SU og skat
Når du begynder at få SU, får vi i Skattestyrelsen automatisk besked, og vi opretter et hovedkort/bikort til dig. Hvis du er berettiget til et frikort, kan du kontakte os på telefon 72 22 28 28 for at få det oprettet.
Stopper du med at få SU, eller arbejder du ved siden af din SU, bør du rette din forskudsopgørelse.
Hvis du arbejder ved siden af SU, skal du:
- Give din arbejdsgiver besked om at bruge dit bikort. SU bruger automatisk dit hovedkort.
- Logge på TastSelv og rette din forskudsopgørelse: Skriv, hvad du forventer at tjene i år i felt 201.
Du skal selv sørge for at betale både skat og am-bidrag af din B-indkomst. Det kan fx være, hvis du er freelancer, har konsulentopgaver eller har fået et honorar for at give en koncert eller holde et oplæg. Få vejledning på siden om B-indkomst. B-indkomst er indkomst, hvor der ikke er trukket skat og am-bidrag, inden du får udbetalt beløbet.
Har du udgifter til fx materialer i forbindelse med, at du får honoraret, kan du trække dem fra i skat.
Læs også om skat for freelancere, foredragsholdere, influencere og andre
På su.dk kan du se, hvor meget du må tjene pr. måned ved siden af din SU.
Din trækprocent og månedsfradrag afgør, hvad du får udbetalt efter skat. Du finder tallene øverst på din forskudsopgørelse.
Du kan taste tallene, din SU og eventuelle andre indkomster ind i vores beregner for at regne ud, hvad du får udbetalt.
Når du stopper med at få SU, skal du logge på TastSelv og rette din forskudsopgørelse:
- Har du fået arbejde: Skriv, hvad du forventer at tjene resten af året i felt 201.
- Får du dagpenge: Skriv, hvad du forventer at få resten af året i felt 304.
- Får du kontanthjælp: Skriv, hvad du forventer at få resten af året i felt 216.
Følg tringuide til at rette forskudsopgørelsen, når du stopper med at få SU eller skoleydelse
Når du begynder at betale af på et SU-lån, får du automatisk fradrag for renterne på lånet. Det kan du se på din årsopgørelse.
Vil du have rentefradraget løbende gennem året det første år, skal du logge på TastSelv og skrive beløbet på din forskudsopgørelse i felt 489.
Når du får dansk SU, er du som udgangspunkt skattepligtig af den til Danmark, selvom du bor i udlandet. Du skal derfor betale fuld skat af din SU til Danmark - ligesom hvis du studerer i Danmark. Du kan også blive skattepligtig af din SU i studielandet.
Hvis du allerede bor i udlandet, inden du begynder at studere, og du ikke er flyttet til udlandet med det formål at studere, kan du bede om en skattefritagelse til din SU. Det kræver dog, at du studerer i et land, som Danmark har indgået en dobbeltbeskatningsoverenskomst med. Dobbeltbeskatningsoverenskomsten gør, at studielandet ikke beskatter stipendier, som studerende får fra Danmark. Der kan dog være undtagelser i dobbeltbeskatningsoverenskomst med de enkelte lande.
Vær opmærksom på, at en række store studielande, blandt andet Frankrig og Spanien, har Danmark ikke en dobbeltbeskatningsoverenskomst med. Derfor kan du ikke få skattefritagelse til din SU, hvis du studerer i disse lande.
Se hele listen over de lande, som Danmark har en overenskomst med.
Du skal skrive til Skattestyrelsen og bede os om at lave en skattefritagelse til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Du kan sende anmodningen via TastSelv:
- Log på TastSelv (Skriv til os)
- Tryk på Indkomst og fradrag > Indkomst og fradrag (Forskudsopgørelse) > Udland og flytning til/fra Danmark > Skattefritagelse.
- Send din anmodning
Hvis du har brug for vejledning, kan du ringe til 72 22 28 92.
Når din SU er skattefri, skal du huske at selvangive dette i TastSelv. Se hvordan på siden Hjælp til at selvangive udlandsforhold.
For uddybende og fyldestgørende juridisk information, se Den juridiske vejledning om SU og uddannelseshjælp