsgrænsen på 61.000 kr. og for ægtepar på 122.000 kr.
Hvis du taber på aktier, der ikke er optaget til handel, men som i din ejertid har været optaget til handel på et reguleret marked eller en multilateral handelsfacilitet, skal du trække tabet fra efter de regler, der gælder for aktier, der er optaget til handel på et reguleret marked.
Salg af tegningsret beskattes som aktieindkomst
En tegningsret er den ret, der giver et selskabs aktionærer ret til at tegne nye aktier i forbindelse med udvidelse af selskabets kapital. Vil du ikke selv udnytte tegningsretterne, kan du sælge dem. Gevinsten beskattes som aktieindkomst. Vær opmærksom på, at der er særlige beregningsregler.
Læs mere i Tegningsretter til nye aktier.
Du skal selv huske at oplyse Skattestyrelsen om købet af aktier og andre værdipapirer, medmindre det sker automatisk. Det er en betingelse, hvis du vil have fradrag for eventuelle tab på aktier og investeringsbeviser.
- Når du køber via din bank eller fondshandler her i Danmark, går det automatisk, og du behøver ikke selv at gøre noget. Banker og fondshandlere i Danmark har pligt til at indberette oplysningerne til Skattestyrelsen.
- Du skal selv oplyse købet til Skattestyrelsen, hvis det drejer sig om værdipapirer, der er købt i udlandet og er placeret i et udenlandsk depot.
- Gem kvittering for køb af værdipapirer. Kvitteringen kan være vigtig, hvis du sælger papirerne igen.
Vi opdaterer automatisk oplysninger, når der sker ændringer i danske virksomheder (selskabshændelser). I de fleste tilfælde opdaterer vi også automatisk oplysninger, når der sker ændringer i udenlandske virksomheder.
Men indimellem modtager vi ikke tilstrækkelige oplysninger til, at vi kan beregne korrekt skat af dine værdipapirer. Det skyldes, at udenlandske virksomheder ikke har pligt til at oplyse os om hændelserne.
I det tilfælde får du et brev om, at du skal fremskaffe og indtaste de manglende oplysninger. Det kan du nemt gøre i TastSelv.
Log på TastSelv og indtast manglende oplysninger i din årsopgørelse
Eksempler på ændringer i virksomheder
- Navneændring
- Sammensmeltninger (fusion)
- Opsplitning (ændring af aktiesammensætningen)
- Aktieombytning (A og B aktier)
- Et værdipapir overgår til en anden form for beskatning
Når der sker ændringer i en virksomhed, hvor vi har kunnet opdatere oplysningerne, vil du også få et brev. I det tilfælde behøver du ikke at gøre noget.
Når du er kapitalejer i et selskab, der ikke er optaget til handel, som bliver opløst, skal du betale skat af din personlige gevinst på opløsningstidspunktet. Hvis du har haft tab, kan du få fradrag for tabet.
Gevinst/tab skal du oplyse i rubrik 67 på årsopgørelsen og i felt 312 på forskudsopgørelsen.
Sådan opgør du gevinst og tab
Gevinst/tab opgøres som forskellen mellem afståelsessummen og anskaffelsessummen.
Afståelsessum (provenu ved ophør) | 250.000 kr. |
Anskaffelsessum | - 40.000 kr. |
Gevinst (oplyses i felt 312/rubrik 67) | = 210.000 kr. |
Afståelsessummen er det provenu, der er på opløsningstidspunktet. Det vil ofte være egenkapitalen i dit selskab. Hvis egenkapitalen er negativ på opløsningstidspunktet, er der ikke et provenu, og afståelsessummen vil være 0 kr.
Anskaffelsessummen er det beløb, du betaler, eller den værdi, du indskyder, når du bliver ejer af selskabet. Anskaffelsessummen skal reguleres med de kapitalændringer, der er sket i din ejertid.
Når du har stiftet selskabet:
Kontant indbetaling:
Ved kontant indbetaling vil din anskaffelsessum være det, du har betalt for aktierne/anparterne. Har du indbetalt til en højere kurs end 100, vil anskaffelsessummen være det samlede indskud.
Eksempel: Kontant indbetaling
Har Lars indbetalt 40.000 kr. til kurs 200, vil anskaffelsessummen udgøre 80.000 kr. Den pålydende værdi af selskabskapitalen vil være 40.000 kr., mens de resterende 40.000 kr. registreres som frie reserver under egenkapitalen.
Apportindskud (indskud af aktiver)
Har du stiftet selskabet ved indskud af aktiver, som ikke er kontanter, er der tale om apportindskud. Det kan fx være, at der indskydes maskiner, køretøjer og lignende. Der skal foreligge en vurderingsberetning fra en revisor, der redegør for værdien af de indskudte værdier.
Din anskaffelsessum vil være handelsværdien af det indskudte aktiv.
Indskud af andre værdier (aktieombytning)
Udover at indskyde aktiver i form af driftsmidler og maskiner kan der også ske ombytning af aktier/anparter i et andet selskab, du ejer. I det tilfælde indskydes de kapitalandele, du har i det andet selskab, og selskabet stiftes derved ved en såkaldt aktieombytning.
Har du anvendt reglerne om skattefri aktieombytning, anses du for at have anskaffet aktierne/anparterne i det modtagende selskab på samme tidspunkt og til samme anskaffelsessum, som aktierne/anparterne du skyder ind.
Har du anvendt reglerne om skattepligtig aktieombytning, vil aktierne anses for at være anskaffet på indskudstidspunktet, og anskaffelsessummen vil være den værdi, det indskudte selskab blev opgjort til ved opgørelsen af det skattepligtige provenu på indskudstidspunktet.
Indskud af bestående virksomhed
Det er også muligt stifte et nyt selskab ved at indskyde din personligt ejede virksomhed.
Har du valgt at omdanne din personligt ejede virksomhed til et selskab, anvendes ofte reglerne om skattefri virksomhedsomdannelse. Aktiernes/anparternes anskaffelsessum opgøres til det beløb, som ville være opnået ved sædvanligt salg af virksomheden (handelsværdien) med fradrag af skattepligtig fortjeneste, der ville være konstateret ved et sådant salg. Derudover kan konti for opsparede overskud i virksomhedsordningen indgå i anskaffelsessummen og kan gøre anskaffelsessummen negativ.
Har du anvendt reglerne, skal du have sendt en række dokumenter til Skattestyrelsen, herunder opgørelse af aktiernes/anparternes skattemæssige anskaffelsessum.
Har du brugt reglerne om skattepligtig virksomhedsomdannelse, bør anskaffelsessummen svare til aktiernes nominelle værdi.
Spaltning
Ved en spaltning overfører et selskab sine aktiver og passiver til et eller flere selskaber. Enten en del af aktiverne/passiverne (grenspaltning) eller alle (ophørsspaltning).
Er dit selskab stiftet ved skattefri spaltning, vil din anskaffelsessum svare til anskaffelsessummen for det selskab, der spaltes. Du succederer hermed i din oprindelige anskaffelsessum i det spaltede selskab.
Er der tale om skattepligtig spaltning, vil din anskaffelsessum svare til den afståelsessum, du er blevet beskattet af ved spaltningen.
Når du overtager et eksisterende selskab
Køb af eksisterende selskab
Hvis du køber/erhverver et eksisterende selskab, vil din anskaffelsessum være det beløb, du har givet for selskabet i henhold til aktie-/anpartshaveroverdragelsesaftalen.
Succession
Har du erhvervet aktier/anparter efter regler om succession, anses du for at have anskaffet aktierne/anparterne i selskabet til samme værdi/anskaffelsessum som den, du har overtaget anparterne fra. Det kan enten være ved arv, dødsfald eller overdragelse fra nærtstående.
Ved overdragelse med succession betyder det nemlig, at den, der erhverver en post aktier/anparter, indtræder i overdragerens skattemæssige stilling ved overdragelse af aktierne/anparterne.
Kapitalforhøjelse ved kontant indbetaling
Har du foretaget en kapitalforhøjelse ved indskud af kontanter, tillægges beløbet til den oprindelige anskaffelsessum. Er indskuddet foretaget til en højere kurs end 100 vil anskaffelsessummen fortsat skulle tillægges med det samlede kontante indskud, du foretager.
Kapitalforhøjelse ved overførte reserver/overskud
En kapitalforhøjelse kan også være foretaget ved, at kapitalen forhøjes ved at overføre frie midler fra overskud (eller andre reserver) til selskabskapitalen.
Har dit selskab forhøjet kapitalen ved overførte reserver, vil det ikke påvirke din anskaffelsessum, idet kapitalen forhøjes med selskabets egne midler, og der derved ikke er sket indskud/betaling fra dig.
Kapitalforhøjelse ved indskudte værdier
Kapitalforhøjelse kan også foretages ved, at kapitalen forhøjes ved at indskyde andre værdier end kontanter. Det kan være maskiner, driftsmidler, aktier med videre. Der kan også indskydes andre aktier/anparter, enten særskilt eller som datterselskabsaktier.
Der skal være udarbejdet en vurderingsberetning, hvis en kapitalforhøjelse er sket i andre værdier end kontanter.
Har dit selskab forhøjet kapitalen ved indskudte værdier, kan du læse mere om beregning af anskaffelsessummen i afsnittet ovenfor.
Kapitalforhøjelse ved gældskonvertering
Har selskabet haft en gæld til dig, som er konverteret til aktier/anparter ved en kapitalforhøjelse, er der sket en kapitalforhøjelse ved gældskonvertering. Anskaffelsessummen for aktierne/anparterne vil være dit tilgodehavendes kursværdi på konverteringstidspunktet, og det beløb der skal tillægges din anskaffelsessum.
Du kan læse mere om gældskonvertering og se beregning af kursværdi i Den juridiske vejledning om Kapitaludvidelse ved gældskonvertering.
Konvertibelt obligation/gældsbrev
Har du lånt penge til dit selskab, hvor du som modydelse har modtaget et konvertibelt gældsbrev (en konvertibel obligation), der giver dig ret til at konvertere dit tilgodehavende til aktier/anparter, vil anskaffelsessummen for denne kunne tillægges aktiernes anskaffelsessum, hvis selskabet opløses indenfor den periode, hvor gældsbrevet kan konverteres til aktier/anparter.
Det skal bemærkes, at der er nogle selskabsretlige krav om anmeldelse og registrering hos Erhvervsstyrelsen ved udstedelse af konvertible obligationer/gældsbreve, der skal overholdes for, at gældsbrevet kan anerkendes som et konvertibelt gældsbrev.
Fusion
Når et eller flere selskaber har overdraget sin aktivitet/formue til et andet selskab, eller to eller flere selskaber sammensmeltes til et nyt, er der tale om en fusion.
Har du foretaget en kapitalforhøjelse ved at indskyde et andet selskab, der tilhørte dig, ved en skattefri fusion, anses du for at have anskaffet aktierne/anparterne i det nye modtagende selskab på samme tidspunkt og til samme anskaffelsessum som aktierne/anparterne i det indskydende selskab.
Er der tale om skattepligtig fusion, vil din anskaffelsessum svare til den afståelsessum, du er blevet beskattet af for det ”ophørende selskab” ved fusionen.
Kapitalnedsættelse til dækning af underskud
Hvis dit selskab har haft et underskud, der ikke kunne dækkes af de frie reserver, og selskabet har valgt at betale sin gæld ved brug af selskabskapitalen, påvirker det ikke din anskaffelsessum, idet der ikke er sket nogen udbetaling til dig. Det betyder, at du ejer færre anparter, men anskaffelsessummen for disse anparter vil stadig være det, du gav for dem i sin tid.
Kapitalnedsættelse ved udbetaling
Hvis dit selskab har foretaget en kapitalnedsættelse med samtidig udbetaling til dig, skal udbetalingen beskattes hos dig som udbytte fra selskabet. Din anskaffelsessum vil fortsat være den oprindelige anskaffelsessum.
Hvis du ved en fejl ikke er blevet beskattet af det beløb, der er udbetalt, skal din anskaffelsessum reguleres svarende til den kurs, dine aktier/anparter er anskaffet for.
Eksempel: Hvis du fejlagtigt ikke er blevet beskattet
Mettes selskabs kapital udgør 300.000 kr. Mettes selskab er stiftet ved kontant indskud til kurs 100. Det er besluttet at nedsætte kapitalen med 100.000 kr. til kurs 100. Mette har derfor modtaget 100.000 kr., der ikke er beskattet.
Mettes anskaffelsessum skal derfor nedsættes med den kurs, hvorpå aktierne/anparterne, der ”nedsættes”, i sin tid er anskaffet for. I dette eksempel anskaffet til kurs 100.
Oprindelig anskaffelsessum 300.000 anparter til kurs | 300.000 kr. |
Nedsættelse 100.000 aktier/anparter til kurs | - 100.000 kr. |
Ny anskaffelsessum for de resterende 200.000 aktier/anparter | = 200.000 kr. |
Ophør ved frivillig likvidation
Hvis dit selskab er opløst efter frivillig likvidation, er der indsendt et afsluttende likvidationsregnskab til Erhvervsstyrelsen. Din afståelsessum vil her være den opgjorte egenkapital/likvidationskonto i regnskabet.
Ophør ved betalingserklæring
Er dit selskab opløst efter betalingserklæring, er der ikke indsendt et afsluttende regnskab til Erhvervsstyrelsen for den afsluttende periode/ophørsår.
Har der ikke været aktivitet i dit selskab siden det sidst indsendte regnskab/årsrapport, kan udgangspunktet for opgørelsen af din afståelsessum være den egenkapital, der fremgår af det sidst indsendte regnskab/årsrapport.
Såfremt der har været aktivitet, kan selskabets afståelsessum findes, enten i selskabets bogførte saldobalance eller egenkapitalen fra det sidst indsendte regnskab/årsrapport reguleret med efterfølgende dokumenterede indtægter og udgifter.
Er dit selskab gået konkurs, vil selskabets gæld have oversteget dets aktiver. Selskabets kreditorer har haft fortrinsret til at få dækket deres tilgodehavende, hvorfor udgangspunktet er, at der ikke er midler tilbage. Udgangspunktet er derfor, at afståelsessummen er 0 kr. i forbindelse med en konkurs.
Investeringsinstitutter (tidligere udloddende investeringsforeninger) opdeles i aktiebaserede og obligationsbaserede.
Aktiebaserede:
Ved salg af aktiebaserede investeringsbeviser følges reglerne for salg af aktier, som er optaget til handel. Det betyder, at du skal betale skat af en gevinst ved salg, og at du kan trække et eventuelt tab fra, når du har solgt beviserne. Du kan kun trække tab fra, hvis du har oplyst købet til Skattestyrelsen.
Obligationsbaserede:
En gevinst og et tab ved salg regnes med i kapitalindkomsten. Årets nettogevinst eller nettotab kan sammenlægges med nettogevinster og nettotab ved salg af fordringer, som følger kursgevinstlovens regler (det kan for eksempel være gevinst og tab på fordringer og/eller gæld i fremmed valuta).
Du bliver kun beskattet af gevinsten, hvis det sammenlagte beløb er større end 2.000 kr. Du kan også kun trække tab fra, hvis tabet i alt er større end 2.000 kr.
Aktier og investeringsbeviser, der er udstedt af et obligationsbaseret investeringsselskab, beskattes først af gevinsten, når du sælger dem.
I 2025 skal du betale:
- 27 % i skat af de første 67.500 kr. (2024: 61.000 kr.) i aktieindkomst
- 42 % af aktieindkomst ud over 67.500 kr. (2024: 61.000 kr.).
Aktieindkomst er både udbytter og gevinst (fortjeneste) ved salg.
Hvis du er gift
Er du gift, og bor du sammen med din ægtefælle ved indkomstårets udløb, er beløbsgrænserne det dobbelte. I 2025 skal I betale 27 % af de første 135.500 kr. (27 % af de første 122.000 kr. i 2024) af jeres samlede aktieindkomst og 42 % af aktieindkomst ud over 135.500 kr. (122.000 kr. i 2024).
Der er flere overgangsregler for beskatning af aktier og investeringsbeviser. Se, om du er omfattet af reglerne. Det vil blandt andet sige, om du er under den skattefri grænse eller har fradragsret for tab.
Overgangsregler for aktier og investeringsbeviser købt før 2006
Overgangsregler for salg af investeringsbeviser købt før 19. jan. 1994
Overgangsregler for salg af aktier købt før 19. maj 1993
Overgangsregler for uudnyttede tab på aktier fra tidligere år
Aktionærer kan ansøge om refusion af udbytteskat, hvis den indeholdte udbytteskat overstiger den endelige udbytteskat i henhold til en dobbeltbeskatningsoverenskomst eller gældende dansk skatteret.
Du kan ansøge om refusion af udbytteskat digitalt. For at kunne søge om refusion skal aktionæren være skattepligtig i et andet land eller være ikke-skattepligtig til Danmark. Du kan enten ansøge som aktionær eller som repræsentant på vegne af en aktionær.
Læs mere og ansøg om refusion af udbytteskat
Siden august 2015 har alle udbetalinger af refusion af udbytteskat været sat i bero. Det skete på baggrund af den formodede svindel på området. Læs mere om baggrunden.
Den 17. marts 2016 har Skattestyrelsen genoptaget udbetalingen af refusion af udbytteskat i det omfang, der foreligger den fornødne dokumentation.
Der må fortsat regnes med en betydelig sagsbehandlingstid.
Vi beklager de gener, som denne berostillelse har medført og fortsat vil medføre i en periode fremover. Efter kildeskattelovens § 69B er Skattestyrelsen forpligtet til at yde en rentegodtgørelse, hvis sagsbehandlingstiden overskrider 6 måneder, og forsinkelsen ikke skyldes forhold hos modtageren af udbytterefusionen. Skattestyrelsen vil af egen drift foretage udbetaling af eventuel rentegodtgørelse, hvis grundlaget herfor er opfyldt.
Investerer du i kapital-, venture eller infrastrukturfonde, gælder der særlige regler for beskatning af merafkast.
Kapital- og venturefonde investerer i aktier med henblik på helt eller delvist at erhverve et selskab med henblik på at deltage i ledelsen og driften af disse.
Infrastrukturfonde rejser kapital med henblik på direkte eller indirekte investering i etablering eller udbygning af infrastrukturanlæg og -faciliteter og varetagelse af ejerskab til og eventuelt drift af sådanne anlæg og faciliteter. Merafkast af investeringer foretaget via sådanne fonde skal beskattes.
På din årsopgørelse står de oplysninger, Skattestyrelsen har om eventuelt udbytte og om tab og gevinst på dine værdipapirer.
Tjek selv og ret eventuelt
Læs om, hvordan aktier oplyses på siden Investering og skat.
For uddybende og fyldestgørende juridisk information, se Den juridiske vejledning om Når du køber og sælger aktier og værdipapirer