Dokumentationspligten gælder for skattepligtige omfattet af skattekontrollovens § 38, som ikke er fritaget efter § 40, stk. 1.
Dokumentationspligten gælder som hovedregel ikke for rent danske nationale transaktioner, medmindre parterne i transaktionen ikke beskattes efter de samme regler. Det kan fx være tilfældet, hvor den ene af parterne beskattes efter tonnageskatteloven, kulbrinteskatteloven, eller efter reglerne for andelsselskaber. Dokumentationspligten gælder også transaktioner, hvor den ene part er et anpartsselskab, der beskattes efter selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 1, og den anden part er en forening, der beskattes efter selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 6.
Der skal dog ikke udarbejdes skriftlig dokumentation (TP-dokumentation) for kontrollerede transaktioner, der i omfang og hyppighed er uvæsentlige. Se skattekontrollovens § 39, stk. 2, samt TP-dokumentationsbekendtgørelsen.
Et udenlandsk selskab eller person, der har fast driftssted i Danmark, og ikke er undtaget efter § 40, er omfattet af dokumentationspligten. Det er det udenlandske selskab eller person, og ikke det faste driftssted, som er skattepligtig til Danmark, jf. selskabsskatteloven § 2, stk. 1, litra a og kildeskatteloven § 2, stk. 1, nr. 4, og derfor påhviler dokumentationspligten det udenlandske selskab eller person.
Der gælder en begrænset dokumentationspligt for skattepligtige, der alene eller sammen med koncernforbundne virksomheder har:
- under 250 beskæftigede og enten
- en årlig samlet balance på under 125 mio. kr., eller
- en årlig omsætning på under 250 mio. kr.
For disse skattepligtige er dokumentationspligten begrænset til at omfatte kontrollerede transaktioner med fysiske og juridiske personer samt faste driftssteder hjemmehørende i et land uden for EU/EØS, som Danmark ikke har en dobbeltbeskatningsoverenskomst med, der indeholder en bestemmelse om transfer pricing.